Τελευταία Νέα

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, λήξης το Φεβρουάριο του 2026, ενώ σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση είναι mid swaps + 55 μονάδες βάσης, στη ζώνη του 0,28%.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale, στην τρίτη έξοδο κατά σειρά που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο από την αρχή του 2021.

Στόχος του δημοσίου είναι να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο από ξένους θεσμικούς και ελληνικές τράπεζες και να βάλει στα ταμεία ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των επόμενων εβδομάδων, χωρίς να «αδειάσει» ο κουμπαράς των ταμειακών διαθεσίμων.

Η επιλογή της έκδοσης του 5ετούς ομόλογου έρχεται σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον για ελληνικά assets αυξάνεται καθημερινά, το πραγματικό χρήμα αρχίζει να τοποθετείται στην οικονομία και οι επενδυτές είναι πολύ πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, έχοντας και την επιπλέον ασφάλεια της ΕΚΤ.

Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (28 Απριλίου), το 5ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου είχε αρνητική απόδοση στο -0,08%, ενώ η τιμολόγησή του βρισκόταν στο 113%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες εκδόσεις.

Η έκδοση αυτή, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών που επικαλούνταν πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, αποτελεί πιθανότατα μια από τις δύο που σχεδιάζει για το υπόλοιπο της χρονιάς η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, οι φετινές εκδόσεις πρόκειται να ξεπεράσουν τελικά τα 12 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον δανεισμό στο ανώτερο των προβλέψεων, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στα επίπεδα των 352,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η αναλογία του να παραμείνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην περιοχή του 205% του ΑΕΠ.

Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί:

  • 2,5 δισ. ευρώ με το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.
  • 3,5 δισ. με το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.
  • Και 3 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Πέραν των παραπάνω, εντός του έτους η χώρα αναμένεται να δανειστεί επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος Sure.

Δηλαδή από τον κουμπαρά εκείνο με τα αδιάθετα ποσά, εξαιτίας του ότι δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα σχετικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες.

Σημειωτέον πάντως ότι το δάνειο του προγράμματος SURE έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό κόστος με το τελευταίο να προσεγγίζει το 0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize