Άλμπερτ Μπουρλά – Όταν ο CEO της Pfizer ήταν ο “Άκης” της Θεσσαλονίκης – Γιος ποτοποιού, αρχηγός στα Λυκόπουλα

Για κάποιους στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είναι απλά ακόμα ο… Άκης

Ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είναι ο πιο συζητημένος άνθρωπος των τελευταίων ημερών, καθώς το εμβόλιο της εταιρείας κάνει την ανθρωπότητα να ελπίζει ότι μπορεί να έχει σύντομα ένα αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Για κάποιους στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά του, ο κ. Μπουρλά είναι απλά ακόμα ο… Άκης.

Παιδί μιας παλιάς εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο Άλμπερτ Μπουρλά πήγε στο 41ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Ποτοποιός ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε μαγαζί στα Λαδάδικα στη γωνία Βίκτωρος Ουγκώ και Βεροίας. Με μάνα που συγκλόνιζε με το φανερό τατουάζ των Εβραίων που πέρασαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τέλη δεκαετίας του 1960-αρχές δεκαετίας του 1970 ο «Άκης» όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, βρέθηκε στα λυκόπουλα. Στο τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τα μικρότερα -ηλικίας μαθητών δημοτικού σχολείου- παιδιά. Αρχηγός του στην Αγέλη Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκού Πύργου, ο Παναγιώτης Κουκουβίτης, γιός επαγγελματία στα Λαδάδικα πολύ κοντά στο μαγαζί της οικογένειας του Άκη. «Με έστελνε ο πατέρας μου να αγοράζω ούζο από το μαγαζί του πατέρα του Άκη, το ΙΝΤΟ» θυμάται ο κ. Κουκοβίτης για το μικρό του λυκόπουλο.

«Έξυπνο, πολύ έξυπνο παιδί ήταν» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνεχίζει: «Μερικές φορές ξεχνιόταν και δεν ερχόταν στις συγκεντρώσεις, αλλά όποτε το θυμόταν, ήταν μικρός ηγέτης. Δημιουργικός, αποφασιστικός, γι’ αυτό και ήταν πρώτος στην εξάδα του (σ.σ. την μικρή υποομάδα της Αγέλης των Λυκοπούλων)».

Στην έκτη δημοτικού ο «Άκης» της παρέας των Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης «ανέβηκε» στους Προσκόπους. «Δεν τον έχασα» λέει ο κ. Κουκοβίτης. «Τον έβλεπα στη γειτονιά, στο μαγαζί, ευγενικός και χαμογελαστός πάντα… Καλό παιδί. Περήφανος, που υπήρξε παιδί μου στους Προσκόπους» λέει, δείχνοντας δύο φωτογραφίες με την Αγέλη του εκείνο το 1971.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας, σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν» είπε χθες ο «Άκης». Το λυκόπουλο της Θεσσαλονίκης, που έμαθε στους προσκόπους, κρατώντας το χέρι της μάνας του με το τατουάζ από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, πως ο κόσμος στ’ αλήθεια μπορεί να αλλάξει.

Στην 1η φωτογραφία, τρίτος όρθιος από αριστερά

bourla_1_proskopoi

Στη 2η φωτογραφία, τέταρτος όρθιος από αριστερά

bourla_2_proskopoi

Ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer έκανε τις δικές του προτροπές προς τους νέους φοιτητές, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του ΑΠΘ – «Βάζετε καθημερινά πολύ ψηλά τον πήχη. Κι όταν τον ξεπεράσετε, βάλτε τον πήχη ψηλότερα»

«Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα» ήταν η προτροπή του Έλληνα CEO της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά προς τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς.

«Μην περιορίζετε τα όνειρά σας, αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας. Αλλά για να πετύχετε τα όνειρα του αύριο, επικεντρωθείτε στο να κάνετε άριστα τη δουλειά του σήμερα. Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα. Βάζετε καθημερινά πολύ ψηλά τον πήχη. Όχι στον μέσο όρο. Αλλά στο καλύτερο προηγούμενο άλμα. Κι όταν τον ξεπεράσετε, βάλτε τον πήχη ψηλότερα. Ξανά, ξανά και ξανά», ήταν το μήνυμά του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, εξηγώντας το δικό του παράδειγμα.

Ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer, που όπως όλα δείχνουν, σε συνεργασία με την BioNTech κατάφερε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού , εργάστηκε σε πέντε ηπείρους και έζησε σε 8 πόλεις. Όμως ποτέ δεν ξεκίνησε τις ρίζες του. « Διαχειρίστηκα αποφάσεις που επηρέασαν σημαντικά την παγκόσμια υγεία. Και πρόσφατα μου ανατέθηκε η ύπατη ευθύνη να ηγηθώ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Όμως ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα και σε ποιους οφείλω. Και το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένας από αυτούς», είπε.

Άλμπερτ Μπουρλά

Όπως εξήγησε, το ΑΠΘ δεν του παρείχε μόνο σημαντικές επιστημονικές γνώσεις, αλλά η συμβολή του επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από την επιστημονική του εκπαίδευση.

«Το Αριστοτέλειο διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου και ολοκλήρωσε την προσωπικότητά μου στην πιο κρίσιμη γι’ αυτό δεκαετία της ζωής μου. Από τα 18 μέχρι τα 28 μου χρόνια. Μέσα στους κόλπους του δεν απέκτησα μόνον γνώσεις, αλλά κυρίως κουλτούρα, αξίες και ιδανικά, που με έκαναν αυτό που είμαι και με έφεραν στη θέση που βρίσκομαι σήμερα», τόνισε.

Η ομιλία του για το μέλλον της Βιο-φαρμακευτικής έρευνας

Ο Δρ. Μπουρλά στην ομιλία του με θέμα «Σκέψεις για το μέλλον της Βιο-φαρμακευτικής έρευνας / Reflections on the future of Biopharmaceutical research»,ανέπτυξε τη σημασία των καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, καθώς και της ποιότητας της ζωής τους, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Απευθυνόμενος στο διδακτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την προτροπή για ανάπτυξη συνεργασίας με τη Βιομηχανία «για να σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος σε ένα οικοσύστημα που παράγει διαρκώς καινοτομίες, μεγαλύτερα οφέλη για τους ασθενείς και ανάπτυξη για την περιοχή και τη χώρα μας».

Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύτηκε ο Δρ. Μπουρλά

Αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής για την πολυετή προσφορά του στον χώρο της υγείας

Η τελετή αναγόρευσης του δρ. Μπουρλά είχε γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα τελετών της φιλοσοφικής, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, που πρότεινε την απονομή του τίτλου για την πολυετή προσφορά του στον χώρο της υγείας, στον τομέα της έρευνας και της μελέτης νέων φαρμάκων και για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.

Από την τελετή μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 11 μήνες. Κι ο δρ. Μπουρλά γέμισε με ελπίδες την παγκόσμια κοινότητα, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη εμβολίου που μπορεί να πολεμήσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον κορωνοϊό.

bourla_apth

«Βέρος Θεσσαλονικιός, Άλμπερτ, για τους φίλους Άκης»

Στην τελετή, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, στην προσφώνησή του, είχε χαρακτηρίσει τον CEO της Pfizer «βέρο Θεσσαλονικιό», που για τους φίλους του είναι «Άκης» και «η οικογενειακή ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ποικίλες εκφάνσεις της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες, αλλά και με την εποχή του ναζιστικού ολέθρου».Μάλιστα είχε πει στον δρ. Μπουρλά ότι ουδέποτε ξέχασε το τμήμα από το οποίο προήλθε.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, αποκάλυψε μάλιστα και λεπτομέρειες για την έναρξη του επιστήμονα.

«Ο Άκης ο συμφοιτητής, ο δικός μας Άκης, με υλικό που σε όλους μας ήταν διαθέσιμο, χωρίς πολλά χρήματα, από γονείς που επιβίωσαν του ολοκαυτώματος τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, φοιτώντας στα ίδια δημόσια σχολεία και στο ίδιο Πανεπιστήμιο, πηγαίνοντας στα ίδια μέρη και αγναντεύοντας την ίδια θάλασσα, κατάφερε, με αυτό ακριβώς το υλικό, αλλά και τον πνευματικό, αισθητικό και ηθικό αέρα που απλόχερα χαρίζει η Θεσσαλονίκη μας, να ανοίξει τα φτερά του και να κατακτήσει όλες τις κορυφές που συνάντησε στον δρόμο του». Κλείνοντας την ομιλία του, είπε, απευθυνόμενος στον τιμώμενο, «είσαι το καλύτερο παράδειγμα και η ελπίδα που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά μας».

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων – Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο – Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τον Άλμπερτ Μπουρλά

Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είναι Θεσσαλονικιός εβραϊκής καταγωγής και η έδρα του είναι στη Νέα Υόρκη.

Προσχώρησε στην εταιρεία το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και της Pfizer Innovat. είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α.

5133811_2

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. «Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωνε στην ανάρτηση.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής, εργάστηκε ως ασκούμενος κτηνίατρος, προσλήφθηκε στο τμήμα Animal Health Pfizer της Eλλάδας ως τεχνικός διευθυντής.

Το 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για  να αναλάνβει τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα). Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων της εταιρείας. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Επίσης, ολοκλήρωσε τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Είναι, επίσης, μέλος σε μια σειρά από συμβούλια, όπως το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες αλλά και το International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Association (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

21651436

Έχει σπίτι στην Χαλκιδική η οποία αποτελεί τον «νούμερο ένα» προορισμό για απόδραση όταν έχει χρόνο.

Η οικογένειά του έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Αυτό το στοιχείο τον έκανε να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει αυτούς τους δεσμούς και στα παιδιά του που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ και επισκέπτονται την Ελλάδα οικογενειακώς μόνο στις διακοπές για να δουν την αδελφή του με τα παιδιά της και τα πεθερικά του που είναι στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπουρλά γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο σημερινός CEO της Pfizer πήγε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, στο 10ο της οδού Ικτίνου και Τσιμισκή και ακολούθως σπούδασε στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου. Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, τελειώνοντας το διδακτορικό του.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο κ. Μπουρλά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναλάβει θέση πανεπιστημιακού στο πανεπιστήμιο όπου φοίτησε, το ΑΠΘ.

Τότε δέχθηκε πρόταση από την Pfizer και αποφάσισε να αλλάξει εκ διαμέτρου την πορεία του. Η αμερικανική εταιρεία τού ζήτησε να γίνει μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα. Αρχικά δεν ήθελε να εγκαταλείψει ούτε τη Θεσσαλονίκη, ούτε την προοπτική της ακαδημαϊκής καριέρας.

Τελικά, μετά και την επιμονή της εταιρείας, δέχθηκε να αναλάβει τη θέση και να μεταβεί στην Αθήνα με σκοπό να καθίσει ένα με δύο χρόνια. Τότε άλλαξαν όλα στο σκεπτικό του. Μετά την Αθήνα ακολούθησαν άλλοι επτά προορισμοί, σε πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να καταλήξει στην υψηλή θέση που βρίσκεται σήμερα.

Από την Ελλάδα έφυγε στα 35 του, γεγονός που συνέδραμε καθοριστικά στη διατήρηση των δεσμών του και των επαφών του με τη χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε σωματικά και επαγγελματικά. Γι’ αυτό και φροντίζει κάθε καλοκαίρι να το περνά στην Ελλάδα και να ανανεώνει τις εικόνες του από την όμορφη γενέτειρά του.

Στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το κέντρο ψηφιακών ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός, μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωνει για τον Αλβέρτο Μπουρλά: Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον συμπατριώτη μας Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize