Τελευταία Νέα

5 κανόνες για καλή υγεία

Η υγιεινή ζωή μερικές φορές φαίνεται πολύπλοκη. Αλλά οι πέντε αυτοί κανόνες είναι βοηθητικοί.

Το να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά και να φροντίζουμε την υγεία μας και να κάνουμε όλες εκείνες τις σωστές επιλογές… μερικές φορές ακούγεται πολύ αγχωτικό. Και το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν είναι ανάγκη να μπερδευόμαστε. Άλλωστε, ο… οδηγός καλής υγείας μπορεί να συνοψιστεί σε πέντε απλές συμβουλές. Τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε αμέσως.

 

Σταματάμε να βάζουμε τοξικές ουσίες στον οργανισμό μας

Τσιγάρο, αλκοόλ και ναρκωτικά μας καταστρέφουν. Είναι οι χειρότερες συνήθειες που μπορούμε να έχουμε, και όσο κι αν τρώμε υγιεινά και ασκούμαστε, αυτές οι ουσίες καταστρέφουν τον οργανισμό μας. Το ίδιο εθιστικά και τοξικά, όμως, είναι και τα junk foods. Πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους όσο περισσότερο γίνεται. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο (είναι, άλλωστε, νόστιμα), αλλά χρειάζεται υπομονή και κουράγιο. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (όπως τα μπισκότα) και την μαργαρίνη.

Κάνουμε τακτικά γυμναστική

Οι μύες μας χρειάζονται άσκηση για να είναι δυνατοί και να στηρίζουν τον οργανισμό μας. Και η γυμναστική δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνισή μας. Αν γυμναζόμαστε τακτικά, φροντίζουμε για την καλή υγεία του σώματος, του μυαλού αλλά και των ορμονών μας. Οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και της ινσουλίνης, και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως η γυμναστική επιδρά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ψυχική μας υγεία, ελαττώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και των συμπτωμάτων έντονου στρες.

Κοιμόμαστε καλά

Ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την υγεία μας, και το να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυξάνεται ο κίνδυνος για παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, αλλά και κατάθλιψη. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου που σας δυσκολεύει, μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε πιθανές λύσεις.

Αποφεύγουμε το στρες

Το στρες – αντικειμενικά – είναι αναπόφευκτο, και αναγκαίο για τον οργανισμό. Όχι όμως στα επίπεδα που μας το προκαλεί η καθημερινή ζωή. Ο καλός ύπνος και η γυμναστική μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το περιττό στρες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, κατάθλιψης και πολλών ακόμα παθήσεων. Μερικές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι όντως μια βόλτα στην φύση. Αν, όμως, αισθάνεστε ότι παρά τις προσπάθειές σας, το υπερβολικό στρες δεν υποχωρεί, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τρώμε φρέσκες τροφές

Αποφεύγουμε επεξεργασμένες τροφές, και επιλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Είναι ίσως ο πιο βασικός κανόνας για να τρώμε υγιεινά. Αποφεύγουμε συνεπώς τροφές που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία (όπως, για παράδειγμα, τα αλλαντικά) και στρέφουμε την προσοχή μας σε υγιεινές τροφές όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.