Ασφαλής Διαβίωση; Ασφαλώς ΝΑΙ!

Μια μορφή “ κανονικότητας” φαίνεται να επιστρέφει στη ζωή μας κι αυτό γεννά ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της κοινωνίας. Μετά από περίπου 1,5 χρόνο από την ώρα που εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με κορονοϊό (Covid – 19) στην Ελλάδα, η αισιοδοξία είναι πλέον έκδηλη με την πλειοψηφία του κόσμου να πιστεύει πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της πανδημικής κρίσης. 

Η αντιστροφή του κλίματος ξεκίνησε στο τέλος του προηγούμενου έτους, τον Δεκέμβριο του 2020, όταν είχαμε την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Παρά τους αρνητές και τους δύσπιστους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπήκε στις ράγες και ανέπτυξε σταδιακά εντυπωσιακούς ρυθμούς επιτάχυνσης.

Οι ειδικοί ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως αν πάψουμε να προσέχουμε δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με το… 4ο κύμα της πανδημίας και με τα μεταλλαγμένα πρόσωπά της.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα μεταβατικό στάδιο, σε ένα κομβικό σημείο όπου οι επιλογές που θα κάνουμε θα μας πάνε ένα βήμα μπρος (προς την έξοδο) ή πολλά βήματα πίσω (στο πρόβλημα).

Όπως κι αν έχει η κατάσταση, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται καθένας από εμάς σε σχέση με το πρόβλημα και τις συνέπειές του, η κοινή λογική λέει πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα της λήξης συναγερμού. Πως ακόμη υπάρχει δρόμος που πρέπει να διαβούμε, ώσπου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο του “ τούνελ”.  Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που έρχεται να “ κουμπώσει”  το νέο αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό τον τίτλο: Safe Living ή στα ελληνικά: Ασφαλής Διαβίωση.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη δεν πρέπει να διαγράψουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες μια σειρά από επιλογές που θωράκιζαν την υγεία μας, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών και όταν και όπου χρειάζεται η χρήση μασκών, κ.α..

Σίγουρα πάντως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η υγειονομική κρίση δεν έφερε στη ζωή μας μόνο αντισηπτικά, μαντηλάκια και μάσκες αλλά επέφερε ή και επέβαλε αλλαγές βαθύτερες και μεγαλύτερες, πολλές από τις οποίες ήρθαν για να μείνουν. Σε αυτές μπορούμε να εντάξουμε την τηλεκπαίδευση, την άυλη συνταγογράφηση, την τηλεργασία, την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών μέσω των νέων τεχνολογιών κ.α. Κάποια από αυτά δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται διαρκώς και σε όλες τις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία. Εδώ, κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ανάγκες που θα προκύπτουν. Το καλό είναι ότι η πανδημία, λειτούργησε ως επιταχυντής των αλλαγών αλλά και ως ένα αξιόπιστο κρας τεστ, τόσο σε ό,τι αφορά τις υποδομές, όσο και σε ό,τι αφορά τις γνώσεις και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Πτυχές αυτού του νέου σκηνικού που διαμορφώνεται (και) στη χώρα μας, επιχειρεί να καταγράψει το ΑΦΙΕΡΩΜΑ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ασφαλή διαβίωση, φιλοξενώντας άρθρα και ρεπορτάζ από πρόσωπα και για γεγονότα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δίνουν το περιεχόμενο των αλλαγών που έγιναν ή δρομολογήθηκαν και συνεπώς “ προδίδουν”, αν όχι τον προορισμό, τουλάχιστον τη “ διαδρομή” που θα ακολουθήσουμε ως κοινωνία από εδώ και πέρα και τον “ εξοπλισμό” που θα έχουμε μαζί μας για να περάσουμε στο… “ υβριδικό” μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς