10 αξιοπερίεργα από μέρη όλου του κόσμου

Παρόλο που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε τον κόσμο αυτή τη στιγμή, μπορούμε να σχεδιάσουμε το επόμενο ταξίδι μας, περιμένοντας τη στιγμή που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Για να σας βοηθήσουμε στα σχέδιά σας, βρήκαμε 10 συναρπαστικές πληροφορίες για προορισμούς ανά τον κόσμο – αξιοπερίεργα και άγνωστα γεγονότα – που σίγουρα θα σας εμπνεύσουν για εξερευνήσεις.

1. Η Μογγολία είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στον κόσμο

 

Η Μογγολία έχει περισσότερα άλογα παρά ανθρώπους

Η Μογγολία έχει περισσότερα άλογα παρά ανθρώπους

Η Μογγολία είναι μια πελώρια χώρα, περίκλειστη από ξηρά, που εκτείνεται από τη Ρωσία στο βορρά ως την Κίνα στο νότο. Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, αλλά σίγουρα έτσι φαίνεται, καθώς έχει τη χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού παγκοσμίως. Σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να περάσουν μέρες για να συναντήσει κανείς έναν άνθρωπο. Και με τόσο διαφορετικά και εντυπωσιακά τοπία, όπως ορεινά εδάφη, κυματιστά οροπέδια, λιβάδια και άνυδρες στέπες της ερήμου, ίσως και να αποτελεί την απόδραση των ονείρων μας.

2. Η Γρανάδα της Ισπανίας γνωστή ως η «πρωτεύουσα των σπηλαίων» της Ευρώπης

 

Αυτός ο τρόπος ζωής ανάγεται στον 15ο αιώνα

Αυτός ο τρόπος ζωής ανάγεται στον 15ο αιώνα

Τα σπήλαια Sacromonte και Guadix στη Γρανάδα στεγάζουν κοινότητες που ακόμη απολαμβάνουν τον παλιό ισπανικό τρόπο διαβίωσης σε σπήλαια, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Μέσα στους πετρώδεις σχηματισμούς υπάρχουν 2.000 υπόγειες κατοικίες, που έχουν σκαλιστεί διακριτικά στην πέτρα. Στο παρελθόν, στα σπήλαια αυτά κατέφευγαν οι άνθρωποι για να αποφύγουν θρησκευτικούς και φυλετικούς διωγμούς. Σήμερα, συνεχίζουν να προσφέρουν καταφύγιο στους κάτοικους που εξακολουθούν να ζουν κάτω από τη γη, όπως γινόταν εδώ και αιώνες.

3. Το Οϊμιάκον της Ρωσίας είναι το πιο κρύο κατοικημένο μέρος της Γης

 

Ακόμη και το αλκοόλ παγώνει στο Οϊμιάκον

Ακόμη και το αλκοόλ παγώνει στο Οϊμιάκον

Η κοιλάδα του Οϊμιάκον στη Γιακουτία – ή ο Πόλος του Κρύου- βρίσκεται στη βορειοανατολική Ρωσία. Εκεί, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους -70℃ και το κρύο είναι τόσο πολύ, που ακόμη και το αλκοόλ παγώνει. Σε αυτό το φαινομενικά ακατοίκητο χωριό με τις λιγοστές σύγχρονες ανέσεις, μένουν 500 κάτοικοι της Σιβηρίας που ασχολούνται με παραδοσιακές εργασίες όπως βοσκή ταράνδων, κυνήγι και ψάρεμα. Ο τουρισμός έχει γίνει επίσης δημοφιλής για όσους μπορούν να αντέξουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

4. Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα αντίγραφο του Παρισιού

Έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ στον κόσμο

Έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ στον κόσμο

Στα προάστια του Χανγκζού στην Κίνα, βρίσκεται το «Μικρό Παρίσι» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Αυτό το πολυτελές αρχιτεκτονικό και μηχανικό επίτευγμα διαθέτει αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ (αν και στο ένα τρίτο του μεγέθους του αυθεντικού, αποτελεί ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο αντίγραφο μετά από εκείνο στο Paris Las Vegas Hotel στις ΗΠΑ), Αψίδα του Θριάμβου, Ηλύσια Πεδία, συντριβάνι από τους Κήπους του Λουξεμβούργου και μια σχεδόν τέλεια απομίμηση των λεωφόρων της γαλλικής πρωτεύουσας, με τα νεοκλασικά της κτήρια.

5. Στις Μπαχάμες θα δείτε το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο γλυπτό του κόσμου

 

Βουτήξτε στο νερό και δείτε το από κοντά

Βουτήξτε στο νερό και δείτε το από κοντά

Το νερό είναι διάφανο αλλά κρύβει εκπλήξεις στο New Providence. Στα βάθη του ωκεανού κρύβεται το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο γλυπτό (που ζυγίζει 60 τόνους και έχει ύψος 5,5 μέτρα) και λέγεται «Ωκεάνιος Άτλας». Ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Jason deCaires Taylor, δημιουργεί πολλά υποθαλάσσια γλυπτά που συνήθως προσελκύουν θαλάσσια ζωή στον προηγουμένως έρημο βυθό.

6. Το νησί Galesnjak στην Κροατία έχει το τέλειο σχήμα καρδιάς

 

Θυμηθείτε το για μια αξέχαστη ρομαντική απόδραση

Θυμηθείτε το για μια αξέχαστη ρομαντική απόδραση

Παρόλο που υπάρχουν αρκετά νησιά σε σχήμα καρδιάς στον κόσμο, το Galesnjak στην Κροατία έχει το τελειότερο σχήμα από όλα. Παλιότερα ήταν ακατοίκητο αλλά σήμερα εκτελούνται έργα για να μετατραπεί σε αξέχαστο ρομαντικό προορισμό, που σύντομα θα φιλοξενεί γαμήλιες τελετές και ταξίδια.

7. Η Δανία είναι η πιο καθαρή χώρα του κόσμου

 

Η πρωτοποριακή νοοτροπία της Δανίας για το περιβάλλον αποτελεί τρόπο ζωής

Η πρωτοποριακή νοοτροπία της Δανίας για το περιβάλλον αποτελεί τρόπο ζωής

Η Δανία, γεμάτη γοητεία, πολιτισμό και λατρεία για τον καφέ, έχει πολλές πτυχές να ανακαλύψετε. Και πλέον έχει γίνει παγκόσμια πρωτοπόρος για το περιβάλλον, καθώς ανακηρύχθηκε η πιο καθαρή χώρα του κόσμου από τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) για το 2021. Η πρωτοποριακή νοοτροπία της Δανίας για το περιβάλλον αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής – όπως για παράδειγμα το υπερσύγχρονο κτήριο CopenHill. Είναι μια μονάδα παραγωγής αποβλήτων που μετατρέπει τα απορρίμματα της πόλης σε θερμότητα και ενέργεια, αλλά διαθέτει και πίστα κατάβασης για σκι στην οροφή. Στη διάρκεια όλου του χρόνου θα βρείτε οικογένειες αλλά και επαγγελματίες να απολαμβάνουν τη συναρπαστική διαδρομή.

8. Ένα χωριό στην Τουρκία χρησιμοποιεί ακόμη τη «γλώσσα των πουλιών» στην καθημερινή ζωή

 

Η γλώσσα των πουλιών, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ για το 2017

Η γλώσσα των πουλιών, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ για το 2017

Στο τούρκικο χωριό του Kuşköy υπάρχει μια σπάνια, σφυριχτή γλώσσα, που λέγεται «γλώσσα των πουλιών». Παρά το όνομά της, η γλώσσα αυτή δεν χρησιμοποιείται για επικοινωνία με τα πουλιά αλλά από τους χωρικούς που ζουν στις ορεινές εκτάσεις του Kuşköy. Τα μηνύματα μπορούν να είναι τόσο σύνθετα όσο η ανθρώπινη γλώσσα και οι ήχοι υψηλής έντασης αποτελούν ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας από μεγάλη απόσταση. Το παμπάλαιο αυτό έθιμο συμπεριλήφθηκε στη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για το 2017, για αυτό μπορεί να σταθούμε τυχεροί και να ακούσουμε κι εμείς τη γλώσσα αυτή ανάμεσα στα φυλλώματα των δέντρων κάποια μέρα.

9. Το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης είναι η τοποθεσία που εμφανίζεται περισσότερο σε ταινίες

 

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (του 1908), η πρώτη ταινία που έδειξε το Σέντραλ Παρκ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (του 1908), η πρώτη ταινία που έδειξε το Σέντραλ Παρκ

Το Σέντραλ Παρκ είναι το καταφύγιο των Νεοϋορκέζων από το θόρυβο του Μανχάταν, που περιβάλλει το πάρκο. Αποτελεί το πρώτο δημόσιο πάρκο της Αμερικής με χώρους πρασίνου, μνημεία, γλυπτά, ατελείωτες γέφυρες, αποδημητικά πουλιά, ακόμη και ζωολογικό κήπο, και προσφέρει πολλές επιλογές για βόλτα.

10. Μπορείτε να διασχίσετε το Λιχτενστάιν σε λιγότερο από μια μέρα

 

Τα σύνορα απέχουν 25χλμ. από βορρά προς νότο ή 4χλμ. ανατολικά προς δυτικά

Τα σύνορα απέχουν 25χλμ. από βορρά προς νότο ή 4χλμ. ανατολικά προς δυτικά

Αν το να εξερευνήσετε μια πόλη σε ένα σαββατοκύριακο αποτελούσε άλλοτε μια συναρπαστική πρόκληση, δοκιμάστε να διασχίσετε μια χώρα με τα πόδια μέσα σε λίγες ώρες. Η μικρή αλλά όμορφη χώρα του Λιχτενστάιν έχει έκταση μόλις 25χλμ. από βορρά προς νότο και 4χλμ. από ανατολή προς δύση, άρα, όποια κατεύθυνση και να ακολουθήσετε, μπορείτε να διασχίσετε τη χώρα σε λίγες ώρες. Η μόνη δυσκολία είναι ότι, καθώς βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων, θα συναντήσετε απότομες κλίσεις στη διαδρομή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς