Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – Η κατ’ οίκον νοσηλεία ογκολογικών ασθενών

Μεγάλη είναι η αξία του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2018 μέσα από τη συνεργασία του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Η υπηρεσία -έδρα της οποίας αποτελεί το Διαλυνάκειο- καλύπτει τις ανάγκες ογκολογικών ασθενών προχωρημένου ή τελικού σταδίου που κατοικούν εντός της περιοχής υγειονομικής αρμοδιότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου και παρακολουθούνται από το ογκολογικό ιατρείο του ΓΝΑΝ, προσφέροντάς τους πολύτιμη βοήθεια, γλιτώνοντάς τους από τη μεγάλη ταλαιπωρία και το κόστος των μετακινήσεων, αλλά και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, τόσο των ιδίων, όσο και των συγγενών και των φροντιστών τους.

Όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αναπληρωτής Διοικητής του Διαλυνάκειου Γιώργος Μπαρμπούνης, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγίου Νικολάου από το δίκτυο υπηρεσιών του προγράμματος εξυπηρετούνται αυτή την περίοδο -με βάση τα στοιχεία από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021- συνολικά 22 ογκολογικοί ασθενείς.

Το πρόγραμμα, μάλιστα, δε σταμάτησε να λειτουργεί ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας, αν και τηρούνταν πάντα συγκεκριμένα μέτρα και πρωτόκολλα για την ασφάλεια και των ογκολογικών ασθενών και του προσωπικού.

 

Το υπεύθυνο προσωπικό

Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η επιμελήτρια Β΄ Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Μαρία Ροβίθη. Η ομάδα του προγράμματος απαρτίζεται από την εξειδικευμένη Γενική Ιατρό Μαρία Αλεξάκη, την εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια Κρίστη Πατενταλάκη, την ψυχολόγο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου Κατερίνα Γιόμελου, την κοινωνική λειτουργό του Διαλυνάκειου Σόφη Κορομπύλια (με την οποία και διασυνδέεται η υπηρεσία).

 

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να μπει κάποιος ασθενής στο πρόγραμμα εξετάζονται και εγκρίνονται από την κ. Ροβίθη, ενώ ο χρόνος και η συχνότητα των επισκέψεων στο σπίτι των ασθενών καθορίζονται από την σοβαρότητα της κατάστασης του καθενός.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται από την κ. Αλεξάκη και την κ. Πατενταλάκη μία φορά σε εβδομαδιαία βάση, παρέχοντας κλινική εξέταση, κάνοντας αιμοληψίες και τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Η κατ’ οίκον υποστήριξη παρέχεται παράλληλα με τις χημειοθεραπείες των ασθενών ή ανεξάρτητα από τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρονται ιατρικές, νοσηλευτικές ψυχολογικές, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι κύριες ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν: την κλινική εξέταση, την εκτίμηση και αντιμετώπιση του πόνου, τη διαχείριση των επιπλοκών της φαρμακευτικής αγωγής ή της ίδιας της νόσου, τη λήψη βιολογικών υγρών (προς ανάλυση), την περιποίηση ελκών κατακλίσεων κά.

Βασικό στοιχείο της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι η εκπαίδευση τόσο του ίδιου του ασθενούς στην αυτο-φροντίδα, όσο και των φροντιστών του, οι οποίοι εκπαιδεύονται στη σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, στην περιποίηση και φροντίδα του ασθενούς κά.

Επιπρόσθετα, παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με στόχο την αποδοχή της διάγνωσης και τη διαχείριση του άγχους, την ενδυνάμωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και την αντιμετώπιση των καθημερινών απαιτήσεων που σχετίζονται με τη φροντίδα ενός ογκολογικού ασθενή σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Επίσης, με ευθύνη των ωφελούμενων δύναται να γίνει και εμβολιασμός τους.

Σημειώνεται πως ο μηχανογραφικός εξοπλισμός και το υγειονομικό υλικό παρέχονται από το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο (λειτουργεί και σχετικό γραφείο), ενώ η 7η ΥΠΕ έχει προμηθεύσει από την πρώτη στιγμή το απαραίτητο όχημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μονάδος για τις κατά τόπους επισκέψεις της.

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορεί να καλεί Τρίτη και Πέμπτη, πρωινές ώρες, στο 28413-40814. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορεί να απευθύνεται στο Γραφείο Κίνησης του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου στο 28413-40831.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς