Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – Υπάρχουν αρκετοί ενεργοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού

Προβληματισμό και ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς προκαλούν και τα αποτελέσματα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου. Βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών, στα λύματα του Αγίου Νικολάου καταγράφεται αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο, με τους αρμοδίους να τονίζουν πως η αύξηση αυτή θα «μεταφραστεί» και σε επίπεδο κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες (μία εβδομάδα περίπου).

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η επικεφαλής της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) Λασιθίου Αθηνά Καρπούζη όλο το προηγούμενο διάστημα η περιοχή του Αγίου Νικολάου «έδινε» κρούσματα σε χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό, με την αύξηση αυτή στα λύματα να «δείχνει» εν πολλοίς ότι υπάρχουν αρκετοί ενεργοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού στην περιοχή, που κυκλοφορούν με θετικό φορτίο χωρίς να το γνωρίζουν.

Κάτι που μας επιβεβαίωσε και η συντονίστρια covid του Δήμου Αγίου Νικολάου Ευαγγελία Φανουράκη. Η οποία σημειώνει ότι η αύξηση αυτή στα δείγματα των λυμάτων θα «μεταφραστεί» σε αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

«Μπορεί να μην έχουμε 20, 30 κρούσματα, αλλά 1-2-3 είχαμε και έχουμε κάθε μέρα όλο το τελευταίο διάστημα, και εάν δεν προσέξουμε τηρώντας όλοι τα μέτρα, ανά πάσα ώρα και στιγμή αυτό μπορεί να ανατραπεί και να γίνουμε και εδώ Ηράκλειο, το οποίο ζορίζεται πάρα πολύ», αναφέρει.

Η κ. Φανουράκη προσθέτει ότι καταλαβαίνει την κόπωση του κόσμου από το συνεχιζόμενο lockdown και τους περιορισμούς, «η αύξηση όμως αυτή στα λύματα μας προειδοποιεί για το τι θα επακολουθήσει, οπότε πρέπει όλοι να προσέχουμε. Μαζέματα σε παρέες πρέπει να αποφεύγονται και αυτό είναι κάτι που όπως “λένε” τα λύματα συμβαίνει».

Σύμφωνα, με ανεπίσημες πληροφορίες, ενεργά κρούσματα – που βρίσκονται σε καραντίνα – προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες σε άτομα που συμμετείχαν σε κοινωνική εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς