Τελευταία Νέα

Ανδρέας Ξανθός – Δεν θα επιτρέψουμε υπονόμευση της δημόσιας περίθαλψης

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δρομολογήσει ούτε μία νέα πρόσληψη στο χώρο της υγείας. Αυτά που εξαγγέλλει είναι προσλήψεις του 2019 που προετοίμασε και θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών Υγειονομικών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο κ. Ξανθός τόνισε:
“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία δικτύωση ανθρώπων που είναι αφοσιωμένοι στην ιδέα της δημόσιας περίθαλψης. Που πιστεύουν σε αυτό το πρόταγμα, της καθολικής κάλυψης Υγείας χωρίς διακρίσεις.
Και που θέλουν να διεκδικήσουν αυτό να εδραιωθεί, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν κινήσεις υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα, παλινδρομήσεις σε νεοφιλελεύθερες ατζέντες, περί ανταγωνισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περί ανοίγματος στην αγορά κλπ.

 

Η συζήτηση αυτή είναι βλαπτική και για το συμφέρον της δημόσιας περίθαλψης αλλά και για την ποιότητα της περίθαλψης που απολαμβάνει ο κόσμος σήμερα, η οποία παρά τα προβλήματά της, είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα κάθε πολίτη την ώρα της ανάγκης, να έχει αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα”.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό η αγωνία των ανθρώπων είναι εάν θα υπάρξει μία ουσιαστική στήριξη της δημόσιας περίθαλψης και όχι φυσικά ποιος διεκδικεί την πατρότητα ενός σχεδιασμού.
“Η πατρότητα είναι πολύ συγκεκριμένη και αδιαμφισβήτητη. Η αλήθεια είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει δρομολογήσει ούτε μία νέα πρόσληψη, ούτε γιατρού ούτε άλλου προσωπικού.
Αυτό που δρομολογεί και εξαγγέλλει είναι προσλήψεις του 2019 που είχαν κατοχυρωθεί με τον κανόνα ένα προς ένα, που προετοίμασε και θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση” υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι επιδίωξη είναι το θέμα των προσλήψεων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Όπως τόνισε “υπάρχει μία πεντάμηνη καθυστέρηση. Υπάρχουν έτοιμες 940 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που τις είχαμε μοιράσει στα νοσοκομεία (στο Βενιζέλειο για παράδειγμα θα έπαιρναν 18). Αυτές λοιπόν πάγωσαν λόγω των εκλογών και ακόμα να ξεπαγώσουν.Διεκδικούμε κι αυτές να προκηρυχθούν μαζί με τις 1.350 λοιπού προσωπικού που έχει πει ο Υπουργός. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι υπάρξει ένα πολυετές πλάνο. Γιατί δεν φτάνουν αυτές οι προσλήψεις, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες”

“Όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης υφίστανται κλυδωνισμούς – άλλα λιγότερο, κι άλλα περισσότερο. Το ζήτημα είναι να καταφέρει ένα κράτος να τα ξεπεράσει όλα αυτά με μία λύση ρεαλιστική και βιώσιμη”, υπογράμμισε στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο ΠΑΓΝΗ, κ. Αντώνης Βάκης

Ο ίδιος επεσήμανε ότι “η ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της Υγείας δεν πρόκειται να αποτελέσει φάρμακο σε μία νοσηρή κατάσταση. Διότι συνήθως τα πιο κερδοφόρα κομμάτι εκχωρούνται στους ιδιώτες. Σίγουρα χρειάζονται προσλήψεις και σίγουρα υπάρχει και το επικίνδυνο φαινόμενο ότι γερνάει ο ιατρικός πληθυσμός”.

Σε δηλώσεις του τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος υπογράμμισε:

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία της προηγούμενης τετραετίας, όπου τα ζητήματα της Υγείας αντιμετωπίστηκαν με έναν τρόπο επιτυχή. Αλλά και από την άλλη μεριά να θέσουμε τα ζητήματα εκείνα που είναι ανοιχτά και θα πρέπει να σχεδιάσουμε την αντιμετώπισή τους που να εμφορείται από τις ίδιες τις αρχές και αξίες της πολιτικής που ήδη ακολουθήθηκε. Δηλαδή, να έχει ως πρόταγμα το δημόσιο συμφέρον, έναντι οποιουδήποτε άλλου, έτσι ώστε εκείνες οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν να φροντίζουν για το συλλογικό καλό, πέρα κι έξω από αντιπαραθέσεις άγονες ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”

Δείτε επίσης!

Παναγιώτα Χατζηδάκη – Η Ρεθυμνιώτισσα νεαρή επιστήμονας που η διπλωματική της είναι στον TPC του ALICE στο CERN!

Η Παναγιώτα Χατζηδάκη είναι φοιτήτρια master φυσικής στο πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης. Οι προπτυχιακές σπουδές της …

Ρέθυμνο – Λουκέτο μετά… τσουχτερού προστίμου σε κατάστημα

Συνεχίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize