Άφαντα κληροτεμάχια από το Κτηματολόγιο στην Κρήτη

Πολλά είναι τα προβλήματα αναγνώρισης των ιδιοκτησιών που είναι τμήματα κληροτεμαχίων, από το κτηματολόγιο αλλά και μια σειρά άλλων υπηρεσιών στην Κρήτη.

Πρόκειται για κληροτεμάχια που η κατάτμησή τους έγινε πριν το 2012 οπότε ήρθη η απαγόρευση κατάτμησης με το άρθρο 37 του 4061/12, που κατήργησε το άρθρο 1 του Α.Ν 631/68.

Με αφορμή την προθεσμία προανάρτησης του κτηματολογίου για ορισμένους δήμους, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο αρμόδιος Υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και υπέδειξε τη λύση της δικαστικής αναγνώρισης της ιδιοκτησίας και τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4673/2020 για επικύρωση των «ανωμάλων δικαιοπραξιών», που θα ισχύει έως το 2024.

Η λύση αυτή όμως δεν αξιοποιείται σε ακίνητα που δεν έχουν σημαντική αξία αφού προκαλεί σοβαρή οικονομική, επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες αλλά και στα ειρηνοδικεία και μάλιστα επιβαρύνονται χωρίς λόγο τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του.

Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων στην Κρήτη, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το κτηματολόγιο, οι προθεσμίες του οποίου τρέχουν, ενώ έμμεσα καθυστερεί η ολοκλήρωση του κτηματολογίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Εκτός αυτού έχουν κατατεθεί και δημοσιοποιηθεί προτάσεις όπως αυτή για την επανεξέταση και αποδοχή των δηλώσεων των συνιδιοκτητών κληροτεμαχίων που έχουν απορριφθεί, χωρίς να απαιτείται νέα δήλωση, με την κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών διανομής ή μεταβίβασης λόγω πωλήσεως, δωρεάς, γονικής παροχής, με την κατάθεση ενόρκων βεβαιώσεων, όπως γίνεται άλλωστε στις περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας κλπ (Ε. Κουκιαδάκης, Εισηγητής ΠΕΔ Κρήτης).

Η πολιτεία καλείται να δώσει λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς