Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Αριστείδης Τσατσάκης – Ποιος είναι ο ειδικός Καθηγητής Τοξικολογίας στην Κρήτη που θα αναλύσει τις τρίχες των παιδιών στην Πάτρα

Σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, αναφερόμενος στην υπόθεση της Πάτρας, είχε τονίσει πως τόσο στην Τζωρτζίνα όσο και στη σπιτονοικοκυρά, σε περίπτωση εκταφής, ένα βιολογικό υλικό που θα πρέπει να λάβουμε είναι οι τρίχες, ώστε να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα για τη χρήση ουσιών, όπως η κεταμίνη.

“Ως χώρα έχουμε ένα από τα πρωτοπόρα εργαστήρια ανάλυσης τριχών, στην Κρήτη” είχε εξηγήσει.

Πρόκειται για το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του οποίου είναι ο Καθηγητής κ. Αριστείδης Τσατσάκης. Το ερευνητικό του έργο πλούσιο. Ξεχωρίζει όμως, στην περίπτωση της διερεύνησης της χορήγησης κεταμίνης στην Τζωρτζίνα, το γεγονός πως η έρευνα του καθηγητή επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε θέματα ανάλυσης τριχών για δικαστικές εφαρμογές, καθώς και στην τοξικολογία νέων μακρομοριακών συστημάτων.

Ποιος είναι ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης

Ο Αριστείδης Τσατσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Πτυχιούχος χημικός-μηχανικός, M.Sc. Οργανικής Χημείας 1982, PhD Χημείας 1986, Post-Doc Χημεία Μακρομορίων (Πανεπιστημιο Μεντελέγιεφ Μόσχα), D.Sc. in Biology (Pharm-Toxicol) Πανεπιστήμιο Φιλίας Λαών Μόσχα. Ερευνητής στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Ερευνών του Ιατροδικαστικού Κέντρου της Βαλτιμόρης 1991, του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας 1993, 1994 και επισκέπτης καθηγητής στο Μαϊάμι ΗΠΑ 1996, στο Τμήμα Τοξικολογίας του πανεπιστημίου της Φλώριδας, ΗΠΑ, 1996, και της Ιατρικής Ακαδημίας της Μόσχας 1999-2002.

Επί σειρά ετών ο Αριστείδης Τσατσάκης είναι μέλος επιτροπών σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (EUROTOX, WHO-ΙPCS, IAAMRH, NANOTOX, ΕΟΦ) και μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων και ακαδημιών.

Είναι διευθυντής του εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και της Μονάδας Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως φαίνεται στο βιογραφικό του σημείωμα, έχει επιτύχει χρηματοδότηση για 36 ερευνητικά προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά και έχει οργανώσει πρότυπο εργαστήριο Τοξικολογίας με διεθνή αναγνώριση. Το εργαστήριο Τοξικολογίας διερευνά ετησίως μερικές χιλιάδες ιατροδικαστικών και τοξικολογικών περιστατικών από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό.

Το ερευνητικό έργο παρουσιάζεται σε 164 επιστημονικά άρθρα στη βάση Pubmed και ISI, SCI σε 7 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σε μονογραφίες και πανεπιστημιακές σημειώσεις και μεγάλο αριθμό πρακτικών και περιλήψεων συνεδρίων (σύνολο 280). Ο συνολικός συντελεστής βαρύτητας IF των άρθρων σε περιοδικά είναι 350, ο αριθμός αναφορών στο Scopus (2010) είναι 1150 (h index 16), ενώ στην ISI, SCI είναι 960.

Είναι κριτής και μέλος συντακτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή περιοδικά (π.χ Food Addit Contam, Human Exp Toxicol, Biomarkers, Toxicol Letters, Chemosphere, BioMedCentral, Pharm Sinica Acta, J Applied Toxicol, Vet Human Toxicol, Environ Res, Med Sci Monit, Ther Drug Monit, Environ Sci Technol, Food Chem, Toxicology, Steroids). Είναι ο Editor in Chief του περιοδικού Ιατροδικαστικών Επιστημών, The Open Forensic Science Journal.

Η έρευνα του Καθηγητή επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της χρόνιας έκθεσης ομάδων πληθυσμού σε ξενοβιοτικά και στην συσχέτιση της έκθεσης αυτής με προβλήματα υγείας, στη ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό ειδικών και μη μεταβολιτών ξενοβιοτικών, στην εξέταση πολυμορφισμών των γονιδίων σε πληθυσμό εκτεθειμένο σε φυτοφάρμακα, σε θέματα ανάλυσης τριχών για δικαστικές εφαρμογές καθώς και στην τοξικολογία νέων μακρομοριακών συστημάτων.

Η κεταμίνη μπορεί να ανιχνευτεί

Όπως αναφέρει ο ιατροδικαστής κ. Λέων, οι τρίχες είναι ένα υλικό που μπορεί να δείξει ακόμη και μακροχρόνια χρήση κάποιας ουσίας.

Η κεταμίνη είναι μια από τις ουσίες που μπορεί να ανιχνευτεί, όπως λέει.

Ο Καθηγητής κ. Τσατσάκης, με τον οποίο επικοινώνησε το TheTOC σημειώνει πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εφόσον σταλούν στο εργαστήριο τρίχες ως υλικό μπορεί να φανεί εάν έχει γίνει χορήγηση κάποιας ουσίας.

Πρωτοπόρο εργαστήριο

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ιδρύθηκε το 1983, εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κλινικές ανάγκες σε όλο το φάσμα της σύγχρονης Τοξικολογίας προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της σύγχρονης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα πεδία Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας, Κλινικής Τοξικολογίας και επιμέρους κλάδους της τοξικολογίας.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας καλύπτει σε θέματα Τοξικολογίας ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και άλλες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα να εκτελείται σε αυτό ετησίως μεγάλος αριθμός αναλύσεων ναρκωτικών ουσιών και οινοπνεύματος, καθώς και άλλων τοξικών ουσιών σε βιολογικά δείγματα και πειστήρια.

Στο εργαστήριο λειτουργούν:

• Τμήμα Τοξικολογίας,

• Τμήμα Εγκληματολογικής Χημείας,

• Τμήμα Μοριακής Τοξικολογίας

• Τμήμα Αναλυτικών τεχνικών χρωματογραφίας-Φασματομετρίας

• Τμήμα διαγνωστικής κλινικής τοξικολογίας

• Τμήμα τροποποίησης ξενοβιοτικών

Η ανάλυση τρίχας

Η ανάλυση τρίχας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ανίχνευσης των ναρκωτικών. Μάλιστα χρειάζεται μικρή ποσότητα δείγματος προκειμένου να γίνει ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση.

Επίσης, η ανάλυση τρίχας παρέχει το πλεονέκτημα μιας μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών του δότη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *