Τελευταία Νέα

Άγιος Νικόλαος – Δεν πρέπει η μαρίνα να πέσει στα χέρια ιδιώτη

Την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ τόνισε το Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Αγίου Νικολάου, συντονιζόμενο με τη θέση που εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου στην τελευταία συνεδρίασή του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πρόσφατη παρουσία «εξωτερικού συνεργάτη» του ΤΑΙΠΕΔ  στη μαρίνα, για ενημέρωση περί του τουριστικού ακινήτου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αγίου Νικολάου, αλλά ιδιοκτησιακά ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, έχει προκαλέσει ανησυχία στο Δήμο περί των προθέσεων του Ταμείου σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της μαρίνας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Φαρσάρης επανέλαβε ότι η επίσκεψη του συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, αφορούσε τη διαπίστωση του επιπέδου «υγιεινής και ασφάλειας» των εγκαταστάσεων της μαρίνας, σε περίπτωση ατυχήματος και ευθύνης που μπορεί να ζητηθούν από τον ιδιοκτήτη – το ΤΑΙΠΕΔ…

Διαχρονικά, την τελευταία επταετία, παρά τις επαφές και σχετικά ερωτήματα που έχει απευθύνει η διοίκηση της ΔΑΕΑΝ για το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τη μαρίνα Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα αν σκοπεύει το Ταμείο να «αξιοποιήσει» ή να «πουλήσει» τη μαρίνα ή τμήμα των λειτουργιών της, ουδέποτε εδόθη σαφής απάντηση, είπε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ. Εγινε πάντως σαφές ότι η ΔΑΕΑΝ και ο Δήμος, όταν διαθέτει χρήματα για έργα συντήρησης των υποδομών της μαρίνας, θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικά το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργος Μπελούκας και Μαρία Καφφετζάκη εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το ότι δεν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, ώστε να παρίσταται το Δ.Σ. κατά την επίσκεψη του συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να λάβει σαφές το μήνυμα, ότι η μαρίνα είναι δημοτική και ότι ο Δήμος, η διοίκηση της ΔΑΕΑΝ και η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ να φύγει από τη διαχείριση του Δήμου.

Ο Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ Μαν. Πεπόνης επεσήμανε ότι η μαρίνα είναι μια τουριστική υποδομή στην καρδιά της πόλεως, επετράπη και χωροθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση, πληρώνοντας περιβαλλοντικό κόστος για την αρνητική επιρροή που έχει ως τεχνικό έργο, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της πόλεως, γιατί ακριβώς στόχευε στην ενίσχυση της τοπικής εμπορικής αγοράς από τη λειτουργία της.

Εάν η μαρίνα πέσει στα χέρια ιδιώτη επιχειρηματία και γίνουν επενδύσεις φιλοξενίας, εστίασης, διασκέδασης και εμπορίας εντός της μαρίνας, ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα κάνει το παν να κρατά τους πελάτες μέσα στη μαρίνα ικανοποιώντας όλο το φάσμα των παροχών προς αυτούς, όπως συμβαίνει εξ άλλου και στα ξενοδοχεία «all inclusive» τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.  Επιπλέον, σε μια τέτοια εξέλιξη, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το προσωπικό της ΔΑΕΑΝ πρέπει να εξασφαλιστεί επαγγελματικά.

Όπως τονίστηκε, εάν το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει και ενεργεί με αναπτυξιακά κριτήρια, αντί να επιδιώκει να αποσπά ολοκληρωμένες υποδομές από ένα Δήμο, καλό θα ήταν να πάρει την υπό κατασκευή μαρίνα των Μαλίων, που καρκινοβατεί επί πολλά χρόνια, να την παραχωρήσει για να την ολοκληρώσει ο ιδιώτης επενδυτής και να ωφεληθεί και εκείνος και η περιοχή.

Για κάθε ευρώ που εισπράττει η μαρίνα η πόλη επωφελείται άλλα δέκα ευρώ, από τη λειτουργία της μαρίνας προσφέροντας ευρύ φάσμα παροχών και υπηρεσιών για τους πελάτες που μπαίνουν με το σκάφος τους στη μαρίνα, τόνισε ο κ. Φαρσάρης. Η κοινωνία του Αγίου Νικολάου έχει αγκαλιάσει τη μαρίνα, γιατί έχει κατανοήσει διαχρονικά ότι ανταποδίδει οικονομικά στην πόλη. Εάν ιδιωτικοποιηθεί, προφανώς, θα εκδηλωθούν αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα από τον εκμεταλλευτή της μαρίνας που θα επιδιώξει να επενδύσει για να προσφέρει ένα όσο ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών μπορεί και να κερδίζει απ’ αυτές, χάνοντας αντίστοιχα πελάτες και έσοδα, ο εμπορικός κόσμος της πόλεως.

Στη μαρίνα Αγίου Νικολάου, εξήγησε ο κ. Φαρσάρης, δεν υπάρχει περιθώριο αξιοποίησης γης για ανέγερση κτιρίων για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, αφήνοντας έτσι να επωφεληθεί η πόλη. Εξ άλλου η διαθέσιμη αδόμητη χερσαία ζώνη της μαρίνας αξιοποιείται σήμερα ως ζώνη διαχείμασης των σκαφών που οριακά ικανοποιεί τις ανάγκες των ελλιμενιζόμενων σκαφών, που περιοδικά πρέπει να ανελκύονται και να συντηρούνται στη στεριά.

Προτάθηκε και έγινε δεκτό να εκδοθεί ψήφισμα του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ που θα διαδηλώνει την αντίθεσή του, στο όποιο ενδεχόμενο παραχώρησης της μαρίνας σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.