Τελευταία Νέα

Η Αλβανία προκαλεί με μνημείο για την «ενότητα των αλβανικών εδαφών»

Λίθο που προέρχεται από την ελληνική περιοχή των Φιλιατών και άλλα εδάφη των Βαλκανίων τοποθέτησε η Αλβανία στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, υποστηρίζοντας προκλητικά πως το έργο συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε το έργο ως «καταφανώς κρατική ενέργεια» που υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η ελληνική διπλωματία κατηγορεί
την αλβανική κυβέρνηση ότι καλλιεργεί αλυτρωτικά πνεύματα υποσκάπτει απροκάλυπτα τις σχέσεις καλής γειτονίας, που αποτελεί «βασική προϋπόθεση»  για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας.

Καταγγέλλει μάλιστα πως αποδεικνύεται η κεντρική στήριξη που προσφέρουν τα Τίρανα σε τάσεις αλυτρωτισμού και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν αλβανικές μειονότητες.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι έχει προβεί και συνεχίζει να προβαίνει «σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Το μνημείο τοποθετήθηκε στην πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας πριν λίγες ημέρες, όμως η Αθήνα απέφυγε να τοποθετηθεί άμεσα, σεβόμενη τις εκλογές στη γείτονα χώρα.

«Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Δείτε επίσης!

Στην Αθήνα σήμερα ο Χάικο Μάας – Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Νίκο Δένδια …

Μπορέλ στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ – Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize