Τελευταία Νέα

Αμάρι – Λουκέτο εδώ και 2 χρόνια στο Κτήμα Πάνακρον

Γεγονός αποτελεί ότι η οικονομική ανάπτυξη τη ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, ζητούμενο πολλών ετών, έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε αυτό έχει συντελέσει αρνητικά η επέλαση της πανδημίας.

Αναπτυξιακές και επενδυτικές κινήσεις τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και  ιδιωτών όπως για παράδειγμα το Φράγμα Ποταμών, το οδικό δίκτυο Ρεθύμνου-Δ. Συβρίτου, η επιδίωξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρεθύμνου-Πειραιά, η διαφαινόμενη επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων αλλά και της Ιεράς Μονής Αρχάγγελου Μιχαήλ, είναι έργα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής.

Η λειτουργία τα τελευταία έτη του πολυχώρου ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΑΚΡΟΝ είχε δημιουργήσει συναισθήματα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού. Αποτέλεσε στολίδι και καμάρι της περιοχής. Χάρη στη λειτουργία του προβλήθηκε ο Δήμος Αμαρίου κα έγινε τόπος προορισμού, όχι μόνο από το Νομό, αλλά και από ολόκληρη την Κρήτη.

Η κοιλάδα που βρίσκεται, είναι ένας τόπος που τον σεβάστηκε η φύση και τον αγάπησαν οι άνθρωποι, είναι τόπος που αγκάλιασε ο Ψηλορείτης και η Σάμιτος και στον οποίο οι πρόγονοί μας έχτισαν με σοφία, πάνω στους γραφικούς λόφους, τα πανέμορφα χωριουδάκια του δήμου μας, σαν να φρόντισαν να αγκαλιάσουν στοργικά αυτή την κοιλάδα.

Όσο λειτουργούσε το ΠΑΝΑΚΡΟΝ, η τουριστική και πολιτιστική κινητικότητα ήταν μεγάλη. Δυστυχώς τούτο παραμένει περίπου δύο χρόνια κλειστό, με συνέπεια να φθείρονται οι εγκαταστάσεις του και να στερείται η περιοχή ενός ελκυστικού χώρου, που όσο λειτουργούσε, είχε ενισχύσει την τοπική οικονομία και είχε αναδείξει τον φυσικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Αλλά επίσης μεγάλης σπουδαιότητας είναι ότι, ο χώρος του ΠΑΝΑΚΡΟΝ αποτέλεσε παράθυρο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης στην καθημερινότητα των παιδιων της περιοχής, ιδιαίτερα όταν τα σχολεία ήταν κλειστά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε στην επαρχία τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά από τα παιδιά των πόλεων. Γνωρίζουν πολλά για το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά, τον ουρανό, τ’ άστρα. Όμως υπάρχουν δραστηριότητες και γνώσεις που στερούνται σε σχέση με τα παιδιά της πόλης. Το ολιγάριθμο δε των μαθητών στα σχολεία δυσκολεύει εκδρομές με στοχευμένες δραστηριότητες.

Για όλα αυτά αλλά και για πάρα πολλούς άλλους λόγους, επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση επαναλειτουργία του ΠΑΝΑΚΡΟΝ. Προς τούτο προτείνονται:

1.      Η αξιολόγηση καταλληλότητας και ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων,

2.      Η διαφημιστική προβολή του συγκεκριμένου χώρου, με απώτερο σκοπό την καθιέρωση της περιοχής σε τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό σε 12μηνη βάση,

3.      Να διανοιχτούν όλα τα ορειβατικά μονοπάτια για να μπορούν οι επισκέπτες να επικοινωνούν και να έχουν άνετη και άμεση πρόσβαση με την περιοχή του ΠΑΝΑΚΡΟΝ,

4.      Το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών να εμπλουτιστεί με χάρτες, φωτογραφίες και όσα συνδέονται με την περιοχή, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης, όχι μόνον των Κρητών, αλλά και άλλων επισκεπτών-τουριστών.

Ευελπιστούμε ο Δήμος μας να ανταποκριθεί με άμεσες ενέργειες στην αγωνία του Συλλόγου μας για το μέλλον του Αμαρίου.

Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τους αρμοδίους και αποφάσεις που να δείχνουν την αγάπη για τον τόπο μας, με την αξιοποίηση αυτού του τόσο μαγευτικού μα και ελκυστικού χώρου.

Για το ΔΣ Συλλόγου Μοναστηρακιανών Αθήνας

Η Πρόεδρος

Κυριακάκη-Αναστασάκη Γεωργια

Ο Γεν. Γραμματέας

Γαζοράκης Διογένης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς