Τελευταία Νέα

Άγνωστο το πότε θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο

ΛΟΓΩ ΣΩΡΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ

Άγνωστός παραμένει ο χρόνος ανάρτησης των δασικών χαρτών στο Ρέθυμνο. Αν και έως πέρσι γινόταν λόγος για τέλος του 2018, όσο προχωρούν οι μήνες γίνεται σαφές πως για φέτος, τουλάχιστον, δεν τίθεται καν λόγος για κάτι τέτοιο.

Όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια της  Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου κ. Χαρά Καριολάκη, οι διαδικασίες στην υπηρεσία της προχωρούν με μεγάλη δυσκολία διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό ενώ ο ένας εργαζόμενος μετά τον άλλο είτε συνταξιοδοτούνται είτε μετατάσσονται. Παράλληλα, όμως, οι υπηρεσίες του Εθνικού Κτηματολογίου δεν έχουν ολοκληρώσει τις τον διαγωνισμό ανάθεσης των δασικών χαρτών του νομού μας ενώ και οι δήμοι δεν έχουν δώσει τα οικιστικά περιγράμματα των οικισμών.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι «Προσπαθούμε να προχωρήσουμε με το ελλιπές μας προσωπικό, το οποίο συνεχώς μειώνεται. Οπότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αυτό. Αλλά προσπαθούμε. Έχει προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από τις υπηρεσίες του Εθνικού Κτηματολογίου για την σύνταξη των δασικών χαρτών και στον νομό Ρεθύμνου, ο οποίος ξέρουμε πως βρίσκεται στο στάδιο των ενστάσεων. Δεν ξέρουμε να έχει κατοχυρωθεί. Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να βάλουμε στο χάρτη όποιες πράξεις υπάρχουν πάνω στους χάρτες για να τα βρει η εταιρεία που θα αναλάβει αλλά αυτό χωρίς προσωπικό καθυστερεί επίσης και είναι μια δύσκολη κατάσταση γενικά. Χρονολογικά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε κάτι. Εμείς πρέπει να παραδώσουμε το υλικό που συγκεντρώνουμε στην εταιρεία που θα αναλάβει και μετά να ελέγξουμε και να κατοχυρώσουμε αυτό που θα μας επιστρέψουν ως δασικούς χάρτες. Όλο αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο και υπενθυμίζω, χωρίς προσωπικό.»

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τριάντα ημέρες απομένουν έως τις 15 Μαίου, ημερομηνία κατά την οποία οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε σήμερα νέα επιστολή προς τους Δημάρχους υπενθυμίζοντάς τους ότι σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται τα παρακάτω περιγράμματα:

  • Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)
  • Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)
  • Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημερώνει στην επιστολή του ότι μέχρι σήμερα 146 Δήμοι στο σύνολο της  χώρας  δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι έχουν δοθεί πολλαπλές παρατάσεις για το θέμα και η υποχρέωση αυτή έπρεπε πρωταρχικά να έχει κλείσει από τα τέλη του 2016. Γι αυτό έχει διατυπωθεί πολλαπλώς σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η ανάγκη καθοριστικής συμβολής των ΟΤΑ στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κλείνει την επιστολή ζητώντας από τους Δημάρχους την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου 2018 είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με Υπουργική Απόφαση, ενώ τους ενημερώνει ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεσή τους για να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης συνολικά 21 δήμοι δεν έχουν δώσει περιγράμματα οικισμών, μεταξύ των οποίων και οι πέντε του Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς