Τελευταία Νέα

Ανώγεια – Η τοιχογραφία κάτω από το καμπαναριό που προκαλεί δέος

“Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση.”

Με αυτή την περίφημη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, χαραγμένη ψηλά, ολοκληρώθηκαν στην εκκλησία του Αη Γιώργη στο Μεϊντάνι, οι τρεις τοιχογραφίες, στα ισάριθμα επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το καμπαναριό.

Όπως μας ενημερώνει το τοπικό site anogi, η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Κολοκοτρώνης γονατισμένος μπροστά στην Ελευθερία και μια Ανωγειανή Μάνα που προστατεύει το παιδί της μπροστά από την κάννη του τουφεκιού ενός Ναζί στρατιώτη, κοσμούν πλέον την πλατεία και παράλληλα θυμίζουν τα τρία Ολοκαυτώματα των Ανωγείων, δυο από τους Τούρκους, το 1822 και το 1867 και ένα από τους Γερμανούς το 1944.

Οι τοιχογραφίες είναι έργο του καλλιτέχνη Χάρη Βαθιανάκη.

Ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, έγραψε σχετικά:

Αξιωθήκαμε… Σε κάθε χτύπο της καρδιάς μας της καμπάνας του Αϊ Γιώργη σε κάθε ανέμισμα της σημαίας μας, στέλνουμε το μήνυμα της λευτεριάς της αναγέννησης της γιατρειάς από κάθε πληγή που μπορεί να ανοίξει άνθρωπος σε άνθρωπο.

Η αγάπη να βασιλέψει η ειρήνη να πρωταγωνιστήσει σε όλο τον κόσμο μιας και είναι αξίες πανανθρώπινες.

Στον τοίχο του καμπαναριού αποτυπώνεται από σήμερα, ο σεβασμός και η τιμή, σε όλους εκείνους και εκείνες που όσα έπραξαν θυσιαστικά, το έπραξαν για όλους εμάς.

Μέσα στον άι Γιώργη η Πλατυτέρα, έξω στο καμπαναριό φρουρός η Ευγνωμονούσα.

Δεν ξεχνάμε δε λυγάμε.

Αξιωθήκαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.