Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – Σε νέα εποχή το Κρητολογικό Συνέδριο

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2022 θα διεξαχθεί στον Άγιο Νικόλαο το ΙΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, στον Άγιο Νικόλαο. Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, με νέα εγκύκλιό της καθόρισε ως καταληκτήρια ημερομηνία υποβολής προτάσεων συμμετοχής την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Ως γνωστόν, η  πραγματοποίηση του Κρητολογικού Συνεδρίου είχε προγραμματιστεί για το περασμένο φθινόπωρο, αλλά μετετέθη για τον επόμενο χρόνο, εξ αιτίας της πανδημίας. Όπως έχει ήδη γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ,  οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του  Κρητολογικού Συνεδρίου, είναι Τετάρτη 5 έως Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή στη διοργάνωση αυτή του Κρητολογικού Συνεδρίου, θα είναι δυνατή είτε με φυσική παρουσία στους συνεδριακούς χώρους είτε εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Αυτό, είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη διοργάνωση του Κρητολογικού Συνεδρίου, αφού έτσι, ασχέτως της εξέλιξης της πανδημίας και των πρωτοκόλλων προστασίας που θα ισχύουν, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των εργασιών από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου των σημαντικών, επιστημονικών ανακοινώσεων που θα γίνουν και αφορούν την Κρήτη.

Ελπίζουμε η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω τηλεσύνδεσης των εργασιών του συνεδρίου, να δοθεί όχι μόνο σε όσους δηλώσουν συμμετοχή για να κάνουν κάποια προγραμματισμένη ανακοίνωση κρητολογικού περιεχομένου, αλλά και σε κάθε Κρητικό ή άλλον, που έχει το ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τις εργασίες και τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που γίνονται στα Κρητολογικά Συνέδρια, γεγονός που θα εισάγει το θεσμό σε μια νέα εποχή, προσδίδοντάς του πολύ ευρύτερη απήχηση.

 

Η εγκύκλιος της Οργανωτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή του ΙΓ΄ Κρητολογικού Συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο συνέδριο καλούνται να δηλώσουν κατά την αποστολή της περίληψης της προτεινόμενης ανακοίνωσής τους, την αρχική τους πρόθεση, ως προς τον τρόπο συμμετοχής τους. Δηλαδή, αν επιθυμούν να παραστούν με φυσική παρουσία στο συνεδριακό χώρο, στον Άγιο Νικόλαο ή εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Η δήλωση αυτή δε θα είναι δεσμευτική για τους συνέδρους και η επιβεβαίωση ή μεταβολή της θα συζητηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, στις αρχές του καλοκαιριού του 2022.

Επίσης η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όσους συνέδρους είχαν υποβάλει περίληψη της ανακοίνωσής τους (μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες διεξαγωγής του συνεδρίου, το 2021) να  επιβεβαιώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα: α) Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο ΙΓ΄ Κρητολογικό Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2022 με το ίδιο θέμα και την ίδια περίληψη ή αλλιώς να υποβάλουν νέο ή τροποποιημένο θέμα και περίληψη και β) Την αρχική τους πρόθεση ως προς τον τρόπο συμμετοχής τους στο συνέδριο, με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως.

Με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής αίρεται ο περιορισμός του πλήθους των προτάσεων ανακοινώσεων που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σε συνεργασία με άλλους, στο πλαίσιο του έργου των ερευνητικών ομάδων.

 

Περίοδοι και θεματικές

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κατανεμηθούν κατά βάση σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής Ιστορίας: α) Προϊστορία και Αρχαιότητα, β) Βυζάντιο και Βενετοκρατία, γ) Νεότερη και Σύγχρονη εποχή.

Ως θεματικοί άξονες του συνεδρίου για όλα τα τμήματά του ορίζονται: α) Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις, β) Υγεία και Ασθένεια στις ανθρώπινες κοινότητες. Το εγγύς χρονικό όριο του περιεχομένου των ανακοινώσεων ορίζεται στα τέλη του 20ού αί.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν μία μόνο πρόταση ατομικής ανακοίνωσης, αλλά δεν υφίσταται περιορισμός στο πλήθος των προτάσεων ανακοινώσεων που μπορούν να υποβάλουν σε συνεργασία με άλλους στο πλαίσιο του έργου ερευνητικών ομάδων. Γλώσσες του συνεδρίου ορίζονται η ελληνική, η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική και η ιταλική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς