Από το ΥΠΕΚΑ στο ΣτΕ η τροποποίηση ρυμοτομικού για νέο αρχαιολογικό μουσείο – 3 ανασκαφές ανά το νομό Ρεθύμνου σε εξέλιξη

Θετικές είναι οι εξελίξεις για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Ρέθυμνο, αφού η απαιτούμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ και απομένει η θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ επί του θέματος. Παράλληλα, ετοιμάζεται να τρέξει ο διεθνής διαγωνισμός της αρχιτεκτονικής προμελέτης με κονδύλια της περιφέρειας Κρήτης. Όσο για την αρχαιολογική σκαπάνη σε 3 διαφορετικά σημεία του νομού Ρεθύμνου, θα συνεχιστεί μετά την προσωρινή παύση, λόγω βροχοπτώσεων.

Ένα βήμα πιο κοντά σε νέο αρχαιολογικό μουσείο έρχεται το Ρέθυμνο, αφού η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη Σοχώρα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ και πλέον απομένει η θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ. Πρέπει να αλλάξει το σχέδιο πόλεως έτσι ώστε εκεί που σήμερα στεγάζονται τα ΚΤΕΛ να μπορέσει να ανεγερθεί το νέο μουσείο.

Η περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμευθεί για τα χρήματα της προμελέτης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το κτίριο. Το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο θα αναστηλωθεί ως διατηρητέο κτίριο απέναντι από την είσοδο της Φορτέτζας και θα χρησιμεύσει ως αποθήκη της εφορείας αρχαιοτήτων, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προσωρινή μουσειακή έκθεση στην αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη, θα μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο πόλεως Ρεθύμνου.

Την ίδια ώρα, μετά από μικρή παύση λόγω βροχοπτώσεων, θα συνεχιστούν οι ανασκαφές προϊστορικής περιόδου στο Καλό Χωράφι Σισών Μυλοποτάμου και στη Ζώμινθο Ανωγείων, όπως και στην Ελεύθερνα με ευρήματα από την ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μεταμεσονύχτιες… συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κρήτη

Σε δύο συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κρήτη προχώρησαν οι Αρχές τις μεταμεσονύχτιες ώρες του Σαββάτου …

Ρέθυμνο – Ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας νήματος από μαλλί προβάτου στην Αξό

Ένα καταπληκτικό βίντεο δημιούργησε ο Αντώνης Δαφέρμος (Guili) με το οποίο κατέγραψε όλη την διαδικασία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize