Τελευταία Νέα

Ανδρέας Ξανθός – “Ομολογία αποτυχίας η συζήτηση για lockdown – Δεν μείναμε ασφαλείς όπως έλεγε η κυβέρνηση”

Η ομιλία Ανδρέα Ξανθού στη συζήτηση επί της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – 30/10/2020.

Και στην διαχείριση του ΕΣΠΑ υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια: Επένδυση στο ΕΣΥ, στην κοινωνική συνοχή και στην στήριξη των εργαζομένων η ευκαιρία για ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς;

“Ομολογία αποτυχίας η συζήτηση για lockdown – Δεν μείναμε ασφαλείς όπως έλεγε η κυβέρνηση”

Δευτερολογία Α. Ξανθού στη συζήτηση επί της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων και δυστυχώς είμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Προφανώς είναι μία φάση που απαιτείται αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και πολλαπλά μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και βεβαίως να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στα εισοδήματα που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα».

Συμπλήρωσε  ότι «τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης πρέπει να βελτιωθούν και βεβαίως οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μία δυσπιστία και ένα έλλειμμα συμμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι η πειθώς που έχει ασκήσει η Πολιτεία δεν είναι η απαιτούμενη. Πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα για αυτούς που θα πληγούν περισσότερο. Είναι επιβεβλημένο να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η εκτίμηση ανάλυσης κινδύνου και είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση, αλλά και στην πληροφορία. Η διαχείριση τέτοιων υγειονομικών κρίσεων προϋποθέτει διαφάνεια στις πληροφορίες, ως ουσιώδες μέτρο πρόληψης, καθώς η αξιόπιστη πληροφόρηση διαμορφώνει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και βοηθά καταλυτικά στην κοινωνική συμμόρφωση».

Ο πρώην Υπουργός Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αναφέροντας «εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας, να συμβάλουμε θετικά στη διαχείριση της πανδημίας. Άλλωστε για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να έχει εξασφαλιστεί κλίμα πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ο ίδιος προκρίνει ως άμεσες προτεραιότητες για το σύστημα υγείας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το «παιχνίδι παίζεται» στην εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε κλινική εκτίμηση και σε τεστ. Συνεπώς η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ ώστε να υπάρχει ένα ανάχωμα ροών προς τα νοσοκομεία είναι άμεση προτεραιότητα, και η ενσωμάτωσή της έχει καθυστερήσει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Πριν δύο εβδομάδες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επιτέλους την αξιοποίηση κάποιων δομών ΠΦΥ, αλλά οι ανακοινώσεις είναι ακόμη σε φάση σταδιακής υλοποίησης. Δεύτερον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τα τεστ που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα – σας θυμίζω ότι αποτελούν το 1/3 των τεστ που γίνονται ημερησίως-. Άρα πρέπει να υπάρξει το τεστ πρέπει να ανακοστολογηθεί, να συνταγογραφείται κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη. Και τρίτον να οργανωθεί καλύτερα η φροντίδα των χρόνιων ασθενών, αν είναι δυνατό και με ανάπτυξη κατ’ οίκον υπηρεσιών. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αποφύγουμε ένα άτυπο lockdownστην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ αυτή την περίοδο, αφήνοντας ακάλυπτες τακτικές και σημαντικές υγειονομικές ανάγκες».

 

Δείτε επίσης!

Η Amazon ετοιμάζει απόβαση στην Ελλάδα!

Εδώ και μήνες η Amazon, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, κοιτάζει να απλώσει τα δίχτυα …

Βοηθάμε με αιμοδοσία τον Αντώνη που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση!

Η ζωή μπορεί να μπήκε στον πάγο σε πολλά, λόγω της καραντίνας και του lockdown …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize