Τελευταία Νέα

Απεργία στη σχολική καθαριότητα

Αντιδρούν στις τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις χαμηλές αμοιβές και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα σε όλη την χώρα στις 16 και 17 Μαΐου του 2022 διαμαρτυρόμενοι για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις χαμηλές αμοιβές και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Στην ανακοίνωση τους μάλιστα αναφέρουν: «Οι εργαζόμενες/οι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων (επί το πλείστων εργαζόμενες γυναίκες) έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σε κάποιους Δήμους καταβάλλονται καθυστερημένα, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλη μας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία -με πλείστα προβλήματα- οι 11.500 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, δεν αισθανόμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας. Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουμε πάντα και μόνο υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνουν: «Η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.). Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών. Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.

Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης), αλλά εργαζόμενους.

Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι με συμβάσεις από δύο ώρες ημερήσιας απασχόλησης; Εμείς λέμε όχι».

Ρίχνοντας βολές και προς τις διοικήσεις κάποιων Δήμων αναφέρουν : «Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σε κάποιες περιπτώσεις) ανθρωποώρες που τους χορηγήθηκαν σε νέες προσλήψεις, για λόγους «πελατειακούς», ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μετατρέποντας συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Άλλοι Δήμοι δεν έχουν χορηγήσει ποτέ τα Μ.Α.Π, ενώ και όσοι τα χορηγούν πολλές φορές δεν μεριμνούν για προμήθεια συμβατού, με το επάγγελμα του καθαριστή/ριας σχολείου, υλικού.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση της μισθοδοσίας είναι τακτικό φαινόμενο σε κάποιους Δήμους και ανατρέπουν κάθε οικογενειακό μας προγραμματισμό».
Βάζοντας το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών αναφέρουν: «Η υπερεικοσαετή διανυθείσα προϋπηρεσία με συμβάσεις μίσθωσης έργου των σχολικών καθαριστριών/ων, δεν αναγνωρίζεται για την κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της απένταξής τους από τα Β.Α.Ε για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και την εργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68 ετών.

Επίσης, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν προβλέπεται αυτοτελής κωδικός επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων», με αποτέλεσμα οι αναγγελίες προσλήψεις να γίνονται με ειδικότητες άσχετες με το δικό μας επάγγελμα (καμαριέρες, καθαριστές/ριες αεροδρομίων, εργάτες/ριες, κ.ο.κ).
Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο που να μην χωρούν τέτοιου τύπου αδικίες και αυθαιρεσίες
».

Τι διεκδικούν

Οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα δικεκδικούν:

• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα.

• Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών.

• Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και σήμερα στερούμαστε σημαντικές για το βιοπορισμό μας απολαβές. Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

• Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π.

• Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.

• Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

• Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

Μόνιμη Δουλειά Για Καθαρά Σχολεία!

Πρόγραμμα Δράσεων:

➢ 16 Μάϊου – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα

➢ 17 Μαΐου – Διαβήματα διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στους δήμους όλης της χώρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς