Τελευταία Νέα

«Ανώτερη υπουργού και βασιλέως» – Η φράση Τασούλα στη Σακελλαροπούλου που προκάλεσε αίσθηση

Η φράση του Κ. Τασούλα στην προσφώνησή του προς την Αικ. Σακελλαροπούλου που προκάλεσε αίσθηση -Φωτογραφία: Wassilis Aswestopoulos / POOL EFE / SOOC

Μια φράση που προκάλεσε συζητήσεις χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας την ώρα που ανακοίνωνε στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ότι η Βουλή την υπερψήφισε ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του χρησιμοποίησε την φράση ότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του υπουργού και του… βασιλέως.

powered by Rubicon Project
Με αποτέλεσμα να εγερθούν στα social media αντιδράσεις όπως του Παναγιώτη Βλάχου από το ΚΙΝΑΛ ο οποίος έγραψε: «Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στη νέα ΠτΔ – εκτός των άλλων- να είναι ανώτερη «υπουργού και βασιλέως». Κάποιος να θυμίσει στον αξιότιμο Πρόεδρο ότι το πολίτευμα άλλαξε το 1974».

Η φράση του κ. Τασούλα βέβαια, δεν ήταν δική του αλλά απόσπασμα από ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Μάιο του 1929 στην έναρξη των εργασιών του νεοϊδρυθέντος, τότε, Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως γνωστόν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν πρόεδρος του ΣτΕ μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Παρά ταύτα, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία εκείνη του Ελ. Βενιζέλου που αναφέρονταν στο θεσμό της βασιλείας.

Αναλυτικά το απόσπασμα των όσων είπε ο Κ. Τασούλας:
«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Δικαστηρίου για το οποίο ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και διατελέσας επίσης Πρόεδρος του αυτού Δικαστηρίου, έγραψε πως «εδημιούργησε μία νέαν εποχήν εις τον δημόσιον βίον της χώρας». Αυτή τη νέα εποχή απηχεί πλήρως η κατεύθυνση που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλών τον Μάιο του 1929 επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θέσατε υπέρ τον Υπουργόν… τον νόμον, διότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του μικρού υπαλλήλου και του ανωτέρου, ανώτερος πασών των αρχών, ανώτερος και του Υπουργού και του Βασιλέως ακόμη, αν πρόκειται το έργον της ανορθώσεως να διεξαχθή μέχρι τέλους επιτυχώς»».

Δείτε επίσης!

Σακελλαροπούλου – Τακτική νίκη – στρατηγική ήττα για Μητσοτάκη;

Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας συνιστά τον ορισμό της ηγεμονικής …

Πρόεδρος όλων των Ελλήνων με στήριξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γενημματά να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize