Τελευταία Νέα

Από το Ρέθυμνο στο… Kelme της Λιθουανίας!

Το 1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου πραγματοποίησε την 4η διακρατική συνάντηση στο Kelme της Λιθουανίας  στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ219 με τίτλο «Creating, Experimenting and Cooperating – Improving Practices in Early Childhood Education»(Δημιουργία, πειραματισμοί και συνεργασία – Πρακτικές βελτίωσης στην Προσχολική Ηλικία).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  από τις 13 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου, και συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί  Αλίκη Παπακώστα, Μαρίνα Παπαδάκη και  Αθηνά Μουρτζανού, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.

Φιλοξενηθήκαμε στο  Kelme  μια κωμόπολη 8.000 κατοίκων η οποία απέχει 250 χιλ. από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Vilnius. Το σχολείο δυναμικότητας 300 περίπου μαθητών,  αν και  ήταν παλιό  είχε τον  πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που έχουμε συναντήσει έως τώρα.

Μετά την αναφορά και ανάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος της Λιθουανίας, οι ομάδες των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ηλικίας  5, 6 και 7 χρόνων μας παρουσίασαν δράσεις και από τις τέσσερις  θεματικές ενότητες που έχουμε ασχοληθεί αυτά τα δύο χρόνια ( αέρα, νερό, γη, δάσος) .Παρακολουθήσαμε  παιδαγωγικό πρόγραμμα σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα της Λιθουανίας στο Λαογραφικό Μουσείο καθώς και  τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού στο αντίστοιχο κέντρο. Για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε την πόλη Siauliai.

Την επόμενη μέρα   πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες  έξω από το σχολείο :στο ποτάμι  Krazante αλλά και στο δάσος που βρίσκεται έξω από την πόλη, οπού ενημερωθήκαμε για την δενδροφύτευση  από τον τοπικό δασονόμο  .

Εκτός από το νηπιαγωγείο της πόλης του Kelme  επισκεφτήκαμε  και το Tytuvenai,  ένα νηπιαγωγείο – παιδικό σταθμό της επαρχίας όπου μας παρουσίασαν  τις θεματικές ενότητες με τις οποίες  ασχοληθήκαν τη φετινή χρονιά.

Η τελευταία μέρα έκλεισε με δύο δραστηριότητες  από ομάδες παιδιών και γονέων σε κοινή δράση πράγμα που έδειξε και την προσπάθεια  από το σχολείο εμπλοκής των γονέων, στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ταξίδι μας στη Λιθουανία ( μια εμπειρία εξαιρετική)  σηματοδοτεί και τη λήξη του προγράμματος  Erasmus+  με το οποίο ασχοληθήκαμε δύο χρόνια τώρα  μια που το επόμενο στην Πορτογαλία θα περιοριστεί στις οργανωτικές διαδικασίες του κλεισίματος.

Δείτε επίσης!

Οι νέοι είναι ωραίοι! Στους «4» της Ευρώπης με Χανιώτικη «Σφραγίδα»!

Μας πήρε τα μυαλά η Εθνική Νέων Ανδρών! Με μια επική ανατροπή στα τελευταία 11’ …

Λεκαβίτσιους: “Δεν μπορώ να το πιστέψω”!

Με την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods μίλησε ο Λούκας Λεκαβίτσιους, λίγες ώρες μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize