Τhe Times: Η Ελλάδα «βυθίζεται» στην ύφεση – Deutsche Welle: Θα επαναληφθεί η οικονομική κρίση του 2008;

Η οικονομία της χώρας βαίνει από το κακό στο χειρότερο, γράφει η βρετανική εφημερίδα, εξηγώντας πως η λιτότητα «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα από τον διεθνή Τύπο. Το ένα μετά το άλλο, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσιεύουν ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα, όπου τις τελευταίες ώρες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως από τον αγροτικό κόσμο, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

Τελευταίο δημοσίευμα, αυτό των βρετανικών Times, το οποίο κάνει λόγο για μια ελληνική τραγωδία. Με κεντρική φωτογραφία, άνδρες των ΜΑΤ ανάμεσα σε πύρινες γλώσσες, το δημοσίευμα εξηγεί πως την ώρα που οι κοινωνικές αντιδράσεις οξύνονται, η οικονομία της χώρα βαίνει προς το χειρότερο, «βυθίζεται» στην ύφεση, καθώς η λιτότητα «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τα οποία το 2015 έκλεισε για την Ελλάδα με ύφεση 0,7%.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο μάλιστα, που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,8% κι έναντι μείωσης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2014.

Με αφορμή την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών τις τελευταίες ημέρες ο οικονομολόγος Μαξ Ότε εκτιμά ότι η νέα χρηματοοικονομική κρίση που διαφαίνεται θα είναι χειρότερη από αυτή του 2008. Και η Γερμανία θα πληγεί.

Με αφορμή τη χθεσινή πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και τους εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες που κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο αλλά και Φραγκφούρτη ο γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε μίλησε στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), δίνοντας απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αποδυναμώνεται, όπως δείχνει το παράδειγμα της Κίνας, των ΗΠΑ και κυρίως της Ευρώπης. Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ο γερμανός οικονομολόγος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για επανάληψη των γεγονότων.

«Αυτό που είχαμε τότε ήταν η απειλή ενός χρηματοοικονομικού πανικού, ενός νευρικού κλονισμού ή ενός καρδιακού εμφράγματος του χρηματοοικονομικού συστήματος εξαιτίας των χρηματοοικονομικών φουσκών. Αυτήν την κατάσταση καταφέραμε να καταπολεμήσουμε με πάρα πολύ φθηνό χρήμα και έτσι ηρεμήσαμε το σύστημα για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν αντιμετωπίσαμε τις αιτίες και τώρα πλέον έρχονται να συμπέσουν πολλοί μεμονωμένοι παράγοντες, δημιουργώντας αυτή την περίπλοκη κατάσταση».

Η διάγνωση του ειδικού για τον «ασθενή» που λέγεται παγκόσμια οικονομία δεν είναι καθόλου αισιόδοξη: «Πρόκειται για ένα άθροισμα πάρα πολλών χρόνιων ασθενειών, στις οποίες καταπολεμήσαμε μόνο τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες. Γι’ αυτό, η νέα κατάσταση που διαγράφεται, ακόμη κι εάν δεν προκαλεί πανικό με την στενή έννοια, είναι πολύ πιο επικίνδυνη σε σχέση με όλα εκείνα τα θέματα που δεν λύσαμε το 2008 και αναβάλαμε για το μέλλον».

«Ούτε στη Γερμανία τα πράγματα πηγαίνουν καλά»

Πάντως αυτό το οικονομικό χάος δεν φαίνεται εν πρώτοις να αγγίζει τη Γερμανία. Ωστόσο ο Μαξ Ότε φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη επ’ αυτού: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν. Οι προμηθευτές λειτουργούν. Η Γερμανία έχει γίνει κάτι σαν τον πάγκο εργασίας της Δύσης. Ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις μας γίνονται συστηματικά μικρότερες έως πάρα πολύ μικρές. Πού είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετείχαν στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως η Thyssen-Krupp, η Deutsche Bank και η Siemens; Δεν ακούγονται πλέον».

Ο γερμανός ειδικός κλείνει επισημαίνοντας: «Υπάρχουν δύο επίπεδα. Ναι, η οικονομία λειτουργεί, παράγουμε πολύ, αλλά τι κάνουμε με το πλεόνασμα; Το χαρίζουμε πάλι στην ΕΕ. Η μεσαία τάξη γίνεται φτωχή και οι δυνατότητες της να αποταμιεύει περιορίζονται σημαντικά. Η αθόρυβη απαλλοτρίωση εξαπλώνεται. Αυτό είναι πολύπλοκο. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν θέλω να πω ότι στη Γερμανία τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Ναι, έχουμε σχετικά λίγους ανέργους, αλλά με ποιο τίμημα;».

krisi xrimatistirio

Δείτε επίσης!

Whey protein και “φουσκώνεις” μόνος σου;

Δυστυχώς αυτή είναι μια ιδιαίτερη σχέση μόνο ανάμεσα στο αλέυρι και το κεικ! Όπως διαβάσαμε …

Κομισιόν σε Ελλάδα – Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις – Στο 2,4% η ανάπτυξη φέτος

Τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την Ελλάδα και τα κράτη – μέλη ανακοίνωσε προ ολίγου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize