Ανδρέας Ξανθός – Οι δασικοί χάρτες και η απόρριψη της τροπολογίας, η κατάρρευση του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”

H κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιοκτησιακό ζήτημα των δασικών χαρτών – Δεν έχει την πολιτική βούληση να δώσει λύση στο αδιέξοδο

Δήλωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού

Δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση η επείγουσα τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Η προτεινόμενη τροπολογία θα καθιστούσε πιο εύκολη την απόδειξη της κυριότητας των χορτολιβαδικών εκτάσεων και τη μη υπαγωγή τους στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς περιορισμούς από τους ιδιοκτήτες τους.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία αυτή, που αποτελούσε μια καλή βάση διευθέτησης των προβλημάτων και στρεβλώσεων που ανέδειξε η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή δέσμευση ότι θα φέρει με δική της πρωτοβουλία μια αντίστοιχη ρύθμιση.

Συνεπώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με δική της αποκλειστικά ευθύνη και τα οποία έχουν θορυβήσει πολλούς ιδιοκτήτες αγροτικής γης και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης. Αυτή η αδιάλλακτη στάση ενισχύει την εύλογη ανησυχία των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η μόνη διέξοδος σήμερα φαίνεται να είναι ένα κοινό μέτωπο συγκροτημένης και σθεναρής διεκδίκησης των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Για να υπάρξει μια στοιχειώδης κοινωνική και πολιτική συνεννόηση αυτή την περίοδο και το αναγκαίο «μορατόριουμ» εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να «παγώσει» τη διαδικασία κύρωσης και να εγγυηθεί την επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες.

Η κατάρρευση του ΕΣΥ και οι κυβερνητικές ευθύνες: Συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στο left.gr

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση κόμπαζε για το «πόσο καλά τα πήγαμε». Σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο τρομακτικό και μαύρο. Ποιες είναι οι αιτίες του κακού; Τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα; Προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις μέσα από μια συζήτηση με τον Ανδρέα Ξανθό, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με τον Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, τομεάρχη Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε το καυτό θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση κόμπαζε για το «πόσο καλά τα πήγαμε». Σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο τρομακτικό και μαύρο.

Το ΕΣΥ έχει καταρρέει ουσιαστικά, στα νοσοκομεία τα ράντζα και οι πρόχειροι αναπνευστήρες έχουν αντικαταστήσει τις ΜΕΘ. Το κονβόι των ασθενοφόρων ανάγλυφα περιγράφει την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων. Και η κατάσταση αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να πάει ακόμα χειρότερα. Ποιες είναι οι αιτίες αυτού του κακού; Τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα; Αυτά προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με τον Ανδρέα Ξανθό.

Σταχυολογούμε από αυτήν την 19λεπτη συνέντευξη κάποιες απαντήσεις του Ανδρέα Ξανθού σε κρίσιμα ζητήματα. Όσον αφορά το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας:

«Προειδοποιούσαμε έγκαιρα ότι πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι από τα περιστατικά covid. Η κυβέρνηση έχει εμπλέξει κάποιες ιδιωτικές δομές υγείας στη φροντίδα κυρίως μη covid περιστατικών. Από τις χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες που διαθέτει το λεκανοπέδιο μόνο 250 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για περιστατικά covid. Κανένα από τα μεγάλα θεραπευτήρια της Αθήνας δεν έχει εμπλακεί στη νοσήλια περιστατικών covid. Στη Γαλλία, για να έχουμε μια εικόνα, το 30% των συνολικών ασθενειών με κορονοϊό τα έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Και επίσης ούτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν υψηλού επίπεδου εξοπλισμό και στελέχωση, κανένα δεν αναλαμβάνει περιστατικά covid.

Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η επιστράτευση των 200 περίπου γιατρών η οποία έγινε καθυστερημένα, δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο συνολικής αξιοποίησης και επίταξης του ιδιωτικού τομέα και δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε αυτήν τη μεγάλη κρίση και τη λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων».

Για τα ατομικά τεστ (self test) ο Ανδρέας Ξανθός είναι ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ένα πρόγραμμα μαζικών ελέγχων μέσω τεστ οργανωμένων από τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες και όχι να ρίχνει στις πλάτες των πολιτών τις ευθύνες:

«Πρόκειται για επικοινωνιακή φούσκα. Η κυβέρνηση σε μια φάση δυσφορίας της κοινωνίας, έμμεσα αναγνωρίζει ότι ήταν πρόβλημα που δεν υπήρχε ένα ευρύτερο σύστημα εργαστηριακών ελέγχων την προηγούμενη φάση. Αντί να υπάρχει ένα αναβαθμισμένο σχέδιο επιτήρησης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, το μεταθέτει στην ατομική ευθύνη των πολιτών και υπάρχει σκεπτικισμός όσον αφορά την αξιοπιστία. Τα rapid test έχουν 70% αξιοπιστία, τα self test δεν έχουμε εικόνα ποιος είναι ο βαθμός αξιοπιστίας τους. Επομένως, η πιθανότητα ενός ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος και άρα η πιθανότητα ενός εφησυχασμού είναι πολύ αυξημένη».

Σε σχέση με τον αργό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού λόγω καθυστερήσεων στην παροχή από τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια:

«Έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες κυβερνήσεις να πιέσουν τα όργανα της Ευρώπης να κινηθούν στη γραμμή της απελευθέρωσης των πατεντών που είναι το κομβικό ζήτημα. Γιατί δεν έχουμε εμβόλια; Διότι οι κατασκευάστριες εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση. Αδυνατούν γιατί το προνομιακό καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους δίνει το δικαίωμα να μην εκχωρούν την πατέντα σε άλλες κατασκευάστριες βιομηχανίες για να έχουν τη δυνατότητα υπερκέρδους».

ΕΡΩΤΗΣΗ 

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:  Λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Μετά από την επίσκεψη στις 18 Μαρτίου στο Γ.Ν. Αλεξάνδρα στο πλαίσιο περιοδειών  της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και την αναλυτική ενημέρωση  από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τα οξυμμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα εξής: 

  1. Αποτελεί μείζον ζήτημα η αποδυνάμωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  του Νοσοκομείου, καθώς οι έξι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί που είχαν προσληφθεί έχουν αποδεκατιστεί κατά το ήμισυ, λόγω μετακίνησης  γιατρών -με πρωτοβουλία της Διοίκησης- σε άλλα τμήματα ή νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό να μην επαρκεί για τις εφημεριακές ανάγκες του «Αλεξάνδρα». 
  2. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις  ημέρες που το ΓΝ “Αλεξάνδρα” εφημερεύει μέχρι τις 2.30 μ.μ. για παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά σηκώνει όλο το βάρος  της εφημερίας στην Αθήνα, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας , επισφάλειας και ταλαιπωρίας εργαζομένων και ασθενών. 
  3. Είναι επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση των τεχνολόγων  του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, το οποίο αδυνατεί λόγω υποστελέχωσης να ανταπεξέλθει με επάρκεια στο φόρτο εργασίας  και στις τρεις βάρδιες.  Σημειώνεται ότι είναι σε εκκρεμότητα η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (5 τεχνολόγοι). Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν  τα κενά με μόνιμο προσωπικό και όχι να αποδυναμώνονται άλλα τμήματα για την εκ των ενόντων κάλυψή τους. 
  4. Έχει λήξει η θητεία του Επιστημονικού Συμβουλίου και δεν έχει προβλεφθεί παράταση της νόμιμης λειτουργίας του μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, με αποτέλεσμα να έχει απονεκρωθεί ένα επιστημονικό όργανο με σημαντικό θεσμικό ρόλο στο νοσοκομείο.  
  5. Και εξ’ αιτίας της παραπάνω εκκρεμότητας, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα συνεργασίας της Διοίκησης με τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου, με συνέπεια τη μη έγκαιρη και κοινά αποδεκτή  διευθέτηση θεμάτων εσωτερικής  λειτουργίας του νοσοκομείου (πχ ισότιμη συνδρομή όλων των γιατρών ΕΣΥ στο πρόγραμμα εφημερίας). 

Επειδή, το «Αλεξάνδρα» είναι ένα κομβικό δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα ( αιματο-ογκολογική κλινική, γυναικολογική ογκολογία,  ακτινοθεραπεία, Πυρηνική Ιατρική, αιμοδυναμικό εργαστήριο, τμήμα παθολογίας της κύησης, κλπ) και ταυτόχρονα έχει αναλάβει και το βάρος περιστατικών Covid ( έχει αναπτύξει 66 κλίνες απλής νοσηλείας και  10 κλίνες ΜΕΘ covid),   είναι αναγκαία η στήριξη και η ενδυνάμωσή του 

Επειδή, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα πρέπει να υποστηρίζονται με τους αναγκαίους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα λειτουργικά προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων 

Επειδή, τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου θέτουν σε κίνδυνο την επαρκή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών που παρακολουθούνται συστηματικά ή προσέρχονται στην εφημερία 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το ΓΝ “Αλεξάνδρα” και ειδικότερα κρίσιμα  τμήματα όπως το  ΤΕΠ και το  Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα; 
  • Προτίθεται να επανεξετάσει το μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ  με στόχο την ισότιμη κατανομή του όγκου των παθολογικών- καρδιολογικών περιστατικών που σήμερα επωμίζεται στο πρωινό ωράριο αποκλειστικά το «Αλεξάνδρα»; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ξανθός Ανδρέας 

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγενά Άννα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.