Τελευταία Νέα

8 πανηγύρια τον Ιούλιο στο Ρέθυμνο για να γλεντήσεις με την ψυχή σου από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Αναμφίβολα το καλοκαίρι η Κρήτη μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας με τις  παραλίες, τη θάλασσα και τις εικόνες που θυμίζουν εξωτικά μέρη από διαφορετικά σημεία του πλανήτη ωστόσο και στα βουνά γίνονται πράγματα που αξίζει να διαδίδονται.

Στο μεγάλο δίλημμα Βουνό η Θάλασσα ίσως να μην υπάρχει απάντηση. Το σίγουρο όμως είναι πως στα βουνά του νησιού συμβαίνουν πράγματα που κάνουν την εμπειρία της Κρήτης αξεπέραστη

Γράφει ο Οδυσσέας Ελέβορος

Διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη και τα ξωκλήσια των Αγίων στα ορεινά του νησιού μας είναι ήδη σε θέση φιλοξενίας για ένα καλοκαίρι διαφορετικό, φτιαγμένο πάνω στο γλέντι και τις παρέες που «ξέρουν να γράφουν ιστορία».

Ευκαιρία λοιπόν για τους επισκέπτες και κάθε λογής ταξιδιώτες να γνωρίσουν τις καλοκαιρινές γιορτές της κρητικής υπαίθρου, τα πανηγύρια του τόπου μας.

Το Daynight συνέλεξε και σας προτείνει τα ακόλουθα για το μήνα Ιούλιο.

  • 15/7/17 Άγιος Κήρυκος- Λαμπιωτές

Το πανηγύρι του Αγίου Κηρύκου αποτελεί ένα ιδιαίτερο πανηγύρι καθώς είναι ίσως το μοναδικό το οποίο γίνεται για τα παιδιά. Συγκεκριμένα η γιορτή του Αγίου Κηρύκου γίνεται στις Λαμπιώτες οι οποίες βρίσκονται 41χλμ. από το Ρέθυμνο στην επαρχία Αμαρίου και στην ομώνυμη διακλάδωση στο δρόμο προς Αμάρι, από τη Μονή Ασωμάτων – Μοναστηράκι – Λαμπιώτες.

 

  • 17/7 (Αγ. Μαρίνα) – Μοναστηράκι Αμαρίου- Βραδινές Ώρες.

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή της Κρήτης καθώς σε περιοχές όπως η Βόννη και το Τσαλικάκι (στο Ηράκλειο) φημίζονται για τα μεγάλα αυτά πανηγύρια τους με γνωστά μουσικά κρητικά συγκρότημα. Στο Μοναστηράκι Αμαρίου όμως  η αίσθηση του Χωριού και της Υπαίθρου δίνει σίγουρα έναν πιο ζεστό και φιλόξενο χαρακτήρα στη ρίζα του Ψηλορείτη στο κέντρο της επαρχίας Αμαρίου 35 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου.  Το  ετήσιο πανηγύρι γίνεται την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου τις βραδινές ώρες με τραπέζι, μουσική, παρέες  και άρωμα κρητικής γης.

 

  • 17/7 (Αγία Μαρίνα) –Ζώμινθος Ανώγεια (Πρωινές ώρες)

Η Αγία Μαρίνα της Ζωμίνθου 11 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια στην καρδιά του Ψηλορείτη αποτελεί με τη σειρά της μια ιδιαίτερη πρόσκληση της Οικογένειας των Φασουλάδων οι οποίοι αναλαμβάνουν την διοργάνωση τραπεζιού με πλούσια φαγητά σε όποιον παρευρεθεί εκείνη την ημέρα στο βουνό.  Τις πρωινές προς μεσημεριανές ώρες (μετά τις 10 το πρωί) η Αγιά Μαρίνα της Ζωμίνθου κτισμένη σε ένα τόπο με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά  αποτελεί ένα δείγμα της γνήσιας κρητικής φιλοξενίας που η επαρχία του νομού Ρεθύμνου κρατάει σε μεγάλο βαθμό ανόθευτη.

 

  • 19/7 Προφήτης Ηλίας -Περιοχή Ανώγεια, Βουνό Ανωγείων.

Ίσως ένα από τα νεότερα αλλά και πολυπληθέστερα πανηγύρια της Ενότητας Ρέθυμνου είναι αυτό του προφήτη Ηλία στην περιοχή των Ανωγείων. 14 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια στα μιτάτα του Ψηλορείτη η οικογένεια των Αεράκηδων καλεί τον κόσμο σε μια μεγάλη παρέα από τις απογευματινές ώρες μέχρι και τις πρώτες πρωινές με φαγητό , κρασί και γλέντι σε ένα περιβάλλον της άγριας φύσης της Κρήτης που νιώθεις η φιλοξενία σε κάνει να νιώθεις ντόπιος.

 

  • 20/7 Προφήτης Ηλίας – Βυζάρι- Γερακάρι-Πλάτανος –Βραδινές ώρες

42 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο για άλλη μια φορά στην επαρχία Αμαρίου και το μικρό χωριό Βυζάρι ο Προφήτης Ηλίας με το πανηγύρι του Χωριού συνθέτει ίσως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του τόπου που αναμένει τον προσκυνητή για να ανταποδώσει την επίσκεψη του. Ταυτόχρονα και στο Γερακάρι και τον Πλάτανο γίνεται γιορτή για τον αγαπημένο ίσως  Προφήτη της περιοχής. Ευκαιρία λοιπόν  για μεγάλη βόλτα σε μια υπερδραστήρια επαρχία του νομού.

 

  • 26/7 Οσία Παρασκευή – Σείσαρχα- Ανώγεια -Απογευματινές ώρες

3 Χιλιόμετρα έξω από τα Ανώγεια το δρόμο προς Ηράκλειο στον μικρό οικισμό Σείσαρχα ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν τραπέζι για όλους προς τιμής της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί την κύρια και παλαιότερη εκκλησία του Χωριού . Εξαιρετική οργάνωση σε ένα άκρως γραφικό οικισμό όπου έχει χαρακτήρα απογευματινής γιορτής.

  • 27/7 Άγιος Παντελεήμονας – Μέρωνας- Βραδινές ώρες

Ίσως ένα από τα πλέον κοσμικά πανηγύρια του Ρεθύμνου είναι αυτό που γίνεται στο Χωριό Μέρωνας Αμαρίου προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονα με πρωταγωνιστές τη νεολαία  σε μια  γιορτή η οποία  χωρίς υπερβολή συγκεντρώνει  απίστευτη ενέργεια για μια νύχτα που κρίνεται μεγάλη.

 

  • 27/7/ Άγιος Παντελεήμονας -Ανώγεια – Πρωινές ώρες.

Το ξωκλήσι της οικογένειας των Ανδρεαδάκηδων επιμελείται τη γιορτή στο συγκεκριμένο ξωκλήσι 3 χιλιόμετρα έξω από τα Ανώγεια στην εξοχή του χωριού. Η γιορτή γίνεται κατά τις πρωινές ώρες (μετά τις 9:30) με ανοιχτή πρόσκληση όπως σε όλα τα πανηγύρια , άφθονο φαγητό και δυνατή φιλοξενία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.