Τελευταία Νέα

Αμπελουργοί Κρήτης: Το 70% του εισοδήματoς αρπάζει το κράτος

Κόστος παραγωγής- “φωτιά” διαμορφώνεται από τώρα και μετά, αφού μπαίνουν σε κρίσιμη παραγωγική φάση τα αμπέλια τους, στο επιτραπέζιο σταφύλι, που στη Σύλλαμο οι παραγωγοί, εκτός από τα ψεκάσματα για χολέρα και περονόσπορο, άρχισαν και να τα ποτίζουν λόγω της ανοδικής τάσης της θερμοκρασίας και της ανάγκης να αποφευχθεί το ζόρισμα του άλλοτε χρυσοφόρου προϊόντος.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” βρέθηκε για άλλη μια φορά κοντά στους αμπελουργούς και κατέγραψε τον προβληματισμό τους, με τους ηλικιωμένους να δηλώνουν πικραμένοι που δεν μπορούν, όπως παλιότερα, να ζήσουν από τα σταφύλια και τους νέους να ξεκαθαρίζουν προς το κράτος ότι, αν συνεχίσει να τους φορολογεί με συντελεστές που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της αγροτικής παραγωγής της χώρας, δε θα μπορέσουν για πολύ καιρό ακόμα να παραμείνουν στα αμπέλια τους!

«Είδες μια καταστροφή; Πάνε να μας κόψουν αυτό το λίγο που μας έδιναν», λέει με αγανάκτηση ο συνταξιούχος του ΟΓΑ Μανόλης Καλαθάκης, που με το γιο του Μάρκο ασχολούνταν με το δέσιμο των σταφυλιών, χρησιμοποιώντας τα ψαλίδα με τις ταινίες. Μάλιστα, μας δείχνει τα χέρια του, λέγοντάς μας πόσο πολύ υποφέρει από τις αυξημένες εργασίες του στο αμπέλι.

«Δείτε τα χέρια μου. Χθες το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο. Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι παίρνουν τα μέτρα αυτά σε βάρος μας, να δουν πρώτα πώς βγαίνει το ψωμί των αγροτών και μετά να πάνε να νομοθετήσουν», λέει ο ηλικιωμένος αγρότης από τις Αρχάνες.

«Από 548 ευρώ που έπαιρνα, περνώ σήμερα με 528 ευρώ. Και πέρα από το ποσό που μου έκοψαν, μου έχουν κόψει και το δώρο των Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα. Όλα αυτά μας τα έκοψαν. Και μας έχουν κόψει τελείως τη ζωή μας», λέει ο Μανόλης Καλαθάκης.

Μάλιστα, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και λέει ότι παλιότερα οι αγρότες δούλευαν, αλλά ήξεραν ότι μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα.

«Σήμερα, που θα έπρεπε εγώ σαν συνταξιούχος να ξεκουράζομαι, δεν μπορώ να ξεκουραστώ γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε. Και στενοχωριέμαι που βλέπω ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου»…

Ο γιος του Μάρκος Καλαθάκης μάς λέει ότι δούλευε 27 χρόνια στις οικοδομές. «Ήμουνα υδραυλικός. Τελείωσε η οικοδομή. Είπα να ξεκινήσω με την περιουσία του πατέρα μου, για να μπορέσω να ζήσω τα τρία μου παιδιά. Όπως βλέπω όμως, δε θα τα καταφέρω και με τα αμπέλια. Και πρέπει να βρω κάτι άλλο, γιατί δεν υπάρχει προοπτική»…

Μάλιστα, λέει ότι φέτος, που υπάρχει μια καλή παραγωγή και θα μπορούσε να έχει ένα καλό εισόδημα, «πρέπει να δώσω τα μισά στην εφορία και τα άλλα μισά στην καλλιέργεια. Και δε θα μείνει τίποτα. Όχι μόνο να ζήσω εγώ, αλλά και ο πατέρας μου που με βοηθά»…

 

«Δε χαιρόμαστε… για τη σοδειά»

Μπορεί άλλες χρονιές να έκαναν το σταυρό τους οι αγρότες για να έχουν μεγάλη παραγωγή σταφυλιών, αλλά φέτος δε χαίρονται που η σοδειά αναμένεται μεγαλύτερη από πέρυσι, αφού στο τέλος ό,τι βγάλουν θα τους τα πάρει το κράτος.

«Δυστυχώς, υπάρχει παραγωγή. Αλλά δε χαίρεται κανείς παραγωγός», λέει ο Νίκος Μαυράκης μιλώντας στην εφημερίδα μας, την ώρα που είχε θέσει σε εφαρμογή το αρδευτικό σύστημα, ποτίζοντας από τώρα λόγω ζέστης.

«Η μεγάλη παραγωγή θα έχει σαν αποτέλεσμα να μας πάρει περισσότερα το κράτος. Διότι, όσο περισσότερα βγάλεις, τόσο περισσότερα θα σου πάρει η εφορία με τους συντελεστές φορολόγησης που έχουν ανακοινώσει από 22% και πάνω.

»Αλλά, ακόμα και αν χαιρόμασταν, στο τέλος, όταν θα θέλουμε να κάνουμε κάποια επένδυση, το κράτος δε θα μου τα αφήσει τα λεφτά. Θα μου τα πάρει και δε θα μου επιτρέψει να κάνω την επένδυση αυτή», επισημαίνει χαρακτηριστικά και φέρνει ως παράδειγμα τα αντιχαλαζικά δίκτυα.

«Έβαλα φέτος τα δίκτυα αυτά με προσωπικά μου έξοδα, χωρίς επιδοτήσεις, τα οποία όμως έχουν δεκαετή απόσβεση. Ναι, αλλά εγώ έδωσα 7-8 χιλιάδες ευρώ, που μου στοίχισε η επένδυση αυτή, και πρέπει να περιμένω όλα αυτά τα χρόνια για να κάνω την απόσβεση. Δε θα μπορώ να ξανακάνω ανάλογη επένδυση, γιατί θα μου τα πάρει αυτά τα 7-8 χιλιάδες ευρώ η εφορία.

»Διότι το 22% είναι η χαμηλότερη κλίμακα που έχουν βάλει. Και όσο περισσότερο είναι το εισόδημα, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η κλίμακα και πάει μέχρι το 45%, συν 100% η προκαταβολή του φόρου. Μπορεί, δηλαδή, να βγάλεις 10.000 ευρώ και να πληρώσεις 13.000 ευρώ»…

 

«Μόνο η αγάπη μάς έχει μείνει»

Ο Στράτος Στρατάκης εγκατέλειψε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού για να δουλέψει στα αμπέλια της οικογένειας της συζύγου του, χωρίς να το έχει μετανιώσει μέχρι σήμερα, αλλά από την άλλη κάνει λόγο και για μια κατάσταση που χειροτερεύει κάθε χρόνο και περισσότερο.

«Είμαστε από τις περιοχές της Κρήτης που βγάζουν πολύ “δυνατό” σταφύλι και εξάγουν στο εξωτερικό. Και σίγουρα τη δουλειά αυτή την κάνουμε με αγάπη και χαρά και αφοσίωση. Αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, και πιστεύω ότι δε θα είναι διαφορετικά τα μέτρα ούτε από τις επόμενες κυβερνήσεις, μας μετατρέπουν σε είδος προς εξαφάνιση»!

Για παράδειγμα, ο Στράτος Στρατάκης αναφέρει ότι «το κόστος παραγωγής του επιτραπέζιου σταφυλιού μπορεί να ξεκινάει από 1.500 και να φτάσει και τα 3.500 ευρώ ανά στρέμμα. Και αυτό έχει να κάνει με τα φάρμακα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο κάθε παραγωγός κ.ά.

Τώρα από ‘κει και πέρα, σίγουρα η εργασία η δική μας δεν πληρώνεται με τίποτα. Οι ώρες που είμαστε μέσα στο αμπέλι, οι ώρες που δουλεύουμε κάθε μέρα δεν πληρώνονται με όσα χρήματα και αν πάρουμε. Όσο για τη φορολόγηση; Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

Και βέβαια οι ευκαιρίες που δόθηκαν κάποτε στην Ελλάδα και σε πολλούς αγρότες, για να έχουν τα κίνητρα, να κάνουν μια σωστή καλλιέργεια και να κάνουν κάτι σωστό, πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν τελειώσει»…

 

«Χρειαζόμαστε άδειες για νερό»

«Να μας δώσουν άδειες να φτιάξουμε λιμνοδεξαμενές. Και να μας τις δώσουν δωρεάν. Είναι πανάκριβες αυτές οι άδειες και χρειάζεται και γραφειοκρατία μέχρι να τις εγκρίνουν», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ο συνταξιούχος αμπελουργός Γιώργος Καλοχριστιανάκης.

Όπως λέει ο ίδιος, ευτυχώς υπάρχει το νερό που δίνει από το Βιολογικό στους αμπελουργούς της Συλλάμου ο Δήμος Ηρακλείου, το οποίο όμως το πληρώνουν πολύ ακριβά.

«Κάποτε πηγαίναμε καλά στο επιτραπέζιο σταφύλι. Σήμερα έχουμε προβλήματα με τις τιμές, αλλά δεν το βάζουμε κάτω», λέει ο Γιώργος Καλοχριστιανάκης. Όσο για τα νέα μέτρα, ο ίδιος καταγγέλλει τους προηγούμενους που κυβέρνησαν τη χώρα και τονίζει ότι «όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να πάνε φυλακή. Όσο για τα σημερινά μέτρα, μας τα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι, που πάνε να μας αφανίσουν»!

 

«Είναι σχέδιο εξόντωσής μας»

 

«Το 70% του εισοδήματός μας πάει στο κράτος»

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι φέτος, δυστυχώς, έχουμε παραγωγή», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και ο γεωπόνος-παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης.

«Έχουμε φτάσει εκεί, διότι ο κόσμος δουλεύει, παράγει καλά και προϊόντα ποιοτικά, αλλά οι μεσάζοντες, οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες και οι όμιλοι τού τα παίρνουν τζάμπα. Τα φάρμακα έχουν ακριβύνει, τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει, 24% ΦΠΑ φέτος… Με συνέπεια να μη μένει στον παραγωγό τίποτα. Συν η φορολογία, συν το ασφαλιστικό, δεν ξεκαθαρίζει ο παραγωγός ουσιαστικά τίποτα. Δουλεύει για το κράτος»…

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, ο Δημήτρης Καραβιώτης τη χαρακτηρίζει ως καλή, ειδικά για τα αμπέλια από άποψη παραγωγής.

«Το νερό που έβγαλε φέτος βοηθάει και την ελιά και το αμπέλι να έχουν καλή παραγωγή. Άρα το κράτος θα πάρει πολλά. Η φορολογία είναι τέτοια που πάνω από το 70% του εισοδήματος θα πάει στο κράτος»…

Και στο ερώτημά μας αν στο τέλος θα μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργούν, ο Δημήτρης Καραβιώτης απαντά: «Αυτό είναι μια κατεύθυνση πολλών χρόνων. Οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι παραγωγοί κάποια στιγμή δε θα μπορούν να καλλιεργούν, γιατί δε θα τους συμφέρει»…

 

Παρέμβαση Κεγκέρογλου

 

Αρνείται να εκδώσει εγκυκλίους

Στο μεταξύ, στη Βουλή χθες, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος – σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Κεγκέρογλου – αρνήθηκε να εκδώσει εγκυκλίους για να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με τις επικείμενες περικοπές για τους συνταξιούχους λόγω… ενεργοποίησης δικαιωμάτων…

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο ίδιος ζήτησε έκδοση εγκυκλίων για τις εξαιρέσεις από την περικοπή της σύνταξης στους συνταξιούχους όλων των ταμείων (πλην ΟΓΑ), στις περιπτώσεις αγροτικού εισοδήματος ή επιδότησης, και την έναρξη εφαρμογής του άρθρου 20 του Ν. 4387/16, καθώς και τις περιπτώσεις υποχρέωσης καταβολής εισφορών ΕΦΚΑ για αγροτικό εισόδημα ή επιδότησης από εργαζόμενους ή ετεροεπαγγελματίες (πλην αγροτών) ή συνταξιούχους άλλων ταμείων (πλην ΟΓΑ).

«Ο κ. Πετρόπουλος αρκέστηκε στα προφορικά και δε δεσμεύτηκε να εκδώσει τις δύο αυτές εγκυκλίους.

Όμως, όπως προκύπτει σήμερα από την απάντηση του κ. Πετρόπουλου, αφού άλλαξε πάλι την ημερομηνία ορισμού του νέου συνταξιούχου, ενώ όλο το διάστημα υποστήριζε για 01/01/17 και μετά, σήμερα μίλησε για νέους συνταξιούχους από 13/05/16 και μετά, οι οποίοι θα υπόκεινται την περικοπή του 60% της σύνταξης τους, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, εφόσον έχουν φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση, ανεξάρτητα από το ύψος τους.

Για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατέστησε σαφές ότι υπόχρεοι σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών είναι όλοι οι συνταξιούχοι πλην ΟΓΑ, καθώς και οι ετεροεπαγγελματίες, εργαζόμενοι κ.λπ., όταν έχουν φορολογητέο αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση.

Μάλιστα, ο κ. υφυπουργός προέτρεψε νέους συνταξιούχους (μετά τη 13η/05/16;), που τυχόν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους, να προβούν σε διορθωτικές πράξεις όσο το σύστημα είναι ανοιχτό, ώστε να μην έχουν περικοπή στη σύνταξή τους».

Πάντως, σε ανακοίνωση προχθεσινή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης από το Ηράκλειο και Μανόλης Θραψανιωτάκης από το Λασίθι κατηγορούσαν τον κ. Κεγκέρογλου, φωτογραφίζοντάς τον για λαϊκισμό, μεταφέροντας την προφορική δέσμευση του κ. Πετρόπουλου ότι δε θα έχουν περικοπές συντάξεων οι παλιοί συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016)»…

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Δείτε επίσης!

Ιεράπετρα – Ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν θερμοκήπια – Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών

Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά παραγωγοί κηπευτικών σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ …

Εισοδήματα και επιδόματα που δεν πιάνει το ραντάρ της Εφορίας

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 19 κατηγορίες εισοδημάτων και επιδομάτων εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize