Τελευταία Νέα

Συγκινεί ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης στη Γερμανία

Συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη είναι η ανταπόκριση που έστειλε αποκλειστικά στο neakriti.gr ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης από τις γερμανικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συγγελάκης μίλησε με σκληρά λόγια για την προκλητική κίνηση των Γερμανών ενόψει των εορτασμών της Μάχης της Κρήτης στο νησί.

Ήταν εξαιρετική η σημερινή μέρα στο Bad Reichenhall της Γερμανίας, μία από τις καλύτερες που έχω ζήσει! Τι παράξενο! Στην καρδιά του χιτλερικού καθεστώτος, στα βουνά της Βαυαρίας όπου εκπαιδεύονταν οι Ορεινοί Καταδρομείς της Βέρμαχτ, σήμερα τίποτα δεν ήταν όπως συνήθως. Μετά το πρωινό ψιλόβροχο, ένας λαμπρός ήλιος ήρθε να ζεστάνει τις καρδιές μας, μαζί βέβαια με 200 περίπου Γερμανούς αντιφασίστες, νέους κυρίως, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους και Έλληνες του Μονάχου, που έδωσαν δυναμικό παρών.

Το πρωί, μαζί με τους Γερμανούς διοργανωτές και την εκπρόσωπο των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού στην ίδια τη Γερμανία, συναντήσαμε τον δήμαρχο του τουριστικού θέρετρου με την ναζιστική παράδοση.

 

Τύχαμε ευγενικής υποδοχής αλλά κάπως ψυχρής από τον κ. Λάχνερ, η οποία γλύκανε λίγο μετά τις αφηγήσεις μας για την δραματική ιστορία του Σκινέ και της Βιάννου, δύο τόπων που πρωταγωνίστησαν στο μαρτύριο και τη Θυσία στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

 

Ο δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον την ανάλυσή μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, έδειξε ότι ευχαριστήθηκε με το δώρο μας (την σπουδαία έκθεση του Δοξιάδη για τη Θυσία της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) κι ένιωσε ανακούφιση όταν του είπαμε ότι σύνθημά μας είναι Διεκδίκηση! Όχι εκδίκηση.

Του μεταφέραμε το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου και του δημάρχου Πλατανιά (όπου ανήκει ο Σκινές) Γιάννη Μαλανδράκη και είχαμε μία φιλική συζήτηση. Δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί το σκληρό πρόσωπο του υπερσυντηρητικού δημάρχου, όταν αρνήθηκε να παρέμβει για να επιτραπεί η απρόσκοπτη προσέλευση νέων που ήλθαν από άλλες πόλεις της Βαυαρίας.

 

Στην ημερίδα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα και τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, εκτός από το πλήθος που γέμισε ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα, ξεχείλιζε και το πάθος και η αποφασιστικότητα για ΔικαιοσύνηΚαμιά επιείκεια στους σφαγείς, όχι στην αποσιώπηση, την παραχάραξη και την αντιδραστική συγγραφή της Ιστορίας, κοινός αγώνας για την απόδοση των γερμανικών οφειλών!

Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί νέοι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις γνώριζαν (σε αντίθεση με τον κ. δήμαρχο, που δεν φάνηκε να τον γνωρίζει…) ως σύμβολο της Αντίστασης και τον άνθρωπο που μαζί με τον αείμνηστο Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη,  ήταν γεμάτο ευαισθησία, αγάπη για τον γερμανικό λαό και αγωνιστικό ήθος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κι έγινε δεκτό από το κοινό με σεισμικά χειροκροτήματα! Πραγματικά, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ξέρει πώς να ανοίγει τις πύλες της ανθρώπινης ψυχής…

 

Συγκίνησε και συγκλόνισε με τη γλαφυρή του αφήγηση και το πάθος του ο 93χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος του Σκινέ και Αντιστασιακός Νικόλαος Μαρινάκης. Αφηγήθηκε τους πολυήμερους καταστροφικούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς από τη Λουφτβάφε πριν τη Μάχη της Κρήτης, την αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση στον εισβολέα, τις πρωτόγνωρες θηριωδίες των Γερμανών, την ένταξη και συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους Γερμανούς μέχρι την τελευταία μέρα.

Αλλά και την επιβράβευση της αντιστασιακής του δράσης από το μετακατοχικό ελληνικό κράτος με δίκες, φυλακίσεις και στρατιωτική θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Επί μια ώρα το ακροατήριο είχε καθηλωθεί και ρουφούσε αχόρταγα την εξιστόρηση μιας ζωής γεμάτη αγώνες και θυσία, όπως άλλωστε και η ιστορία της Ελλάδας.

 

Πιο πριν, οι εξαίρετοι ιστορικοί Δρ Στέφαν Στράκε και Δρ Ραλφ Κλάιν (γνωστός και από την αυστηρή κριτική του στο βιβλίο του Χάιντς Ρίχτερ για την άλωση της Κρήτης)παρουσίασαν με πληρότητα και ακρίβεια το ιστορικό καιπολιτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων και τεκμηρίωσαν τη σημασία της παρέμβασής μας στο Bad Reichenhall, την έδρα των ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, όπου ακόμη αποδίδονται τιμές από τους επίσημους γερμανικούς φορείς στους θύτες των θηριωδιών και όχι στα θύματα.

Ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ, ψυχή της ομάδας «ΑΚ Distomo» από το Αμβούργο, παρουσίασε αναλυτικά το δικαστικό οδοιπορικό της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Πραγματικά οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους αυτούς και σε πολλούς ακόμη Γερμανούς δημοκράτες, που κυριολεκτικά σώζουν την τιμή της Γερμανίας!

 

Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε το μαρτύριο της Βιάννου, της Κρήτης κι ολόκληρης της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής, το δράμα των επιζώντωντην προκλητική αδιαφορία του γερμανικού κράτους επί δεκαετίες, τα διπλωματικά και νομικά τεχνάσματα που μετέρχεται η μετακατοχική Γερμανία για να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της και να αποδείξει την μεταμέλειά της για τα εγκλήματα του Γ΄Ράιχ.

Μιλήσαμε για τον τιτάνιο αγώνα των θυμάτων και του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, για Δικαιοσύνη και Επανόρθωση. Ένας αγώνας που δεν είχε την ουσιαστική στήριξη των κυβερνήσεων, μηδέ της παρούσης εξαιρουμένης.

Μιλήσαμε επίσης για τις νεοϊμπεριαλιστικές πρακτικές της Γερμανίας για την άλωση των μαρτυρικών δήμων, τηνπαραχάραξη της Ιστορίας και την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Εκφράσαμε, τέλος, την αποφασιστικότητα του Εθνικού Συμβουλίου, του κινήματος διεκδίκησης και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να επιμείνουμε ανυποχώρητα στον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση!

 

Στη συνέχεια όλοι μαζί διαδηλώσαμε στην πανέμορφη τουριστική πόλη, χαλώντας για λίγο την ησυχία των (ηλικιωμένων και συντηρητικών) κατοίκων, με τις φωνές μας και τα αντιφασιστικά συνθήματά μας.

Στη γέφυρα της Κρήτης, εκεί όπου από το 1968 βρίσκεται το μνημείο των βετεράνων Ορεινών Καταδρομέων που κατέσφαξαν τον λαό μας, προχωρήσαμε σε μία υψηλού συμβολισμού κίνηση: τοποθετήσαμε μία πινακίδα που αποδίδει τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και όχι στους θύτες αυτής!

Μία οφειλόμενη πράξη για να τμηθεί η Μάχη της Κρήτης και η Θυσία του ελληνικού λαού! Τώρα, μετά από σειρά παρεμβάσεων στη Γερμανία, ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν και τα τελευταία ναζιστικά και δωσιλογικά σύμβολα (μνημεία, πινακίδες, ονόματα κατοχικών δημάρχων κτλ) απ’ όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εννοώ όταν λέω ότι τίποτα δεν θύμιζε αυτή την ημέρα, την έδρα των επίλεκτων κομάντο του Χίτλερ και στυγερών εθνικοσοσιαλιστών. Μακάρι η μνήμη να θριαμβεύσει της λήθης! Μακάρι η ιστορία να υπερισχύσει της προπαγάνδας. Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ ώστε να ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας του ελληνικού με τον γερμανικό λαό! Μακάρι να κλείσει οριστικά ο δρόμος στον φασισμό! Χρειάζεται σκληρός αγώνας! Στο χέρι μας είναι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς