Τελευταία Νέα

“Αγαπητή Μαρίνα” – Τι μαχαίρια πρέπει να έχει μια κουζίνα;

Πώς μπορούμε να τα κάνουμε να κόβουν τέλεια και χωρίς αντίσταση;

Κυρία Χρονά λίγη βοήθεια παρακαλώ. Πριν λίγο καιρό κατάφερα επιτέλους (καραντίνα) να αγοράσω δυο κεραμικά μαχαίρια.

Μια μέρα που δεν ήξερα τι να φτιάξω για μεσημέρι είδα ότι είχε μείνει μόνο μια χοιρινή μπριζόλα και ντομάτες στο σπίτι και αποφάσισα να φτιάξω μακαρόνια με κεφτέδες, αντί όμως για κυμά που δεν είχα είπα να κόψω κύβους την χοιρινή. Τα μαχαίρια ήταν καινούργια και με εντυπωσίασε το πως κατάφερα σε 10 δευτερόλεπτα να κάνω κύβους την μπριζόλα. Η ερώτηση μου αν δεν σας κουράζω είναι τι μαχαίρια πρέπει να έχει μια κουζίνα και το πιο σημαντικό πως μπορούμε να τα έχουμε πάντα στην κατάσταση που είναι όταν είναι καινούργια, δηλαδή να κόβουν αβίαστα χωρίς αντίσταση?

Τα ιμιτασιόν κεφτεδάκια τρώγονταν με λίγη προσπάθεια, τα μακαρόνια όμως γιατί ποτέ δεν μπορώ να τα φτιάξω όπως τα φτιάχνουν τα καλά εστιατόρια? Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει?

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από κεραμικά μαχαίρια γιατί πάντοτε χρησιμοποιούσα και εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τα κλασσικά μεταλλικά. Όσον αφορά τα μικρά μαχαίρια γενικής χρήσης σπάνια τα ακονίζω και συνήθως τα αλλάζω όταν πια δεν κόβουν καθόλου μιας και είναι αρκετά φθηνά.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να έχουμε πάντοτε μαχαίρια που κόβουν αβίαστα στην κουζίνα μας, είναι να τα ακονίζουμε τακτικά.

Ακόμα και αν δώσεις μια περιουσία για να αγοράσεις μαχαίρι από ατσάλι αρχαίων θεών που φτιάχτηκε από Ιάπωνες μοναχούς που κατοικούν στα βουνά της Yamagata, μόλις κόψεις 2 φορές τελείωσε, θέλουν ακόνισμα έστω και με ένα μασάτι. Μπορείς να βρεις ένα τροχείο κοντά στο σπίτι σου και να τα πηγαίνεις εναλλάξ για να μην ξεμένει η κουζίνα σου από μαχαίρια ή να αναζητήσεις επαγγελματίες που έρχονται κατόπιν ραντεβού με το εξοπλισμένο τους βανάκι και στα ακονίζουν επιτόπου. Η άλλη λύση είναι να αγοράσεις τις ειδικές πέτρες που χρειάζονται για να τα φροντίζεις μόνη σου. Κάποιοι λέμε πως απολαμβάνουν την διαδικασία και την βρίσκουν μάλιστα και αγχολυτική. Ίσως να σου ταιριάζει. Εγώ πάντως περιμένω κάθε τόσο τον βανάκι πως και πως. Μεγάλη ευκολία.

Για τα μακαρόνια πιστεύω πως παραλείπεις το πιο βασικό βήμα που είναι το δέσιμο. Όλα τα ζυμαρικά πρέπει πάντοτε να τα αναμειγνύουμε με την όποια σάλτσα θέλουμε, συν λίγο από το νερό που έβρασαν, και να τα ανακατέψουμε με ζωντάνια για να δέσουν όλα τα υλικά και να χυλώσουν.

Προσοχή, πρέπει πάντοτε να τα βράζεις λιγότερο από τον χρόνο που έχεις υπολογίσει, διότι κατά την διάρκεια του δεσίματος θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και αν παραβράσουν θα λασπώσουν. Θέλω να πιστεύω πως δεν πρέπει να τονίσω πως δεν τα ξεπλένουμε ποτέ και πως αλατίσουμε καλά το νερό που βράζουν. Διάβασε αυτό, αυτό  και αυτό για αρχή και αν θες περαιτέρω εξηγήσεις στείλε μου μήνυμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς