Τελευταία Νέα

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοξενεί από το Φεβρουάριο στην Κρήτη

Για πρώτη φορά στα χρονικά θα λειτουργήσει πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Αυτό θα συμβεί στην Κρήτη, η οποία πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας.

Από τον Φλεβάρη θα λειτουργήσει πιλοτικό τμήμα για 3 μήνες στο Ηράκλειο με τα πρώτα 8 ανήλικα προσφυγόπουλα, ηλικίας 16 – 17 ετών ενώ θα απασχοληθούν 5 άτομα προσωπικό, όπως δικηγόρος, καθηγητής φροντιστές, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος.

Στόχος των αρμοδίων είναι η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος στο Ηράκλειο.

Εντωμεταξύ, με τον ίδιο αριθμό προσφύγων συνεχίζεται και το 2018 το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων Άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη, μετά την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του Προέδρου της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλη Κοκοσάλη και του Αντιπροέδρου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φίλιπ Λεκλέρ.

Και το 2018, 750 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη, με τη νέα σύμβαση να είναι ύψους 2.139.251 ευρώ ενώ θα απασχοληθούν 53 άτομα σε όλο το νησί. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 30.000 αιτούντες άσυλο σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα.

 

Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε.

Κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2017, οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τα οποία φέρνει στο «φως» ο γερμανικός Τύπος.

Από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν συνολικά 479.650 αιτήσεις για παροχή ασύλου.

Η Γερμανία παραμένει η σημαντικότερη χώρα προορισμού ενώ δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Ιταλία.

Στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 41.735 αιτήσεις, αντιθέτως στην Πολωνία μόλις 2.515 και στην Ουγγαρία 2.445.

ΡεπορτάζΓεωργία Μακάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς