Τελευταία Νέα

Αργυρούπολη Ρέθυμνο – Άφησε την διερμηνεία στη Σμύρνη, έπιασε την κουτάλα και επέστρεψε στα πατρογονικά εδάφη στην Κρήτη

Ζωή σαν παραμύθι. Από διερμηνέας του δημάρχου Σμύρνης και μεταφράστρια βιβλίων, έγινε μαγείρισσα που αναδεικνύει συνταγές που έχουν ξεχαστεί στην Κρήτη και διασωθεί στη Σμύρνη από τους κρητικούς στην καταγωγή που εκδιώχθηκαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Είναι η ζωή της Πελαγίας Οζλέμ Τσέγκα που έμαθε ελληνικά για να θυμάται τον πατέρα της, παντρεύτηκε κρητικό και επέστρεψε στον τόπο των προπαππούδων της.

Μια ζωή γεμάτη μνήμες, αρώματα, γεύσεις και μια γλώσσα που ήταν απαγορευμένη για την ασφάλειά τους στην Τουρκία και που τώρα μαθαίνει με αγάπη, όπως και τις συνταγές που ενώνουν τους δύο λαούς.

Η Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, όμως τόσο ο πατέρας της όσο και η μητέρα της κατάγονται από περιοχές των Χανίων και της Κισάμου. Μικρή δεν μπόρεσε να μάθει να μιλάει “κρητικά”. Ήταν μια απαγορευμένη διάλεκτος για τα παιδιά, για την ασφάλειά τους στην Τουρκία. Τα χρόνια πέρασαν και όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της, η Πελαγία αποφάσισε να μάθει ελληνικά στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο για να επιβιώσει μέσα από τη γλώσσα, η μνήμη του πατέρα της. Συγκινημένη εξηγεί ότι δεν υπάρχει διαφορά στις δύο πατρίδες της, την Κρήτη και τη Σμύρνη, αφού αγαπά το ίδιο, μάνα και πατέρα.

Φιλόλογος και μεταφράστρια στο επάγγελμα και με μεράκι στη μαγειρική. Άφησε τη δουλειά της ως διερμηνέας του δημάρχου της Σμύρνης και μετακόμισε στην Κρήτη όπου ζει με τον κρητικό που παντρεύτηκε. Στη Σμύρνη οι κρητικοί στην καταγωγή τηρούν τις παραδόσεις. Το 1786 ήρθαν στην Κρήτη οι πρόγονοί της, από την κάτω Ιταλία, αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν, εκδιώχθηκαν από το νησί, όμως η Πελαγία εξηγεί ότι πάντα ήταν χριστιανοί.

Το κρυφό μεράκι της ήταν ανέκαθεν η μαγειρική, ξεκίνησε με ένα blog και τελικά, μαγειρεύει κρητικές συνταγές όπως έχουν διασωθεί στη Σμύρνη και έχουν ξεχαστεί στην Κρήτη κάποιες από αυτές. Καταπιάνεται με την οθωμανική, την πολίτικη, τη σμυρναίικη και την κρητική κουζίνα. Στο κέντρο κρητικής γαστρονομίας στην Αργουρούπολη, έφτιαξε τσουλαμά, τσιπόρτα, κανελάδα και γλυκό με ανθότυρο χωρίς φύλλο. Είχε μάλιστα ως βοηθούς τον γνωστό σεφ των Χανίων, Ιωσήφ Αποστολάκη και την υπεύθυνη του κέντρου Ασπασία Σταυρουλάκη.

Μπορεί το δέντρο τσίκουδα να έχει εκλείψει στην Κρήτη, όμως στη Σμύρνη, οι κρητικοί στην καταγωγή, φτιάχνουν ακόμη και σήμερα από αυτό, ρακή, σαλάτα, τουρσί, ξηρούς καρπούς, ακόμη και καφέ. Η Πελαγία αναδεικνύει τις ομοιότητες και τις διαφορές, όσα έζησαν και διασώθηκαν στην Κρήτη και τη Σμύρνη, σαν παραμύθι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.