Τραγική πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Κρήτη – 43 νεκροί από την αρχή του ’16

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνουν τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη, με τους 43 νεκρούς από την αρχή του 2016, να στοιχειώνουν πέρα έως πέρα το οδικό δίκτυου του νησιού που αποτελεί ως περιφέρεια όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, την πρώτη σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, σε ότι αφορά τις απώλειες από τροχαία δυστυχήματα.

Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και το θέμα που απασχολεί έντονα φορείς και κοινωνία έρχεται στο προσκήνιο με μια νέα εκδήλωση από το φόρουμ “Οδηγώ με ασφάλεια”, που υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Αμμουδάρα με τους συμμετέχοντες να εξηγούν ότι ένα μέρος των τροχαίων μπορεί να οφείλεται το κακό οδικό δίκτυο, πλην όμως βασικός παράγοντας δεν είναι άλλος από την οδηγική συμπεριφορά και την παιδεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σοβαρά.

Με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το 2020 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία… θα ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα παρουσιάζουν φέτος αύξηση 8,9% ενώ η αύξηση των νεκρών κατά 21,8%.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και σήμερα οι φορείς που συμμετέχουν στο Φόρουμ “Οδηγούμε με ασφάλεια”, διατυπώνοντας ότι παρά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οδηγική συμπεριφορά και η έλλειψη παιδείας.

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, το φόρουμ πραγματοποιεί εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που θα πραγματοποιηθούν για το 2016 την ερχόμενη Κυριακή στην Αμμουδάρα, με την ενεργό στήριξη εκτός από τους 70 περίπου φορείς που συμμετέχουν, του Ευρωκοινοβουλίου και την παρουσία της Ελίζας Βόζενμπεργκ, όπως και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν δράσεις με φόντο την ενημέρωση, ωστόσο έχουν προγραμματιστεί και αθλητικές δράσεις, από το πρωί ως το απόγευμα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς