Άγιος Νικόλαος – Η τηλεκπαίδευση έχει αυξήσει τις επισκέψεις των παιδιών στον οφθαλμίατρο!

Με τον χρόνο που παιρνούν τα παιδιά μπροστά από ηλεκτρονικές οθόνες να έχει αυξηθεί εκθετικά κατά την περίοδο της πανδημίας τόσο λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι, όσο και εξαιτίας της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, περισσότερα είναι και τα περιστατικά παιδιών που οδηγούνται στον οφθαλμίατρο, λόγω των συμπτωμάτων που εμφανίζουν και που σύμφωνα με μελέτες αφορούν σε κουρασμένα ή ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, παροδική διπλή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στον αυχένα, δάκρυσμα κ.ά. Με το οπτικό σύστημα των παιδιών και των εφήβων να είναι, ούτως ή άλλως, ανώριμο να αντέξει μια ψηφιακή εισβολή τέτοιας έντασης και με την ευκολία του εθισμού τους στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να είναι επίσης πιο πιθανή.

Η πολύωρη χρήση του διαδικτύου ήδη από τις μικρές/ προσχολικές ηλικίες και τα συμπαρομαρτούντα λάθη όπως η υπέρμετρη χρήση των οθονών, η κακή στάση του σώματος, μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πρώιμη παχυσαρκία, διάσπαση προσοχής, διαταραχές του ύπνου, νευρικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς και εθισμό, όπως είπαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό οφθαλμίατροι της περιοχής με τους οποίους επικοινωνήσαμε.

 

Ο κ. Ηλίας Βασιλαράς

Ο Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικόλαου (και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου) Ηλίας Βασιλαράς, μας αναφέρει πως η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών οθονών (υπολογιστών, τάμπλετ, κλπ.) επηρεάζουν την όραση και αποτελούν την δεύτερη συχνότερη αιτία που οδηγεί νεαρά υγιή άτομα να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο.

Δυσκολίες – προσθέτει – στην όραση, κεφαλαλγίες, άλγος ανάμεσα στα μάτια, μάτια ξηρά ή ερεθισμένα, αργή επανεστίαση κατά τη διάρκεια της χρήσης της οθόνης, παροδική διπλωπία και κακή αντίληψη χρωμάτων, είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στον αυχένα, μειωμένη απόδοση στα μαθήματα, κ.ά.

Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό των παιδιών με τέτοια συμπτώματα που επισκέπτεται τον κ. Βασιλαρά και το οφθαλμολογικό τμήμα στο ΓΝΑΝ, έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την τηλεκπαίδευση να έχει και αυτή, όπως αναφέρει, συντείνει σε αυτό.

Ο κ. Βασιλαράς τονίζει ότι οι οθόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των ματιών και το πληκτρολόγιο σε θέση τέτοια ώστε το κάτω μέρος βραχιόνων και καρπών να είναι παράλληλο με το έδαφος, η φωτεινότητα και η αντίθεση της οθόνης να ρυθμίζονται σε βαθμό που το παιδί να μην κουράζεται στα μάτια και να αισθάνεται άνετα, η οθόνη να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος, η απόσταση μεταξύ οθόνης και ματιών να είναι μεγαλύτερη των 60 εκατοστών, ενώ και ο φωτισμός του χώρου θα πρέπει να είναι περί τις τρεις φορές εντονότερος εν συγκρίσει με αυτόν της οθόνης.

Σημαντικό επίσης, τονίζει, είναι να γίνονται σύντομα διαλείμματα 2-3 λεπτών για κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη, 5 λεπτών για μισή ώρα και 10 λεπτών για κάθε μία ώρα.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, το 25% των παιδιών που χρησιμοποιούν υπολογιστές χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά, με το ποσοστό αυτών που βρίσκεται σε στάδιο μυωπίας να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από το 12 στο 25% – την ίδια ώρα που την τελευταία τριετία, όπως λέει ο κ. Βασιλαράς, το ποσοστό των παιδιών 7-9 ετών με μυωπία  έχει τριπλασιαστεί.

 

Ο κ. Σπύρος Καραλής

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Σπύρος Καραλής επισημαίνει, από την πλευρά του, πως οι οθόνες αυτές που χρησιμοποιούν τα παιδιά έχουν μεγάλη φωτεινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να ξεραίνεται, να στεγνώνει η οφθαλμική επιφάνεια. «Κοιτώντας μια οθόνη, προσηλωνόμαστε να δούμε το μάθημα, το παιχνίδι κλπ. και δεν αφήνουμε το μάτι να ανοιγοκλείσει, σε μια ακούσια κίνηση που κάνει, τους λεγόμενους βλεφαρισμούς, που είναι τουλάχιστον 6 ανά  λεπτό».

Αυτό μπορεί, όπως λέει, εύκολα να συμβεί σε παιδιά που κάνουν για ώρες τηλεκπαίδευση και να έχει σαν αποτέλεσμα κόκκινα μάτια, θαμπή όραση, διπλή όραση, δάκρυσμα, αλλά και εκδήλωση συμπτωμάτων όπως απώλεια συγκέντρωσης, ημικρανίες, προβλήματα στον αυχένα.

Μεγάλη είναι η σημασία, όπως υπογραμμίζει, να έχουν τα παιδιά χώρο καλά φωτιζόμενο, απόσταση από την οθόνη πάνω από 70 εκ. και να κάνει διάλειμμα τουλάχιστον ανά μία ώρα και για ένα λεπτό, ενώ σημαντικό είναι το μάτι να ενυδατώνεται. Φαρμακευτική αγωγή συστήνει όταν το μάτι έχει γίνει πολύ κόκκινο και ερεθισμένο.

Σε κάποιες συσκευές, προσθέτει ο κ. Καραλής, έχει καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφεται η εκπομπή του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες led.

Ο κ. Καραλής το διάστημα αυτό βλέπει στο ιατρείο του, όπως αναφέρει, πάρα πολλά παιδιά που παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, με την τηλεκπαίδευση να έχει παίξει και αυτή το ρόλο της.

 

Ο κ. Νίκος Γκουργκούνης

«Πολλές ώρες εργασίας και ειδικά χωρίς διάλειμμα μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να οδηγήσουν σε κούραση και σε ξηρότητα του ματιού εξαιτίας της μείωσης των βλεφαρισμών όσο αυξάνεται η προσοχή» σημειώνει και ο χειρουργός οφθαλμίατρος Νίκος Γκουργκούνης.

Ρόλο επίσης παίζει και το έντονο, μπλε φως των ηλεκτρονικών οθονών, το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί πόσο βλαβερό θα είναι και μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση σε οθόνη μπορεί επίσης να αυξήσει ή να επιταχύνει την εμφάνιση μυωπίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί και την αιτία της, για τα παιδιά που έχουν ούτως ή άλλως μια τέτοια προδιάθεση, ενώ συχνά εμφανίζονται και διαθλαστικά προβλήματα στην όραση.

Ο ίδιος την περίοδο αυτή έχει αυξημένες επισκέψεις στο ιατρείο του για τέτοια συμπτώματα, αν και οι περιορισμοί της πανδημίας λειτουργούν πολλές φορές αποτρεπτικά για να πάει κάποιος σε γιατρό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουργκούνη, «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την τηλεκπαίδευση ως ένα αναγκαίο κακό, θα πρέπει ωστόσο να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που συμβαίνουν και να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Αναφορικά με το τι θα πρότεινε για να αποφευχθούν – όσο γίνεται – τέτοιες περιπτώσεις, τονίζει πως πρέπει να γίνονται συχνά διαλείμματα ανάμεσα στα μαθήματα, ίσως και λίγο μεγαλύτερα από τα κανονικά, για να ξεκουράζονται τα μάτια, «κάτι που γίνεται όταν κοιτάμε πάνω από τα 6 μέτρα, οπότε και αρχίζει να χαλαρώνει. Να κοιτά όσο μπορεί, π.χ., το παιδί την ώρα του μαθήματος στην τηλεκπαίδευση έξω από ένα παράθυρο, να κοιτά γενικώς μακριά».

Συστήνει, επίσης, ενυδάτωση πριν ξεκινήσει το μάθημα και πάει στην οθόνη, «με λίγα δάκρυα ή με καλό πλύσιμο και τρίψιμο με μια πετσέτα για να ανοίγουν οι πόροι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.