Τελευταία Νέα

Ανδρέας Ξανθός – Να γίνει αποσυμπίεση του ΕΣΥ και περιορισμός της διασποράς του ιού

Δήλωση Α. Ξανθού για την προετοιμασία του ΕΣΥ στην Αττική

Στη χθεσινή ( 19/2)  ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της  Αττικής είναι στο «κόκκινο» .  Και ότι θα προστεθούν τις επόμενες μέρες άλλες 38 κλίνες ΜΕΘ-covid . Και φυσικά ότι θα εκτονωθεί η πίεση στο ΕΣΥ την άλλη βδομάδα.  Από αυτές τις τοποθετήσεις προκύπτουν δύο μείζονα θέματα : 1. Η διάψευση και κατάρρευση της κυβερνητικής προπαγάνδας και 2. Ο εφησυχασμός μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο υπέρβασης των αντοχών των δημόσιων δομών περίθαλψης του Λεκανοπεδίου . Το 1ο είναι προφανές : αν με 325 διασωληνωμένους ( εκ των οποίων οι … στην Αττική ) το σύστημα πιέζεται αφόρητα , που είναι η υποτιθέμενη θωράκιση του ΕΣΥ , που είναι ο διπλασιασμός των ΜΕΘ , που είναι οι χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού;  To 2ο όμως θέμα , η υποτίμηση δηλαδή του κινδύνου και η πλημμελής προετοιμασία του Συστήματος Υγείας έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας ότι παράγει υγειονομικές τραγωδίες . Επειδή λοιπόν το τρίτο επιδημικό   κύμα σε συνδυασμό με την παρουσία  μεταλλαγμένων στελεχών του ιού είναι σε εξέλιξη  και απειλεί ,  είναι η ώρα μιας σοβαρής και συνδυαστικής  παρέμβασης που θα : 

    1. περιορίσει αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα , με ευρύτατο testing και καλή ιχνηλάτηση, με στοχευμένη πρόληψη στους χώρους εργασίας ,στα μέσα  μαζικής μεταφοράς ,  στα σχολεία και στις κλειστές δομές.  
    2. οργανώσει την εμπλοκή της ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας  και τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση όσων  είναι σε «καραντίνα».     
  • προχωρήσει αποφασιστικά στη σχεδιασμένη αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων και στην επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων και Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης του Λεκανοπεδίου για τη νοσηλεία-μετανοσοκομειακή φροντίδα  ασθενών με covid. Ειδικότερα ,  κρίνεται κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο η άμεση συνδρομή τους στη μάχη που δίνουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η  μετατροπή σε νοσοκομεία αναφοράς για περιστατικά covid ενός από τα 3 μεγάλα στρατιωτικά  νοσοκομεία της Αθήνας , καθώς και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».  

Μόνο έτσι θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ , θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του, θα αποτραπεί η εξουθένωση ( burn  out)  του προσωπικού και δεν θα εφαρμοστεί ένα εσωτερικό lockdown εντός του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ,εγκαταλείποντας τελείως την  υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού . Γιατί το στοίχημα για το ΕΣΥ και για το Υπουργείο Υγείας δεν πρέπει να είναι μόνο η φροντίδα των ασθενών με covid αλλά ο συνδυασμός της με την κάλυψη των συνολικών υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας .  Ένα στοίχημα που μέχρι τώρα έχει χαθεί  με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από άλλες αιτίες ( πέραν της πανδημίας) στη χώρα . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize