Ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Όλες οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις και την ασφάλιση, αλλά και την κατάργηση ευεργετικών διατάξεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένουν να αποδεσμευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Καταργούνται οι νόμοι Στρατούλη

Μέσα στις πολλές ρυθμίσεις που κατατίθενται στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει πίσω όλες τις ευεργετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 (νόμοι Στρατούλη) και δεν φέρουν την έγκριση των δανειστών.

Οι ανατροπές αυτές θα επιφέρουν πλήγμα σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, αλλά και μηχανικούς και δικηγόρους-γιατρούς στους οποίους είχε δοθεί το δικαίωμα να επιλέγουν μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Αναλυτικά καταργούνται:

  • Η παροχή δυνατότητας καταβολής μηνιαίας σύνταξης σε περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 260 ευρώ και αφορά σε όσους είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας, δεν ελάμβαναν άλλη σύνταξη και το εισόδημά τους δεν ήταν παραπάνω από 4.320 ευρώ ή 8.640 ευρώ (οικογενειακό).
  • Η δυνατότητα συμψηφισμού με τη σύνταξη οφειλετών του ΟΑΕΕ (αφορά περίπου 50.000).
  • Η δυνατότητα να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι κατώτερη ασφαλιστική κλάση. Αυτό αφορούσε στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων [Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)] που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής. Οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε κατώτερη βαθμίδα έως 31η Δεκεμβρίου του 2016.
  • Η κατάργηση της ποινικής δίωξης προς οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
  • Η δυνατότητα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών να καλύπτει τα ελλείμματα των Κλάδων Κύριας Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό θα ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Παράλληλα, καταργείται και η χρηματοδότηση του «Προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
  • Η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΤΣΠΕΑΘ και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αυτό αφορούσε σε δημοσιογράφουν που εργάζονται ως συντάκτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε γραφεία Τύπου αθλητικών ομοσπονδιώναναγνωρισμένων από την γ.γ. Αθλητισμού.
  • Το δικαίωμα πλήρης σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αφορούσε σε όσες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα από 1.1.1983 μέχρι 31.12.1992 και οι οποίες έχουν συμπληρώσει συντάξιμο χρόνο 25 ετών μέχρι 31.12.2010 και κατά τη συμπλήρωση αυτού είναι μητέρες με ανήλικα ή ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά.

Τα πάνω κάτω και στο Δημόσιο

Παράλληλα με την υπαναχώρηση από τους νόμους Στρατούλη, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό επιφέρουν πλήγμα και στο Δημόσιο, καθώς, πλέον, το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα εφαρμόζεται για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1.07.2015 και μετά και δεν και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Επιπλέον, το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης παραμένειαμετάβλητο μέχρι την 31-12-2021.

Ουσιαστικά, με βάση τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση εξισώνει τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εφαρμογή του νόμου 3865/2010 για τους δημοσίους υπαλλήλους να από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Από την 1η Σεπτέμβρη ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και καθίσταται σαφές ότι όσοι καταθέτουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότησα από εδώ και στο εξής και ασφαλίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται σύνταξη που θα υπολογίζεται ως άθροισμα της βασικής και της αναλογικής. Σημειωτέον, ότι με βάση τις προβλέψεις του νόμου, η αναλογική σύνταξη προκύπτει μόνο για τα έτη από το 2011 και εντεύθεν, αφού τα προηγούμενα υπολογίζονται με το παλιό σύστημα.

Από αυτά εξαιρούνται, πάντως, όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται ρητά όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, αλλά και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία. Οι διατάξεις, ακόμη, δεν θα εφαρμόζονται για όσους παίρνουνσύνταξη κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Το πολυνομοσχέδιο, ακόμη, καθιερώνει πρόστιμο 10% σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, ενώ επανέρχονται οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και της Πυροσβεστικής, με τη συμπλήρωση πως τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους τους.

Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν εφόσον η κυβέρνηση πείσει τους δανειστές πως έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για το ασφαλιστικό, στο οποίο, ωστόσο, οι αλλαγές μάλλον θα είναι περισσότερο δυσμενείς για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize