Τελευταία Νέα

Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ● Μεγάλες προσδοκίες από βιομηχανία και κατασκευαστικό τομέα ● Στο ναδίρ οι προβλέψεις των νοικοκυριών για το επόμενο 12μηνο ● Αύξηση της ανεργίας περιμένει το 63%.

Ψυχολογία δύο ταχυτήτων και σαφώς αντίθετων κατευθύνσεων επικρατεί στην οικονομία μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο. Αντανακλώντας την ανάλογη τάση που καταγράφηκε προ ημερών στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, στις οποίες ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985 (στις 118 και στις 119 μονάδες αντίστοιχα), τροφοδοτούμενος από τις υψηλές προσδοκίες των επιχειρήσεων της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών και των κατασκευών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έκανε τον Ιούλιο άλμα στις 111,2 μονάδες, από τις 108,7 τον Ιούνιο και από τις 90 τον Ιανουάριο. Είναι σαφώς μια «επίδοση» που αντιστοιχεί στα προ πανδημίας επίπεδα και η δεύτερη υψηλότερη από το 2007.

Βασικές συνιστώσες του άλματος στην αισιοδοξία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι:

■ η μεγάλη άνοδος των προσδοκιών στη βιομηχανία (από 105,3 μονάδες τον Ιούνιο στις 112,3 τον Ιούλιο)

■ το άλμα στις προσδοκίες των κατασκευαστικών επιχειρήσεων (148,6 μονάδες, από 128,9 τον Ιούνιο και 100 τον Ιανουάριο!), το οποίο βασίζεται στη μάλλον εκρηκτική αισιοδοξία για τις ιδιωτικές κατασκευές (από 99 μονάδες πέρσι τον Ιούλιο, 186,7 μονάδες φέτος)

■ η πολύ μικρή άνοδος των προσδοκιών στο λιανεμπόριο (από 101,3 τον Ιούνιο σε 102,6 τον Ιούλιο), με τον κλάδο της ένδυσης- υπόδησης να εκφράζει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία

■ και η σημαντική βελτίωση του ίδιου δείκτη στις υπηρεσίες (από 116,9 σε 120,8 μονάδες), με καλύτερη επίδοση από τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Στον αντίποδα κινείται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, αν και αποτελεί συνιστώσα του συνολικού δείκτη οικονομικού κλίματος, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την αισιοδοξία των επιχειρηματιών. Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση του τελευταίου 12μηνου επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο (-32,6 το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκτιμήσεων), ενώ και για το επόμενο 12μηνο οι προβλέψεις επιδεινώθηκαν (από τις -16,3 μονάδες τον Ιούνιο σε -23,1 μονάδες τον Ιούλιο). Ο συνολικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών επιδεινώθηκε στις -32,9 μονάδες. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και των διεθνών οίκων για το αναπτυξιακό άλμα που έρχεται με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο δείκτης προβλέψεων των νοικοκυριών επιδεινώθηκε στις -44,2 μονάδες (από -28,1 τον Ιούνιο). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 59% των νοικοκυριών προβλέπει αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι μόλις 18% που περιμένει σταθερότητα. Ας σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις +0,6 μονάδες.

Εχουν πολύ ενδιαφέρον και οι επιμέρους δείκτες της έρευνας του ΙΟΒΕ για τη στάση των καταναλωτών το επόμενο 12μηνο: το 80% δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, το 39% εκτιμά ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για σημαντικές αγορές, ενώ το 63% περιμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας. Τέλος, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «μόλις που τα βγάζουν πέρα» αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 63% (από 62%).

Σε αυτό το παράδοξο δίπολο αισιοδοξίας των επιχειρήσεων και απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, το ΙΟΒΕ βλέπει την αντανάκλαση της αβεβαιότητας που προκάλεσε η έντονη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οδηγεί τους ερευνητές του Ινστιτούτου στο συμπέρασμα ότι «η διαδικασία εξόδου από την υγειονομική κρίση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, παρά την κλιμάκωση των μέτρων προστασίας, ιδίως του εμβολιασμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς