Τελευταία Νέα

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση μέσα κι έξω από τη Βουλή

Σε νέα περίοδο όξυνσης και υψηλών τόνων εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, καθώς το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας επαναφέρει τις πολιτικές προτεραιότητες κάθε κόμματος, είτε αυτό είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να προωθήσουν με γοργούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων έμεινε πίσω λόγω της υγειονομικής περιπέτειας του τελευταίου χρόνου. Ήδη το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί πεδίο σκληρής σύγκρουσης στο Κοινοβούλιο, ενώ αύριο η ένταση θα μεταφερθεί στους δρόμους με την πανεργατική απεργία. Η κυβέρνηση βλέπει απέναντί της συσπειρωμένο το σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να «πυροβολεί» το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ παρατηρεί ότι οι αντοχές και κάποιων κυβερνητικών βουλευτών είναι περιορισμένες.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατέγραψε ήδη την πρώτη ημέρα της συζήτησης τις ενστάσεις που διατύπωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, που ζήτησε εχέγγυα για καταχρήσεις εργοδοτών και ασφαλιστικές δικλείδες για τις απολύσεις. Είναι σαφές ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση μετά την πανδημία και το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί με προσοχή και καταγράφει τόσο τις θετικές υποδοχές, όσο και τις αντιδράσεις των δικών του στελεχών, αλλά και των πολιτών.

Ο Τσίπρας επαναφέρει τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επαναφέρει στην πολιτική επικαιρότητα το θέμα των οικονομικών των κομμάτων, και ειδικότερα να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον πρωθυπουργό και πρόεδρό της ότι επί των ημερών του τα χρέη του κυβερνώντος κόμματος αυξήθηκαν κατά πάνω από 100 εκατομμύρια. Η οδός Πειραιώς απάντησε γρήγορα ότι η διαχείριση των κομματικών ταμείων επί Μητσοτάκη έχει θετικό πρόσημο και η αύξηση που αναφέρει η αντιπολίτευση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους τόκους και όχι στο πώς η σημερινή ΝΔ διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου καταγράφει ότι ένα ακόμα πεδίο στο οποίο πρέπει να αμυνθεί έρχεται με τη μορφή επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με τη νέα έξοδο στις αγορές και την αναμενόμενη θερμή ανταπόκριση των επενδυτών σχεδιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο να απαντήσει άμεσα στο κρεσέντο της αντιπολίτευσης με εργασιακά και οικονομικά της ΝΔ, τα οποία θα συνοδευτούν από κυβερνητικά σχόλια για την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέβη σε αντίστοιχες εξόδους των τελευταίων μηνών. Παράλληλα από χθες τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναδεικνύουν τη νέα χαλάρωση των ταξιδιωτικών συστάσεων από την Ουάσιγκτον για τους Αμερικανούς τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ως μια ακόμα απόδειξη ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση θα αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας φέτος.

Κλίμα έντασης την επόμενη διετία;

«Δεν αποκλείεται να οδεύουμε προς ένα προεκλογικό κλίμα έντασης και διαπληκτισμών, διαρκείας έως και δύο ετών», έλεγε στην «Η» κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που θεωρεί ότι η μόνη λύση που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το «πυρ κατά ριπάς» εναντίον της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της Κεντροαριστεράς γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδικότερα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής επίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ως τότε συνεχίζει τη «βήμα-βήμα» υλοποίηση της κυβερνητικής του πολιτικής όπως την έχει σχεδιάσει με το επιτελείο του: Χθες, για παράδειγμα, στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», το οποίο διοργανώθηκε από τη Eurasia Group και τη Flagship Pioneering, αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, μίλησε για τον τουρισμό στην Ελλάδα το 2021, στάθηκε αρκετά στην εμβολιαστική προσπάθεια που εξελίσσεται ακόμα στη χώρα μας και έκλεισε με τη γενική παρατήρηση ότι η Ελλάδα και οι πολίτες της πήραν σημαντικά μαθήματα από τα παθήματα της τελευταίας δεκαετίας, διαχωρίζοντας την εποχή των μνημονίων από τη δική του και, φυσικά, εντάσσοντας τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο σε αυτή τη δεκαετία των περιπετειών.

Δηλαδή, οι αναφορές Μητσοτάκη υπάκουσαν στον τρέχοντα κυβερνητικό σχεδιασμό, από τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται ως τώρα να παρεκκλίνει, παρά τη σταδιακή αύξηση της έντασης από την αντιπολίτευση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize