Τελευταία Νέα
Γιώργος Βενιεράκης Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου

Χαριστική βολή για τον πρωτογενή τομέα ο συνδυασμός φορολογίας και ανομβρίας

Μαύρες ημέρες περνά ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που σε συνδυασμό με τη φετινή λειψυδρία, έχουν δώσει τη χαριστική βολή στον ήδη επιβαρυμένο πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ήταν δυναμικές, όμως όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συνέχεια, αφού οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του νησιού δε βλέπουν άλλη διέξοδο.

Πολλαπλά είναι τα χτυπήματα, που δέχεται ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη. Όχι μόνο έχει επιβαρυνθεί ο κλάδος πανελλαδικά από τις μεταρρυθμίσεις στη φορολόγηση του αγροτικού κόσμου, αλλά στο νησί μας, σημαντικές ζημιές έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή και η παραγωγή σανού για τα αμνοερίφια, εξαιτίας της φετινής ανομβρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργο Βενιεράκη, το εισόδημά τους έχει επιβαρυνθεί φορολογικά σε ποσοστό 80% μέσω άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, την ώρα που η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ η πτώση αναμένεται τον επόμενο χρόνο να φτάσει στο 50% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Βενιεράκης, οι κτηνοτρόφοι είναι και γεωργοί και τούμπαλιν, στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα, όμως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Καταγγέλλουν τον ΕΛΓΑ για ανύπαρκτες ή πενιχρές αποζημιώσεις, δικαιολογώντας την ύπαρξή του μόνο στην είσπραξη επιδοτήσεων και φόρων, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να ζητά την προαιρετική ασφάλιση στην φυτική και ζωική παραγωγή.

Την ίδια ώρα, το καταναλωτικό κοινό είναι ολοένα και πιο αδύναμο οικονομικά με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα, όμως και πάλι οι καταναλωτές επιλέγουν εισαγόμενα υποπροϊόντα, μη μπορώντας να προμηθευτούν τα ντόπια που θα προτιμούσαν.

Ο φαύλος κύκλος δε φαίνεται να κλείνει παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν και μάλλον έπεται και συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

Γιώργος Βενιεράκης Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου
Γιώργος Βενιεράκης Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου

elies probata (1) fisi (1) probata (2) fisi (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς