Άγιος Νικόλαος – Συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών για τη συνέχιση της ανασκαφής στην Καμάρα

Το ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ σχετικά με τη θετική προοπτική που ανοίγει για τη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής στο οικόπεδο απέναντι στον ΟΤΕ μετά την εξασφάλιση της καθολικής συναίνεσης των συνιδιοκτητών, επιβεβαίωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού.

«Λάβαμε εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων, γνωστών ιδιοκτητών, για τη διενέργεια ανασκαφών στο οικόπεδο, απέναντι από τον ΟΤΕ. Η Εφορεία και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία στο ακίνητο, αν δεν απαλλοτριωθεί και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες για τη χορήγηση της άδειας να συνεχίσουμε τις ανασκαφές. Ο φάκελος της υπόθεσης θα συμπληρωθεί για να σταλεί στην κεντρική Υπηρεσία προκειμένου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αγίου Νικολάου», δήλωσε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Με τη χορήγηση της έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ύψους περί τις 200.000 ευρώ, τα οποία είχε δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του ο Δήμος Αγίου Νικολάου και σκοπεύει να διαθέσει για το σκοπό αυτό.

Μόνο με την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής ανασκαφής και σε κατώτερα του επιφανειακού – ρωμαϊκού – στρώματος, μπορεί να αξιολογηθεί συνολικά η πραγματική σημασία και αξία των ευρημάτων και συνολικά του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος, ας σημειωθεί, είναι και ο μόνος που σώζεται, ορατός, σε τέτοια έκταση, εντός πόλεως – μοναδική μαρτυρία για την ύπαρξη της αρχαίας Καμάρας, στα ερείπια της οποίας είναι κτισμένη η σημερινή πόλη του Αγίου Νικολάου.  Με την ολοκλήρωση και αξιολόγησή του, θα αποφασιστεί και η τύχη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize