Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – Υπεύθυνη ενημέρωση για τον κοροναϊό – εκδήλωση οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου

«Ενημέρωση και επαγρύπνηση για το νέο κοροναϊό Covid-19» ετοιμάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για όσα αφορούν το νέο ιό που έχει τρομάξει την παγκόσμια κοινότητα και αποτελεί το καθημερινό θέμα των μέσων ενημέρωσης.

Ομιλητής θα είναι ο Γεώργιος Σουρβίνος, βιολόγος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο γιατρό στην Κρήτη, ο οποίος μπορεί να ενημερώσει με αναλυτικό πλήρως κατανοητό τρόπο για το ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία.

Ο λόγος που γίνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης, είναι η τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη διασπορά του πανικού και στην πραγματική ενημέρωση του κόσμου. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί σωστά από τους γιατρούς που είναι αρμόδιοι να το κάνουν και από ΜΜΕ που μπορούν να έχουν την αίσθηση του μέτρου, όπως είθισται να συμβαίνει με τα περιφερειακά μέσα. «Ελπίζω και εμπιστεύομαι τα περιφερειακά μέσα και πιστεύω πως θα δώσουν το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις. Άρα, το πρώτο σκέλος αφορά την υπεύθυνη ενημέρωση για τον ιό και στη συνέχεια για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε και να επαγρυπνούμε και αν έρθει το κακό στην πόρτα μας, πρέπει να ξέρουμε χωρίς πανικό πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Επίσης, να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο πως η ιατρική κοινότητα είναι πανέτοιμη σε νοσοκομειακό επίπεδο, αλλά και οι ιδιώτες ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ώστε ήρεμα να διαχειριστεί το θέμα», τονίζει ο κ. Νικολαράκης.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει πως ο πανικός δεν έχει καμία θέση ως πρακτική στην λειτουργία και την αντίληψή μας. Υπενθυμίζει δε πως η συνηθισμένη εποχική γρίπη έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα κι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα και όμως δεν υπάρχει πανικός. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν, αφού για παράδειγμα δεν έχουμε κανένα παιδί μέχρι τώρα να είναι θύμα της νόσου.

 

Η γρίπη των πουλερικών

Η σημερινή συνθήκη του κοροναϊού παραπέμπει στην περιβόητη γρίπη των πουλερικών που οδήγησε στον εμβολιασμό όλης της χώρας, μετά από μια περίοδο πανικού. Το ερώτημα σήμερα είναι αν μιλάμε για μια κατασκευασμένη υπόθεση ή ένα υπερμεγεθυμένο πρόβλημα;

«Το πρόβλημα είναι πραγματικό, δεν είναι κατασκευασμένο. Ο ιός υπάρχει και μάλιστα ο πρώτος Κινέζος γιατρός που ασχολήθηκε με το θέμα έχει πεθάνει. Ο γιατρός αυτός λοιδορήθηκε, αποδοκιμάστηκε και πέθανε στην άσκηση του καθήκοντός του, γιατί μίλησε για μια καινούργια νόσο που διαδίδεται πολύ γρήγορα. Είναι υπαρκτό λοιπόν αλλά πρέπει να το βάλουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, ως ιατρική κοινότητα και ως άτομα και αν εμφανιστεί στον τόπο μας να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Αναπτύσσουμε όλους τους μηχανισμούς για την αντιμετώπισή του», σημειώνει.

 

Τα προβλήματα υγείας

Ο κ. Νικολαράκης υπενθυμίζει ότι υπάρχουν προβλήματα που πραγματικά απειλούν την υγεία μας αλλά δεν γίνεται τέτοιος ντόρος. Για παράδειγμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα τροχαία δυστυχήματα αλλά και το κάπνισμα προκαλούν νοσήματα για τα οποία δεν δίνουμε πραγματική σημασία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ανθεκτικά μικρόβια και τους θανάτους από τα αντιβιοτικά που προκαλούν τεράστια προβλήματα, αλλά δεν ασχολούμαστε.

«Σημασία έχει πως στην εκδήλωση στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο και στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν εύστοχες ερωτήσεις και όχι να κάνουμε μια διάλεξη, αλλά να επιλυθούν απορίες», σημειώνει ο κ. Νικολαράκης.

 

Λήψη μέτρων

Στο μεταξύ, σε εθνικό επίπεδο, η διυπουργική επιτροπή, όσο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί η κυβέρνηση στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Η πράξη περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

¡ Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

¡ Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

¡ Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

¡ Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

¡ Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Το σχέδιο θα υλοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε επίσης!

Άγιος Νικόλαος – Δημιουργία πύλης Σέγκεν στον χώρο του λιμανιού που λειτουργούσε παλιότερα αναψυκτήριο

Στο χώρο που μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε αναψυκτήριο, πίσω από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, …

Άγιος Νικόλαος – Πτώση δέντρου διέκοψε την κυκλοφορία

Στη γωνία των οδών Αναπαύσεως και Αργυροπούλου, μπροστά από την Αναπτυξιακή Λασιθίου και την είσοδο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize