Άγιος Νικόλαος – Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό Μουσείο – Υπεγράφη η σύμβαση για τις προθήκες

Υπεγράφη, ύστερα από ένα περίπου χρόνο από την προκήρυξη, η σύμβαση ανάθεσης της προμήθειας και εγκατάστασης νέων προθηκών στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο συγκεκριμένος, διεθνής διαγωνισμός, πέρασε πολλές περιπέτειες μέχρι να ολοκληρωθεί, προκαλώντας καθυστέρηση δύο και πλέον χρόνια στην ολοκλήρωση και το άνοιγμα του μουσείου.  Κατ’ αρχήν, απέβη άγονος  το 2019, εξαιτίας της ελλειμματικής χρηματοδότησής του από πλευράς του ΥΠ.ΠΟ. (με μόλις 1.229.000, με ΦΠΑ). Επαναλήφθηκε, με αυξημένο προϋπολογισμό στα 2.100.000 (με ΦΠΑ), προκειμένου να προσελκύσει αξιόπιστες εταιρείες για να υλοποιήσουν το έργο – προμήθεια. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη ΣΑΕΠ 0021 στο πλαίσιο του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020.

Οι περιπέτειες του Αρχαιολογικού Μουσείου συνεχίστηκαν με αναβολές που υπαγόρευσαν μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία μεταθέτοντας την προθεσμία για υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό, αλλά και τις προσφυγές κατά της αξιολόγησης και ανάδειξης προσωρινού αναδόχου της προμήθειας που κατέθεσαν οι δύο από τις τρεις συμμετέχουσες εταιρείες, τον περασμένο Αύγουστο! Πήρε μερικούς μήνες μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές (η μία μάλιστα έφτασε μέχρι το Εφετείο), οι οποίες απορρίφθηκαν και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ανάθεση της προμήθειας στην εταιρεία που είχε εξ αρχής επιλεγεί. Πρόκειται για την εταιρεία «Museum Evolution Ι.Κ.Ε.». Το συμβατικό αντικείμενο της προμήθειας ανέρχεται σε 1.549.000 ευρώ (+ΦΠΑ).

Τελικά, όπως γνωστοποίησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης ξεκινά και προβλέπει την προμήθεια των προθηκών και την εγκατάστασή τους στους χώρους του μουσείου, όπου θα τοποθετηθούν στη συνέχεια τα αρχαία αντικείμενα. Ο χρόνος που θα έχει ο ανάδοχος να ολοκληρώσει το έργο είναι 12 μήνες, πιθανόν, όμως να ζητήσει και παράταση.

Η Εφορεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ώστε να σμικρυνθεί ο χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η επανέκθεση του αρχαιολογικού θησαυρού του Μουσείου.

 

Το νέο μουσείο

Θα αποτελείται από 3.000 αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, ανανεώνοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό τη συλλογή που θα έχουν την ευκαιρία να δουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου, είπε η κ. Σοφιανού.

Μεταξύ αυτών, θα συμπεριληφθούν πολλά αντικείμενα και από νεώτερες ανασκαφές, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη διαφορά θα έγκειται στη σύγχρονη  μουσειολογική αντίληψη με την οποία θα παρουσιάζονται, στοχεύοντας πέραν της χρονολογικής ακολουθίας, σε σύνθεση θεματολογικών ενοτήτων. Μπαίνοντας στο μουσείο, θα είναι σαν να μπαίνει κανείς σε ένα «σχολείο» μέσα στο οποίο θα διδάσκεται Ιστορία και Πολιτισμός. Για κάθε αντικείμενο ο επισκέπτης δεν θα πληροφορείται μόνο την εποχή που δημιουργήθηκε, αλλά και τη χρήση καθώς και το ρόλο στην κοινωνική και πολιτισμική ανέλιξη των ανθρώπων που τα δημιούργησαν και έζησαν στον τόπο αυτόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize