Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος»

Ο Νίκος Κούνδουρος δεν ήταν μόνο ο γνωστός βραβευμένος σκηνοθέτης. Το…αποκαλύπτει 2,5 χρόνια μετά το θάνατό του (Φεβρουάριος 2017) το 60ο -επετειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μία έκθεση αφιερωμένη στο άγνωστο εικαστικό έργο του.

«Ήθελα να ’μαι ζωγράφος μοναχικός. Είχα μια πίστη καλογερίστικη για τη ζωγραφική, τον ασκητισμό, ονειρευόμουνα μια μοναξιά γεμάτη φως… Τα πρόδωσα όλα; Μου θόλωσε το νου η θριαμβευτική ζωγραφική της κινούμενης εικόνας. Κι έκανα ταινίες» έγραφε ο ίδιος σε κείμενα του.

Ο πλέον «πιστός» του Φεστιβάλ (παρών στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη του διοργάνωση το 1960 μέχρι και το θάνατό του) είχε ενα τεράστιο εικαστικό έργο.

Ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις – ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του, συνθέτουν το περιεχόμενο μιας μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος» που αναπτύσσεται στο χώρο του Λιμανιού (πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός- Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και κοσμεί το χώρο του Φεστιβάλ.

Η πλειονότητα των έργων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

«Η διοργάνωση της έκθεσης συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 ετών από το πρώτο Φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο του 1960, στο οποίο μια ταινία του Κούνδουρου, “Το Ποτάμι”, τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και μουσικής, την οποία συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις” υπενθύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης στα εγκαίνια της έκθεσης .

Ο χώρος – το κτίριο του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού- στο Λιμάνι παραχωρήθηκε στο Φεστιβάλ, ειδικά για την έκθεση από το Δήμο Θεσσαλονίκης στον οποίο και ανήκει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize