Τελευταία Νέα

Χωρίς καθυστέρηση ξεκινά για το Αιγαίο νατοϊκή δύναμη

prosfyges

Άμεσα στο Αιγαίο οι νατο’ι’κες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μια ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρτερ.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι η επιχείρηση δεν θα στοχεύει στην απαγόρευση εισόδου ή την απώθηση των πλοιαρίων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες. Η πραγματική συμβολή του ΝΑΤΟ θα είναι η παροχή πληροφοριών και η παρακολούθησης εγκληματικών δικτύων.

Είναι η πρώτη φορά, που η νατοϊκή συμμαχία εμπλέκεται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Διασφαλίζεται η ελληνική κυριαρχία

Ανατολικά των ελληνικών νησιών θα δρα η νατοϊκή δύναμη, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι ίδιες πηγές, οι δυνάμεις αυτές θα αναγκάζουν τα προσφυγικά πλοιάρια να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ’ ημισείας απόστασης.

Τα νατοϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Εν τω μεταξύ, απέπλευσαν από τη Σούδα τα 4 πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση.

Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση -σταδιακά- 15 – 20 πλοία.

Χαιρετίζει την απόφαση η Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

H Kομισιόν χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο

Όπως είπε o κ. Σχοινάς, η Επιτροπή ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους.

«Tα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που θα αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς