Τελευταία Νέα

Χανιά – H σημαία στο Φιρκά για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – Στα γαλανόλευκα φωτίστηκε ο Φάρος

Στα γαλανόλευκα φωταγωγήθηκαν ο Φάρος των Χανίων και το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το έτος της Ελληνικής Παλιγεννεσίας.

Ο ιστορικός φάρος, που έχει φωταγωγηθεί με πολλά χρώματα κατά καιρούς, ήρθε η ώρα να τιμήσει και το ιστορικό γεγονός παραμονή της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Παράλληλα το επόμενο τριήμερο, από τα ηχεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης των Χανίων, θα ακούγονται οι «36 Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα, αφιερωμένοι σε όλη την Ελλάδα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

1. Από την 8η πρωινή της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.

2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.

Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α

ΠΕΜΠΤΗ 25 Μαρτίου
ΩΡΑ 07.30
Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

Ώρα 08:30
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45
Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ώρα 11:15
⦁ Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.
⦁ Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον ΑΔΦΧ εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και το Δήμαρχο Χανίων.
⦁ Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.
⦁ Εθνικό Ύμνος.

Ώρα 17:30
Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μια ιστορική επέτειος, που θυμίζει σε όλους τους Έλληνες πως όταν αποφασίζουν να παλέψουν για το δίκιο τους, βρίσκουν τρόπο να τα καταφέρνουν, απέναντι σε κάθε είδους αναποδιές.

Η πανδημία όμως έχει επιβάλει τα δικά της δεδομένα και έτσι, χωρίς την παρουσία επισήμων, ούτε και τιμητικού αγήματος, πραγματοποιήθηκε το πρωί η καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά, στα Χανιά.

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα λιτή, με την παρουσία μόνο των απολύτως απαραίτητων στελεχών των ΕΔ και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Σε ελάχιστη απόσταση όμως από το λιμάνι, βρισκόταν η φρεγάτα “Αιγαίον”, κλάσης S του ΠΝ.

Σε άλλους στύλους στο φρούριο, μαζί με την ελληνική σημαία, κυμάτιζαν οι επαναστατικές σημαίες της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.