Τελευταία Νέα

Ανώγεια – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το πρώτο ολοκαύτωμα

Τρεις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης παρουσίασε ο Δήμος Ανωγείων, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα της πόλης από τους Τούρκους το 1822

Με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Τούρκους το 1822, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Δήμου Ανωγείων, ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός με τον Μήτσο Σταυρακάκη του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων, παρουσίασαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τρεις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

1. Την Έκθεση έργων του Ανωγειανού Ζωγράφου Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908) με τίτλο “Δια χειρός Κ.Φ. Σταυρακάκη”, η οποία πραγματοποιείται σεσυνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες, που αποτελούν τα πορτραίτα των Ανωγειανών οπλαρχηγών που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και πίνακες που βρίσκονται σε σπίτια Ανωγειανών και εικόνες που φιλοξενούνται στις μονές Αρκαδίου, Βωσάκου, Χαλέπας, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στ΄Ανώγεια καθώς και στο εκκλησάκιτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Γωνιές Μαλεβυζίου.

Τα Εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 1 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00 στην πλατεία Αρμί, στ’ Ανώγεια. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα, την κοινωνική, πολιτική και αγωνιστική δράση, αλλά και το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη.

Θέματα και Ομιλητές:

  • “Το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη εξ Ανωγείων“| Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, επίτιμος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
  • “Ο Κωνσταντίνος Φαν. Σταυρακάκης. Η πολιτική και αγωνιστική του δράση” | Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, συγγραφέας – ερευνητής.
  • “Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σταυρακάκης” | Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, δρ. ιστορικός της τέχνης.

Διάρκεια & Τοποθεσία Έκθεσης: 1 έως 31 Αυγούστου 2022 |Αίθουσα Κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων, Πλατεία Αρμί.
Διοργάνωση: Δήμος Ανωγείων & Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου -Λυκείου Ανωγείων
Σύμπραξη: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης & Ιερά Μητροπόλη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Επιμέλεια: Μήτσος Σταυρακάκης, Όλγα Καλλέργη
Σχεδιασμός: Ιωάννης Οικονομάκης

2. Την Συναυλία «Στο φως της μνήμης… 1822 – 2022 /200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων», της «Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής – ΕΡΤ» που θα πραγματοποιηθεί 2 Αυγούστου, στο Θέατρο“Νίκος Ξυλούρης”

Διοργάνωση: Δήμος Ανωγείων & Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων
Σύνθεση– Ενορχήστρωση: Πάρης Περισυνάκης
Κείμενα – Στίχοι: Γιώργης Καράτζης
Τραγουδούν: Βασίλης Σκουλάς – Ψαραντώνης – Μιχάλης Καλλέργης – Λουδοβίκος των Ανωγείων – Νίκη Ξυλούρη – Νικόλας Καράτζης – Μαρίνα Δακανάλη – Βασίλης Α. Δραμουντάνης
Χορός: Θανάσης Μαυρόκωστας& Ομάδα
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης
TuneMaster: Χριστίνα Σιώρου
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος– Κώστας Γιαννακόπουλος – Βασίλης Χανιώτης
Φροντιστής : Κώστας Καραμούκος – Δημήτρης Μαρούλης
Παραγωγή: Βασίλης Ν. Δραμουντάνης – Σωτηρία Σβόλη

3. Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

Η υβριδική περιοδική έκθεση 1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης πραγματεύεται το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στον αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του 1821 και οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή των Κρητών στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Πρόσθετη πληροφορία μπορεί ο επισκέπτης να αντλήσει μέσω των QR codes που υπάρχουν σε κάθε μία από τις 29 εκτυπωμένες επιφάνειες της Έκθεσης

Διοργάνωση: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και Δήμος Ανωγείων
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, ώρα 20:00.

Διάρκεια & Τοποθεσία Έκθεσης: έως 31 Αυγούστου 2022 | Αίθουσα Μ. Κεφαλογιάννης Τράπεζας Πειραιώς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.