Τελευταία Νέα

Άλλη μια μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη!

Tην Παναγία την Ρουσαλιμνιώτισσα τιμά η οικογένεια των Βρέντζηδων

Άλλη μια οικογενειακή γιορτή απόψε στον Ψηλορείτη. Η μεγάλη και γνωστή για την φιλοξενία της οικογένεια των Βρέτζηδων παίρνει σήμερα την σκυτάλη από τις άλλες μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες των Ανωγείων που πραγματοποίησαν ήδη την γιορτή του προστάτη Αγίου τους και στρώνουν τάβλες να υποδεχτούν τους φίλους τους που θα πάρουν τον δρόμο και θα πάνε μέχρι την Παναγία την Ρουσαλιμνιώτισα στα 1250 μέτρα στον Ψηλορείτη.

Η οικογένεια φροντίζει με περίσσια κουβαρντοσύνη να ρέει άφθονος στα ποτήρια των παρευρισκομένων ο ντόπιος οίνος και τα τραπέζια να είναι γεμάτα από εκλεκτό οφτό κρέας από αρνιά του Ψηλορείτη που ψήνονται επί τόπου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη οργάνωση παίζουν οι νέες και οι νέοι της οικογένειας που αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση όλων εκείνων που ανηφορίζουν στον Ψηλορείτη.

Κάποιοι από τους καλεσμένους συνηθίζεται να κρατούν ως δώρα στη χάρη του αγίου αρνιά, ρίφια, κριάρια και όμορφους «μπροσταρότραγους», τα λεγόμενα «τασιμάρια», τα οποία δένονται στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, εικόνα που εντυπωσιάζει πάντα τους πεδινούς.

Ορισμένα από αυτά θυσιάζονται στη χάρη του Αγίου, άλλα τα πιο όμορφα κληρώνονται και προσθέτονται στα κοπάδια. Πηγή ζωής και δύναμης των βοσκών είναι οι προστάτες τους άγιοι και όλα τα πανηγύρια στον Ψηλορείτη είναι επιτυχημένα, ομολογούν μέλη μεγάλων οικογενειών, επισημαίνοντας ότι οι βοσκοί έχουν ισχυρούς δεσμούς και μεγάλη αλληλεγγύη σ’ όλη την Κρήτη.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η κοινωνικότητα τους οφείλεται διαχρονικά στο γεγονός ότι η περιουσία τους είναι κινητή και αλλάζουν τόπο διαμονής τον χειμώνα (χειμαδιό) και πρέπει να έχουν παντού φίλους, συντέκνους, κουμπάρους για να προστατεύσουν την περιουσία τους, τη ζωή τους από πιθανό κίνδυνο επίθεσης, ζωοκλοπής κ.ά. Και του χρόνου!

Υ.Γ. Ο εσπερινός θα τελεστεί στις 7 μμ. Αν μπορείτε να πάτε πριν να νυχτώσει για να θαυμάσετε το τοπίο. Για καλό και για κακό πάρτε ένα μπουφάν μαζί σας.

Άλλη μια μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη!
Άλλη μια μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη!
Άλλη μια μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη!
Άλλη μια μεγάλη γιορτή στην κορυφή του Ψηλορείτη!

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μουσική-φάρμακο για την ζωή ηλικιωμένων

Καινοτόμο πρόγραμμα στα ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρεθύμνου Η μουσική αποτελεί το …

Ρέθυμνο – Ξεκινά το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας

Ξεκινά το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας από Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Για τέταρτη συνεχή χρονιά  το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize