Τελευταία Νέα

Αποκάλυψη Μητσοτάκη – Ο Ερντογάν παραβίασε την “κόκκινη γραμμή” για τα νησιά – Τι είπε για τις εκλογές

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός για την συνάντηση που είχε με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ένα ραντεβού στο οποίο αναφέρεται συχνά ο Τούρκος πρόεδρος για να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αθέτησε τον λόγο του πάνω στα όσα είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει να είναι διαφορετική. Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά μίλησε εκτενώς για το τετ α τετ που είχε τον περασμένο Μάρτιο με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υποστήριξε πως μία από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο ήταν πως δεν θα δεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

“Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την “κόκκινη γραμμή”, την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την κυριαρχία των νησιών μας. Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, “έκανε το πρώτο βήμα” πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Παράλληλα, δεν φάνηκε αρνητικός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ωστόσο πως “διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε”. Σημείωσε επίσης πως θα συνεχίσει να διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα και δεν θα μπει σε μία αντιπαράθεση εμπρηστικών δηλώσεων με την Άγκυρα.

“Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων”.

Οι εκλογικοί αστερίσκοι

Ο πρωθυπουργός στάθηκε αρκετά στο ζήτημα των εκλογών και ανέλυσε την θέση του για την εξάντληση της τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός ο στόχος δεν έχει αλλάξει. “Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές”, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την συζήτηση που γίνεται, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επέμεινε πως θα κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023, αλλά έβαλε έναν αστερίσκο, τον οποίο επαναλαμβάνει τελευταία όταν του γίνεται η ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

“Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση”.

Έρχονται μέτρα για τα καύσιμα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις τιμές στα καύσιμα που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Περιέγραψε ουσιαστικά το “Fuel Pass 2”, το οποίο θα αφορά σε περισσότερους πολίτες και το οποίο θα διαρκέσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

“Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων”. Ωστόσο ξέκοψε κάθε συζήτηση για την μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Κόλαφος η παραπομπή Παππά

Αναφερόμενος στην παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε “πολιτικό κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ”, σημειώνοντας πως η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να παραπέμψει τον πρώην υπουργό “συνιστά μια μείζονα απόδοση πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να χειραγωγήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα όσα γίνονταν εκείνη την περίοδο και τις θέσεις που είχε διατυπώσει η ΝΔ πριν έρθει στην κυβέρνηση.

“Όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η “πρώτη φορά Αριστερά” εργαλειοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” και χρησιμοποιώντας πρακτικές που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό. Διότι εμείς τα λέγαμε αυτά, τα λέγαμε και πολύ πριν έρθουμε στα πράγματα”.

Ωριμάζει το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι εμφανής η απουσία των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας την συστηματική δουλειά που γίνεται αλλά και στο γεγονός πως αρχίζει να ωριμάζει το ελληνικό αίτημα στην βρετανική κοινή γνώμη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή του “θραύσματος Fagan” από το Παλέρμο το οποίο τοποθετήθηκε άμεσα στο μουσείο αντικαθιστώντας το αντίγραφο που υπήρχε.

“Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο. Σε μια εποχή όπου η συζήτηση για την επικαιρότητα της δημοκρατίας επανέρχεται στο προσκήνιο θα αποτελούσε πιστεύω μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.