Τελευταία Νέα
Στράτος Μπερέτης Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου

Χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό το 2016(;) – Εποχικότητα, παραχώρηση αεροδρομίων και κοινωνικοοικονομική σταθερότητα οι παράγοντες

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο του 2016 στην Κρήτη, αναμένοντας νέα χρονιά ορόσημο, εάν διατηρηθεί η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και εξακολουθήσει να φαίνεται ως ασφαλής χώρα-προορισμός στους κατατρεγμένους από την τρομοκρατία κεντροευρωπαίους. Η έντονη εποχικότητα παραμένει ως χαρακτηριστικό του τουρισμού στο νησί, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτο Μπερέτη, ο μεγάλος όγκος των τουριστικών καταλυμάτων θα λειτουργήσει στα μέσα Απριλίου. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που τόσο ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, μετά την παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport.

Στράτος Μπερέτης Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου
Στράτος Μπερέτης Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου

tourismos

 

Ανδρέας Ανδρεάδης: Τάση κρατήσεων, Ελλάδα μονοψήφια αύξηση, Ισπανία διψήφια, Τουρκία μείωση άνω του 20%

Η εξέλιξη του τουρισμού μας φέτος θα κριθεί κύρια από το αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας που θα εκπέμψει η χώρα, σημειώνει σε μήνυμά του μέσω twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, που δίνει παράλληλα και τις πρώτες εκτιμήσεις για την τάση των κρατήσεων για φέτος σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισπανία, γράφοντας:

Τάση κρατήσεων 2016: Τουρκία πτώση >20% – Ισπανία διψήφια αύξηση – Ελλάδα χαμηλή μονοψήφια. Τέλος μήνα αναλυτικά στοιχεία SETE Intelligence”.

Όπως σημειώνει, εξάλλου, η Deutche Welle, η τρομοκρατία είχε αποτύχει τα τελευταία χρόνια να περιορίσει τον ενθουσιασμό των Γερμανών για ταξίδια, όμως η πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει ανησυχία.

Οι τρομοκράτες έχουν προσθέσει μια νέα διάσταση με σαφή στόχευση τους τουρίστες», αναφέρει ο Martin Lohmann, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου ΝΙΤ, στο Κίελο, που ερευνά θέματα τουρισμού. Πέντε χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, η περιοχή της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου παραμένει ασταθής.

Τα στοιχεία κρατήσεων στη γερμανική αγορά το Δεκέμβριο δείχνουν ότι οι κρατήσεις για το 2016 γίνονται πιο προσεκτικά. Διαπιστώνεται καθαρά ότι οι κρατήσεις για προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σημαντικά πιο αργή από ό, τι στην Ισπανία ή την Πορτογαλία. Μετά την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με θύματα Γερμανούς τουρίστες αναμένεται σημαντική μείωση στις κρατήσεις στην Τουρκία.

Kατά τα φαινόμενα, η Ισπανία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος προορισμός της χρονιάς στη γερμανική αγορά, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της TUI στη Γερμανία Sebastian Ebel. H διψήφια αύξηση κρατήσεων αυτήν την εποχή, είπε, δείχνει ότι η Ισπανία θα ευννοηθεί φέτος από τις εξελίξεις. Χωρίς να αναφερθεί ειδικά στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι η Ισπανία επωφελείται από τις αλλαγές στη ροή των κρατήσεων στους προρισμούς μεσαίων αποστάσεων, κυρίως από την ασθενέστερη ζήτηση για τη Βόρεια Αφρική.

andreas andreadis

Με άνοδο 5% κινούνται οι κρατήσεις για Ελλάδα μέχρι στιγμής. Η αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλάζει το χάρτη στην αγορά κρατήσεων. Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι.
Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ): Η ασφάλεια πρώτο κριτήριο επιλογής διακοπών-Πάνω 5% οι κρατήσεις

Το αίσθημα ασφάλειας θα είναι το πρωταρχικό κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν το 2016 τον τόπο των διακοπών τους οι τουρίστες, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ήδη, έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών-προορισμών που θεωρούνται ασφαλείςαπό τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι πως τείνουν να διαμορφωθούν φαινόμενα «μποτίλιας» ή (κατ’άλλους) «χοάνης» καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ευρωπαϊων τουριστών θα πρέπει να απορροφηθεί από ελάχιστες χώρες-προορισμούς διακοπών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι τουριστικές ροές ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, όπως και τα μερίδια αγοράς που θα αποσπάσουν οι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα κριθούν από το ποιές χώρες θα καταφέρουν να διαφυλάξουν μέχρι τέλους την εικόνα τους ως ασφαλείς προορισμοί.

Το «φάντασμα» της αβεβαιότητας που έχει εγκατασταθεί πάνω από τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών της Ευρώπης, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και την Κων/πολη αλλά και τις εξελίξεις στην «εύφλεκτη» σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, αλλάζουν άρδην το σκηνικό στο μέτωπο των κρατήσεων διακοπών του επόμενου καλοκαιριού.

Όπως εξηγούν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς στο Euro2day.gr, οι ταξιδιώτες αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό πριν αποφασίσουν για τον τόπο και το χρόνο των διακοπών τους.

Πρώτο «θύμα» της κατάστασης αυτής είναι η λεγόμενη αγορά των «έγκαιρων κρατήσεων» (early bookings).

Κρίσιμη αγορά για τους ξενοδόχους καθώς σ’αυτήν διαθέτουν τα δωμάτιά τους με έκπτωση σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» κρατήσεις για μεγάλο μέρος των δωματίων τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πολύτιμη ρευστότητα και γίνονται λιγότερο ευάλωτοι σε πιέσεις από τους τουρ οπερέϊτορ για μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Η μεγάλη υστέρηση, όμως, των κρατήσεων στην αγορά «έγκαιρων» κρατήσεων μετατοπίζει τον κύριο όγκο για αρκετά αργότερα. Μετά τον Απρίλιο ή και τον Μάιο.

Ήδη, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχειακής προεξοφλούν πως η φετινή χρονιά θα κριθεί στην αγορά «καθυστερημένων» κρατήσεων (late bookings), ακόμα και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute bookings).

Αν επιβεβαιωθούν οι πιο πάνω εκτιμήσεις, η χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ» με ορατό το ενδεχόμενο ενός κύματος μεγάλων προσφορών συνολικά από τους ξενοδόχους της Μεσογείου. Γεγονός που θα υποχρεώσει και τους Έλληνες ξενοδόχους να ακολουθήσουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα πλήξει και πάλι τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οι οποίες πιέζονται ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας θεωρούνται ακόμα παρακινδυνευμένες. Ήδη, ο ΣΕΤΕ αναμένει την ολοκλήρωση του Ιανουαρίου προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα εμφανίζει αύξηση της τάξης του 5%. Με κάποιες αγορές να κινούνται με υψηλότερα μονοψήφια ποσοστά και κάποιες άλλες με χαμηλότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς