Τελευταία Νέα

Αθήνα – Συνάντηση Κεφαλογιάννη με Λιβανό και Κεδίκογλου για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης

Συνάντηση Κεφαλογιάννη με Λιβανό και Κεδίκογλου για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης 

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε να στηριχθεί στην πράξη η γεωργία και κτηνοτροφία της Κρήτης, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες κρίσης, επισήμανε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας τους στην Αθήνα ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρης Μελάς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επισήμανε αρχικά την αναγκαιότητα να στηρίξει η Κυβέρνηση τον πρωτογενή τομέα με στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και ειδικά των πρώτων υλών και των ζωοτροφών μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης που θα περιλαμβάνει μέτρα διατήρησης της ευζωίας των κοπαδιών καθώς και ενίσχυση του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης. Ειδικότερα, τόνισε πως οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα. 

 Επιπρόσθετα, ανέπτυξε σειρά ζητημάτων που άπτονται κρίσιμων τομέων της αγροτικής πολιτικής όπως τα προγράμματα των νέων αγροτών και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και τις επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. 

Έπειτα, ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ρύθμιση προκειμένου να θεραπευτεί το πρόβλημα με το Πρόγραμμα που αφορούσε τη «Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων» του  ΚΑΝ. Ε.Ο.Κ. 2080/92 και 1257/99 ΕΕ. Ένα θέμα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χρονίζει και αντανακλά την προχειρότητα που πολλές φορές καταλήγουν να έχουν προγράμματα με αναπτυξιακούς στόχους για τον πρωτογενή τομέα. 

Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως η αξιοπιστία των διαδικασιών που διέπουν το καθεστώς των ενισχύσεων οφείλουν αφενός να προάγουν τη διαφάνεια και την ορθή κατανομή των ενισχύσεων την ιδιά στιγμή που πρέπει να προστατεύουν και να ενισχύουν την προσπάθεια νέων ανθρώπων να ξεκινήσουν και να θεμελιώσουν νέες εκμεταλλεύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που καταβάλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο των ελέγχων τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος κατηγορίας κρητικών παράγωγων ο οποίοι προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια νέα εκμετάλλευση και είδαν την ιδιά στιγμή την ΔΑΟΚ να τους εγκρίνει το μητρώο τους και στη συνέχεια μετά από αποκλειστικά  διοικητικούς ελέγχους να απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.  

Στη συνέχεια, η ατζέντα της συνάντησης επικεντρώθηκε και στο ζήτημα της ΚΥΑ για την «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας», εκεί όπου από τη μεριά του κ. Κεφαλογιάννη επισημάνθηκε το γεγονός πως συγκεκριμένη ΚΥΑ θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς πριν την διαδικασία των ενεργοποιήσεων ώστε να είναι ενήμεροι, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε δημιουργώντας προβλήματα. 

Τέλος ,  ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση,  την πορεία των ενισχύσεων στην Κρήτη και το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ τόνισε ότι είναι ξεκάθαρή η ανάγκη εξορθολογισμού και αναδιαμόρφωσης του πλαισίου που διέπει τις κοινοτικές ενισχύσεις προτείνοντας το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ένας κύκλος συναντήσεων προκειμένου από κοινού με φορείς και εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό, κοινά αποδεκτό και κυρίως δίκαιο πλαίσιο προκειμένου να στηριχθεί  η παραγωγική διαδικασία στο νησί που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. 

Η πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέλαβαν το πλήρες υπόμνημα του Ρεθεμνιώτη Βουλευτή τονίζοντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούν σε ενέργειες και ανακοινώσεις σε σχέση με τα κρίσιμα υπό συζήτηση ζητήματα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς