Τελευταία Νέα

Αρχάνες – Ικέτιδες από το THEATRA II – Διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην έννοια και το χώρο στο αρχαίο ελληνικό Δράμα

Το Σάββατο, 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο πέτρινο θεατράκι στο Φουρνί Αρχανών, το THEATRA II, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ημέρας και τους απόφοιτους της σχολής Παιδαγωγικού Θεάτρου- Θεατρικού Παιχνιδιού Κρήτης, που παρουσίασαν την Παράσταση-Παρουσίαση της έρευνας: Ικέτιδες του Ευριπίδη. Η παράσταση αποτέλεσε μία χρονομηχανή, που μετέφερε τον θεατή σε μια ελληνική τραγωδία όπως παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα, με κάποια ίχνη σύγχρονης ματιάς. Όλη η ομάδα αποτελούνταν από ελληνιστές από διάφορες χώρες που αφιλοκερδώς πρόσφεραν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Το έργο, πιο επίκαιρο από ποτέ, τονίζει τα δεινά που επιφέρουν οι πόλεμοι και προωθεί την ειρήνη και την επικράτηση της.

Το THEATRA II  είναι μια ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται από καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές και ερασιτέχνες από καλλιτεχνικούς ή φιλολογικούς κλάδους και έχουν σαν κοινό στόχο να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην έννοια και το χώρο στο αρχαίο ελληνικό Δράμα.

Το THEATRA II δραστηριοποιείται με μηνιαία σεμινάρια και εργαστήρια, ενώ παράλληλα ανοίγει το διάλογο ανάμεσα στην ανάλυση του θεατρικού κειμένου και τα στοιχεία που ορίζουν το σκηνικό χώρο με στόχο την έρευνα πάνω στη «χωροθέτησή» του, τόσο σε ανοιχτό (αρχαίο θέατρο) όσο και σε κλειστό (κλασικό θέατρο).

Προτείνονται παρουσιάσεις/παραστάσεις στα δημαρχεία και στα σχολεία του Παρισιού. Κάθε καλοκαίρι η ερευνητική ομάδα οργανώνει Συνέδριο-Εργαστήριο σε ανοιχτό θέατρο στην Ελλάδα.

Το Εργαστήρι-Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας, δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, με Δ/ντή Σπουδών τον κ. Λάκη Κουρετζή, και καλλιτεχνική διεύθυνση της Δρ. Ανδρομάχης Μοντζολή. Κύρια ενασχόληση του είναι η καλλιέργεια και η έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Οι απόφοιτοι μετά το πέρας των σπουδών τους, συνεχίζουν την έρευνα και μελέτη του θεατρικού φαινομένου, στον μεταπτυχιακό κύκλο που τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνεχή και ενεργό παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του Ηρακλείου με σειρά πρωτότυπων και πειραματικών παραστάσεων και δράσεων.

Φέτος το Συνέδριο-Εργαστήριο επεξεργάστηκε τις Ικέτιδες του Ευριπίδη και έλαβε χώρα στην Κρήτη:

Συνέδριο από 1 μέχρι 3 Ιουλίου στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου

Παραστάσεις:

5 Ιουλίου 7 μ.μ. στο κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκις στο Ηράκλειο

6 Ιουλίου 7 μ.μ. στο ανοιχτό θέατρο στο Φουρνί (Αρχάνες)

Οι Ικέτιδες είναι μία τραγωδία του Ευριπίδη. Μετά την καταστροφική εκστρατεία των Επτά Αρχηγών εναντίον της Θήβας και τον ταυτόχρονο θάνατο των δύο γιων του Οιδίποδα, Ετεοκλή και Πολυνίκη, ο Κρέων, ο βασιλιάς της Θήβας, αρνείται να επιστρέψει στους Αργείους τα σώματα των στρατιωτών και των ηγετών τους, παραβιάζοντας τον ελληνικό νόμο που απαιτεί την ταφή των νεκρών. Οι μητέρες των νεκρών, με επικεφαλής τον Άδραστο, βασιλιά του Άργους πηγαίνουν στο ιερό της Ελευσίνας, όπου ικετεύουν την Αίθρα, μητέρα του Θησέα, που κυβερνά δημοκρατικά την Αθήνα.

Μετά από διαβούλευση με τον αθηναϊκό λαό και ωθούμενος από τη μητέρα του, ο Θησέας συμφωνεί να παρέμβει στον Κρέοντα. Εν όψει της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, επιτίθεται στο θηβαϊκό στρατό και τον νικάει. Θάβει μερικά από τα πτώματα και φέρνει πίσω στην Ελευσίνα τα σώματα των αρχηγών.

Η Ευάδνη, η σύζυγος του Καπανέα, ενός από τους νεκρούς αρχηγούς, ρίχνεται στην πυρά του συζύγου της. Οι μητέρες και τα παιδιά των ηγετών του Άργους θα μπορέσουν να αποτίνουν στις στάχτες των νεκρών τις τιμές που τους οφείλονται. Η θεά Αθηνά υποχρεώνει τους Αθηναίους και τους Αργείους να υπογράψουν μία συνθήκη μη επιθετικότητας και προλέγει την αποστολή των Επιγόνων εναντίον της Θήβας.

Χορός Μητέρων-Ικέτιδες: Achel Hadas-Lebel, Nora Lazarus Bourla, Sylvie Braquet, Odile Gandon Maj, Francine Diehl, Ερασμία Μπουλιτσάκη, Στέλλα Μπουμπουλάκη, Μαριάννα Τραβαγιάκη, Κατερίνα-Μαρία Σαλταούρα.

Αίθρα: Πόπη Παπαδάκη

Άδραστος: Χαρούλα Μαυράκη

Θησέας: Anastase Philippe Rouillé

Αθηναίος κήρυκας: Roland Delizy

Θηβαίος κήρυκας: Θανάσης Νιπυράκης

Αγγελιαφόρος: Simon Djaro

Ευάδνη: Κατερίνα-Μαρία Σαλταούρα

Ίφις: Jean-Louis Besnard

Χορός παιδιών: Nora Lazarus Bourla, Πόπη Παπαδάκη, Achel Hadas-Lebel

Αθηνά: Jacqueline Razgonnikoff

Χωροθέτηση-Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιράντα Σκουλάτου και THEATRA II

Επιμέλεια κειμένου: Jacqueline Razgonnikoff

Πρωτότυπη μουσική-σύνθεση: Nικόλας Φωτίου

Διεύθυνση Ηθοποιών: Anastase Philippe Rouillé

Για περισσότερες πληροφορίες: https://retheatra2.wixsite.com/theatra2gr

Δείτε επίσης!

Μαργαρίτες, Αρχάνες, Μηλιά – 3 χωριά για αυθεντικές εμπειρίες στην Κρήτη

Όποιο μέρος της Κρήτης και να επισκεφτεί κανείς, μόνο εντυπωσιασμένος μπορεί να μείνει. Άλλωστε, πρόκειται για έναν …

Κρήτη – Οι χαλαρές στιγμές και οι selfies του Αλέξη Τσίπρα στις Αρχάνες

Φωτογραφήθηκε χαμογελαστός με μικρούς και μεγάλους Μετά το φορτωμένο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και τις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize