Τελευταία Νέα

Android 12 (preview) – Aνακοινώθηκε επίσημα και έχει το πιο ριζικά ανανεωμένο design

Η Google ανακοίνωσε σήμερα σε ειδικό event που είχε διοργανώσει για το σκοπό αυτό, την πρώτη beta του Android 12, το οποίο έρχεται όπως αποκαλύπτουν τα screenshots με ένα ριζικά ανανεωμένο design που βασίζεται σε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Material You, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα μεγαλύτερα buttons και τα πιο smooth animations. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο design στην ιστορία του Android, σύμφωνα με τον Sameer Samat, VP product management των τμημάτων Android και Google Play.

android 12

Αρχικά, στο Android 12 έχουμε ένα ολοκαίνουργιο design που αποκαλείται Material You. Η Google αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί σε όλα της τα προϊόντα, από το web μέχρι τις εφαρμογές και το hardware στο Android. Αν και φυσικά, κάτι τέτοιο θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα για να συμβεί. Φυσικά, το Material You δίνει τις οδηγίες και τις κατευθυντήριες γραμμές, οι κατασκευαστές μπορεί να επιλέγουν να αλλάξουν κάποια στοιχεία και άλλα να μην τα ενσωματώσουν καθόλου.

android 12

Το feature για το οποίο η Google μιλά έντονα, είναι πως όταν αλλάζεις το wallpaper, θα έχεις επιλογή να αλλάξουν και τα χρώματα του συστήματος.  Το Android 12 θα ξεχωρίζει τα κυρίαρχα και τα συμπληρωματικά χρώματα από τα wallpapers και στη συνέχεια θα τα εφαρμόζει στα πλήκτρα, στους sliders και σε άλλα στοιχεία του λειτουργικού. Η Lock screen λαμβάνει και αυτή αλλαγές. Το ρολόι θα είναι μεγάλο και στο κέντρο αν δεν έχεις ειδοποιήσεις και λίγο μικρότερο αν έχεις.

Το σύστημα των widgets στο Android έχει δυστυχώς κακή φήμη. Πολλές εφαρμογές δεν ασχολούνται με αυτό και πολλές άλλες δεν έχουν ενημερώσει το design τους από τότε που έκαναν ένα. Το αποτέλεσμα, ένα άχαρο εντελώς σύστημα widgets, με την Google να θέλει να βάλει πλέον τάξη.

Αυτό θα το κάνει με ένα νέο σύστημα widgets. Όπως συμβαίνει και με άλλα στοιχεία του λειτουργικού του Android 12, τα widgets που η Google έχει σχεδιάζει για τις εφαρμογές της είναι μεγάλα και bubbly, με παιχνιδιάρικο design. Και όπως επισημαίνει και το theverge, ένα έξυπνο feature είναι ότι όταν μετακινείς ένα widget στο wallpaper, θα αλλάξει το background χρώμα του, στα χρώματα που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή της οθόνης.

 

Το Android 12 περιλαμβάνει και περισσότερα animations που κάνουν πιο smooth το λειτουργικό. Αλλά περισσότερα animations σημαίνει και περισσότερους πόρους. Ο Samat πάντως υποστηρίζει ότι έχουν κάνει optimize τον τρόπο με τον οποίο το Android παρουσιάζει core στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το smartphone.

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για μια νέα έκδοση του Android, χωρίς αλλαγές στα notifications, στα Quick Settings, στη Google Assistant κ.α. Πιο συγκεκριμένα, το Quick Settings / notifications shade παραμένει σχεδόν το ίδιο, αν και τα μεγάλα πλήκτρα σημαίνει ότι θα βλέπεις λιγότερα από αυτά. Η μεγαλύτερη διαφορά στις ειδοποιήσεις, είναι κυρίως αισθητιk;h. Όπως κάθε τι άλλο, είναι πιο μεγάλες και με το χαρακτηριστικό buble design. Υπάρχει σαφώς βέλος προς τα κάτω που τις επεκτείνει και οι ομάδες των notifications μπαίνουν μαζί σε ένα μεγαλύτερο buble.

 

Ένα χαρακτηριστικό που ίσως ικανοποιήσει πολλούς χρήστες, είναι ότι μόλις μετά από έναν χρόνο, η Google εγκατέλειψε την ιδέα δημιουργίας ενός ολόκληρου νέου power button menu με τα Google Wallet και smart home controls. Αντίθετα και τα δυο αυτά, αποτελούν απλά πλήκτρα εντός του quick settings παρόμοια με την υλοποίηση της Samsung.

Η Google προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές και όσον αφορά την ιδιωτικότητα στο Android 12, με έμφαση σε τρεις τομείς, location, camera και μικρόφωνο. Η κάμερα και το μικρόφωνο θα παρουσιάζουν πλέον μια πράσινη τελεία στο πάνω δεξιό μέρος της οθόνης, δείχνοντας ότι είναι ενεργά. Υπάρχουν και δυο νέα toggles στο Quick Settings menu για να τα απενεργοποιήσεις τελείως σε επίπεδο συστήματος. Όταν μια εφαρμογή θα θέλει να τα χρησιμοποιήσει, το Android θα σου εμφανίζει ένα box που θα σε ρωτά αν θέλεις να ενεργοποιηθεί κάτι από αυτά. Αν επιλέξεις να μην το κάνεις, το app πιστεύει ότι έχει πρόσβαση στη κάμερα και στο μικρόφωνο, αλλά το Android δεν θα παρέχει κάτι.

Όσον αφορά την τοποθεσία η Google προσθέτει ακόμη μια επιλογή τί είδους πρόσβαση θέλεις να δώσεις σε ένα app. Εκτός από τις επιλογές να περιορίσεις την πρόσβαση σε μια φορά ή όταν η εφαρμογή είναι ανοιχτή, θα υπάρχουν οι επιλογές approximate ή precise.  Tο approximate θα επιτρέπει στο app να γνωρίζει την τοποθεσία σου με λιγότερη ακρίβεια, χρήσιμο για εφαρμογές καιρού, ώστε να μην γνωρίζει την επακριβή θέση σου.

Επιπλέον, η Google προσθέτει ένα νέο Privacy Dashboard, εστιασμένο στην τοποθεσία, στο μικρόφωνο και στην κάμερα που θα σου δείχνει πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες. Τέλος, το Android Private Compute Core όπως είναι η ονομασία του, αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή του λειτουργικού που θα επιτελούνται όλες οι διεργασίες AI χωρίς να υπάρχει επικοινωνία με το δίκτυο, με στόχο την ασφάλεια του χρήστη.

Αυτά ήταν πολύ συνοπτικά, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Android 12. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ενημέρωση του design του εδώ και χρόνια, που τόσο πολύ χρειάζονταν.

με πληροφορίες από theverge

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς