Τελευταία Νέα

Άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων μόνο με συγκατάθεση Εισαγγελέα

Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση». ● Άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων είναι πιθανό να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής. ● Μόνο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μπορούν να αποφανθούν ● Επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis εγείρει ζητήματα αντιθεσμικών μεθοδεύσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μετατρέπει σε θεσμικό τραγέλαφο μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποφάσισε να εξετάσει διά ζώσης τους προστατευόμενους μάρτυρες και το σκηνικό μεταφέρθηκε την Τρίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου κλήθηκε να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης». Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν παρουσιάστηκε και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να αναμένουν (χωρίς αποτέλεσμα) στη ΓΑΔΑ και τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε εκ νέουν ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν προσυπογράφει το ΚΚΕ.

Ο τελευταίος λόγος στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές

Χθες, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άφηναν εντέχνως να διαρρεύσει πως θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων. Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου, έγινε γνωστό πως για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (εισαγγελέας Διαφθοράς).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τη μη εμφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ τονίζοντας πως «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων» και παρέπεμψε στην όποια εξέλιξη στη συνεδρίαση της προανακριτικής το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».

Στο υπόμνημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Σημειώνουν δε πως η απόφαση περί βίαιης προσαγωγής που έχει λάβει η Προανακριτική επιτροπή (με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) οδηγεί, ουσιαστικά, σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis διαμηνύοντας: «Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους».

Στοχοποίηση προσώπου

Στο σκηνικό εκφοβισμού που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, που προχώρησε (MEGA) σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση στοχοποίησης προσώπου το οποίο φωτογραφίζει ως προστατευόμενο μάρτυρα και ζητά να κληθεί (εκ νέου) στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για συμπληρωματική κατάθεση.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Κηρύχθηκε ως προστατευόμενο είδος το σπάνιο λουλούδι Horstrissea dolinicola του Ψηλορείτη

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης “Χαρακτηρισμός ως …

Ρέθυμνο – Ζητούν μέτρα προστασίας για όσους πλήττονται από την πανδημία

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου σε συνεργασία με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της Κρήτης , αλλά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize